Η Ρωσία προειδοποιεί για ραδιενεργό καταστροφή στην Ουκρανία

pixabay / rabedirkwennigsen
Freepen.gr - Η πιθανή χρήση οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου που προμηθεύει η Δύση από την Ουκρανία θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία και τον πληθυσμό της χώρας, που θα διαρκέσει για αιώνες, προειδοποίησε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση, ο αντιστράτηγος Igor Kirillov, ο οποίος είναι επικεφαλής των Ρωσικών Δυνάμεων Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Άμυνας, άσκησε έντονη κριτική στα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει το Κίεβο με φυσίγγια τεθωρακισμένων που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Σημείωσε πως τέτοια πυρομαχικά έχουν αναπτυχθεί σε μάχη μόνο από χώρες του ΝΑΤΟ, κυρίως κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τουλάχιστον 300 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου.

«Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση της ραδιενέργειας στην [ιρακινή] πόλη της Φαλούτζα ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι στις πόλεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι μετά τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Κιρίλοφ, υπενθυμίζοντας ότι η Φαλούτζα είχε ονομαστεί «το δεύτερο Τσερνομπίλ», ενώ ο τοπικός πληθυσμός υπέφερε από έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων καρκίνου. 

Η Δύση γνωρίζει καλά τις συνέπειες της χρήσης τέτοιων όπλων, τόνισε ο στρατηγός. Παρόλο που «θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη» στην υγεία των ουκρανικών στρατευμάτων και των αμάχων, «οι χώρες του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο, εκφράζουν την ετοιμότητά τους να προμηθεύσουν αυτού του είδους τα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου», δήλωσε ο Kirillov.

Προειδοποίησε πως η χρήση αυτλων των πυρομαχικών θα μολύνει γεωργικές εκτάσεις. «Εκτός από το να μολύνει το δικό της πληθυσμό, αυτό θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στο αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα της Ουκρανίας… μειώνοντας κάθε εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από την ουκρανική επικράτεια για πολλές δεκαετίες, αν όχι για αιώνες», είπε ο στρατηγός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail