Ο Ζελένσκι, όχι ο Πούτιν, απειλείται όλο και περισσότερο από την προοπτική ενός πραξικοπήματος στο παλάτι

Εμπλεκόμενος σε μια συνεχιζόμενη Μεγάλη Εκκαθάριση εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων, ο αυταρχικός πρόεδρος της Ουκρανίας βρίσκεται με όλο και λιγότερους συμμάχους, εκεί που έχει συμμαχία

Ο Βολοντόμιρ Ζελένσκι έχει πολλούς ισχυρούς υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και από μακριά, ο Ουκρανός πρόεδρος φαίνεται πολιτικά ανίκητος.

Jordan Schachtel - dossier.substack.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Έχει το Uniparty στην Ουάσιγκτον, DC στο πλευρό του, σε συνδυασμό με τους διεθνείς παγκοσμιοποιητές στο ισχυρό δίκτυο που συνδέεται με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μαζί με τους δημόσιους-ιδιωτικούς χρηματοδότες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στη BlackRock and co, και μια άλλη βαριά γραμμή πίστωσης μέσω του Ομίλου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εσωτερικά, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ο ουκρανικός λαός υποφέρει πολύ υπό τον Ζελένσκι, με την υποχρεωτική στρατολόγηση και τη μισή χερσαία μάζα της χώρας τώρα εκτεθειμένη στη φρίκη και το βομβαρδισμό μιας αόριστης πολεμικής βάσης. Το Κίεβο επιδίωξε κάποτε την ουδετερότητα και αγκάλιασε το ρόλο του ως ένα ρυθμιστικό κράτος ως το λειτουργικό χρυσό πρότυπο για τις γεωπολιτικές σχέσεις. Τώρα, με την επιμονή της Δυτικής άρχουσας τάξης, η Ουκρανία έχει δεσμευτεί σε realpolitik seppuku και έχει γίνει έντονα ανταγωνιστική προς τον ισχυρότερο γείτονά της.

Ο εταιρικός τύπος και τα θεσμικά όργανα της Ουάσινγκτον επέμειναν ότι η ρωσική θέση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κινδυνεύει περισσότερο από πραξικόπημα ή λαϊκή ανατροπή, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για έναν τέτοιο ισχυρισμό. Στην πραγματικότητα, οι δημοσκοπήσεις από το Ανεξάρτητο Κέντρο Levada δείχνουν πως το ποσοστό έγκρισης του Πούτιν έχει αυξηθεί σε πάνω από 80% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι, από την άλλη πλευρά, κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, και γίνεται όλο και πιο αντιδημοφιλής καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι διεξάγει πολέμους σε δύο μέτωπα, έχοντας εμπλακεί σε εθνοκάθαρση εναντίον μεγάλων τμημάτων του ίδιου του πληθυσμού της, ειδικά του ενός τρίτου της χώρας που τώρα χαρακτηρίζεται ως εχθρός του κράτους λόγω της ρωσικής εθνοτικής και γλωσσικής καταγωγής του.

Επιπλέον, παρά τους φαινομενικά ατελείωτους γύρους δυτικών προμηθειών και εκταμιεύσεων χρημάτων που συμβάλλουν στην πολεμική προσπάθεια, η Ουκρανία χάνει άσχημα αυτή τη σύγκρουση και οι πολίτες της πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα γι ' αυτήν.

Προκειμένου να προστατεύσει την κυβέρνησή του και την προσωπική του θέση στο αξίωμα, ο Ζελένσκι πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες διεξάγοντας μια μεγάλη εκκαθάριση στην Ουκρανία.

Αμέτρητοι υψηλόβαθμοι υπουργοί, κυβερνήτες και άλλοι Ουκρανοί γραφειοκράτες έχουν χάσει κάθε αρμοδιότητα, φυσικά, χωρίς καμία δέουσα διαδικασία. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ζελένσκι, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου της χώρας και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας είναι μόνο κάποια από τα πολλά υψηλόβαθμα άτομα που απομακρύνθηκαν λόγω ισχυρισμών "διαφθοράς". Σε ένα τέτοιο περιστατικό, οι τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών του Ζελένσκι σκοτώθηκαν σε "ατύχημα ελικοπτέρου" πάνω από το Κίεβο.

Υπάρχει σίγουρα ένας μεγάλος πυρήνας αλήθειας στους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, καθώς η Ουκρανία κατατάσσεται τακτικά ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη. Ωστόσο, δε φαίνεται να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη συστηματική απομάκρυνση της ανώτερης διοίκησης με ταχύτητα αστραπής.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει ένα συνεχιζόμενο πόλεμο, ο Ζελένσκι είναι γνωστό πως χρειάζεται χρόνο για να εμπλακεί σε πολύ δημόσιες διαμάχες με τους πολιτικούς του αντιπάλους — μόνο εκείνους που εξακολουθούν να υπηρετούν στην κυβέρνηση, μετά την εξωδικαστική εξάλειψη της πολιτικής τους αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση Ζελένσκι — για ασήμαντα ζητήματα. Παρ ' όλα αυτά, έχει ανοικτή δημόσια διάσταση με έναν πολιτικό αντίπαλο στον δήμαρχο του Κιέβου, τον δημοφιλή πρώην πρωταθλητή πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος στο παρελθόν ήταν σε καλή θέση για να διεκδικήσει την προεδρία.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ουκρανία είχε μια άλλη σειρά καταστροφικών απωλειών στο πεδίο της μάχης. Την Κυριακή, ο Ζελένσκι απέλυσε έναν κορυφαίο στρατηγό, τον Έντουαρντ Μιχάιλοβιτς Μοσκάλοφ, ο οποίος ηγήθηκε των κοινών δυνάμεων της Ουκρανίας και διορίστηκε στη θέση το Μάρτιο του 2022. Δεν δόθηκε κανένας λόγος για την απότομη καρατόμησή του, αλλά κατά πάσα πιθανότητα έχει να κάνει με τον αγώνα της Ουκρανίας να διατηρήσει το Μπαχμούτ, την εμπόλεμη πόλη στα ανατολικά της χώρας.

Ο εταιρικός τύπος άρχισε επιτέλους να αντιμετωπίζει την πιθανότητα ότι η μεγάλη εκκαθάριση του Ζελένσκι δεν είναι μια προσπάθεια διαφθοράς, αλλά μια πρωτοβουλία διατήρησης της εξουσίας. Είναι πολύ πιο πιθανό, στην πραγματικότητα, πως αυτοί οι αξιωματούχοι απομακρύνονται επειδή απειλούν την ακεραιότητα του καθεστώτος. Ενώ οι ξένοι υποστηρικτές του Ζελένσκι μπορούν να συνεχίσουν να τον στηρίζουν, οι άνθρωποι που βρίσκονται πιο κοντά του πρέπει επίσης να δουν τι συμβαίνει. Καθώς η ομίχλη του πολέμου καθαρίζει, το ίδιο μπορεί και η περίοδος του μήνα του μέλιτος για την ανεπίτρεπτη θέση του Ζελένσκι ως ηγέτη της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail