Θα γυρίσουν μπούμερανγκ και οι κυρώσεις κατά της Κίνας;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα για περισσότερα από δύο χρόνια χάρη στον Τζο Μπάιντεν. Ένα σύμπτωμα της κλονισμένης σχέσης είναι η επαναλαμβανόμενη απειλή από τις ΗΠΑ να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στην Κίνα. Ξεκίνησε το Μάρτιο του 2021:

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς επέβαλαν κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους τη Δευτέρα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Xinjiang, την πρώτη τέτοια συντονισμένη δυτική ενέργεια κατά του Πεκίνου υπό τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Το Πεκίνο απάντησε αμέσως με τιμωρητικά μέτρα κατά της ΕΕ που φάνηκαν ευρύτερα, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαίων νομοθετών, διπλωματών, ινστιτούτων και οικογενειών και απαγορεύοντας στις επιχειρήσεις τους να εμπορεύονται με την Κίνα. [https://www.reuters.com/world/china/west-sanctions-china-over-xinjiang-abuses-beijing-hits-back-eu-2021-03-22/]

Αντί να περιορίσει τις κυρώσεις στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η υπουργός Οικονομικών του Μπάιντεν, Τζάνετ Γέλεν, επιβεβαίωσε τον Απρίλιο του 2022:

την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει εργαλεία κυρώσεων κατά της Κίνας εάν το Πεκίνο «κινηθεί ποτέ επιθετικά προς την Ταϊβάν».

Υποθέτω ότι έχει να κάνει με την Άνοιξη. Ακριβώς καθώς τα χελιδόνια επιστρέφουν στο Καπιστράνο, είναι Μάρτιος και η κυβέρνηση Μπάιντεν αισθάνεται την ανάγκη να συνεχίσει να ανεβαίνει απειλώντας την Κίνα με νέες κυρώσεις εάν παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία. Η βοήθεια της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι το πιο πρόσφατο πράγμα που δεν πρέπει να κάνει η Κίνα για να μην προκαλέσει την οργή του ξέφρενου ηλικιωμένου Τζο Μπάιντεν. Για άλλη μια φορά η υποτιμητική και στρογγυλή Janet Yellen ήταν ο αγγελιοφόρος:

Η 76χρονη είπε πως οι κινεζικές προσπάθειες να στηρίξει τη Ρωσία αποτελούν «πολύ σοβαρή ανησυχία», προσθέτοντας ότι το Πεκίνο δεν πρέπει να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Yellen είπε: «Σίγουρα θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές στην κινεζική κυβέρνηση και στις εταιρείες και τις τράπεζες στη δικαιοδοσία τους για το ποιοι είναι οι κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις μας και τις σοβαρές συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν για την παραβίασή τους».

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας προειδοποίησε επίσης πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία» και θα περιορίσουν την ικανότητα του Κρεμλίνου να αποφύγει τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.

Υποψιάζομαι ότι αυτό είναι η τελευταία σταγόνα για την Κίνα. Ο Σι Τζινπίνγκ δεν είναι βλάκας. Εκτός από το να παρακολουθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία, η ανίκανη ομάδα Μπάιντεν υπόσχεται τώρα ανοιχτά πως θα παράσχει στην Ταϊβάν σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό με μοναδικό σκοπό να σκοτώσει Κινέζους στρατιώτες.

Στο οικονομικό μέτωπο, η Κίνα είναι πιο ευάλωτη από τη Ρωσία στις δυτικές κυρώσεις. Σκεφτείτε τα ακόλουθα: 

Οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι. Είναι αλήθεια ότι σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών της Κίνας πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη βασίζονται επίσης στην Κίνα για βασικά φαρμακευτικά προϊόντα, ηλεκτρονικά είδη και ορυκτά σπάνιων γαιών. Εάν η ιστορία είναι οποιοσδήποτε οδηγός, οι κυρώσεις είναι καλές μόνο για να εξοργίσουν τη χώρα που της έχουν επιβληθεί και να την αναγκάσουν να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.

Υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις ότι η Κίνα, εμπνευσμένη προφανώς από την στρατηγική σχοινιού του Μοχάμεντ Άλι, αρχίζει να αντεπιτίθεται:

Ο Mark Mobius, πρωτοπόρος στις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, είπε ότι η Κίνα περιορίζει τις εκροές επενδύσεων από τη χώρα, μια κίνηση που θα πραγματοποιηθεί καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο προσπαθεί να αποτινάξει την πίεση από τα lockdown για τον COVID-19.

«Προσωπικά επηρεάζομαι επειδή έχω λογαριασμό στην HSBC στη Σαγκάη. Δεν μπορώ να βγάλω τα λεφτά μου. Η κυβέρνηση περιορίζει τη ροή χρημάτων έξω από τη χώρα», είπε ο Μόμπιους την Πέμπτη στην εκπομπή του Fox Business «Πρωινά με τη Μαρία» . «Έτσι θα ήμουν πολύ, πολύ προσεκτικός επενδύοντας στην Κίνα», δήλωσε ο ιδρυτής της Mobius Capital Partners.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ανακάλυψαν ότι οι κυρώσεις είναι ένα ανίσχυρο εργαλείο κατά της Ρωσίας. Φαίνεται πως πρόκειται να το κάνουν και με την Κίνα. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ανεξάρτητα από τον οικονομικό αντίκτυπο στην Κίνα, οι περαιτέρω κυρώσεις θα στερεοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και θα αποξενώσουν την Κίνα από τη Δύση. Αυτή δεν είναι συνταγή για ειρήνη και ευημερία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail