Οι κοιλιές των πλουσίων φουσκώνουν περαιτέρω στην πλάτη της πείνας

Είναι μια κατάσταση μηδενικού αθροίσματος. Οι πλούσιοι ληστεύουν τους φτωχούς για να φουσκώσουν τα ταμεία τους – και την κοιλιά τους. 

Colin Todhunter - globalresearch.ca / Παρουσίαση Freepen.gr

Τον Απρίλιο του 2022, η Oxfam ανέφερε μια τρομακτική προοπτική περισσότερων από ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου ανθρώπων να πέφτουν σε ακραία επίπεδα φτώχειας μόνο το 2022.

Στην έκθεσή του Ιανουαρίου 2021 «Ο ιός της ανισότητας», ανέφερε επίσης ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του κόσμου αυξήθηκε κατά 3,9 τρις ​​δολάρια μεταξύ 18 Μαρτίου και 31 Δεκεμβρίου 2020. Ο συνολικός τους πλούτος ανερχόταν τότε σε 11,95 τρις ​​δολάρια, αύξηση 50 τοις εκατό σε μόλις 9,5 μήνες.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Oxfam, 13 από τα 15 δανειακά προγράμματα του ΔΝΤ που διαπραγματεύθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους του COVID απαιτούσαν νέα μέτρα λιτότητας, όπως φόρους στα τρόφιμα και τα καύσιμα ή περικοπές δαπανών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες.

Η Oxfam και το Development Finance International (DFI) αποκάλυψαν επίσης πως 43 από τα 55 κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης θα αντιμετωπίσουν περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 183 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου επρόκειτο να πληρώσουν 43 δισεκατομμύρια δολάρια για αποπληρωμή χρέους το 2022, κάτι που διαφορετικά θα μπορούσε να καλύψει το κόστος των εισαγωγών τροφίμων τους. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο βρίσκονται πλέον σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο διεθνών πιστωτών, αφού οι πολιτικές του COVID οδήγησαν (σκόπιμα) να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια κρίση χρέους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, οι κολοσσοί του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναφέρουν κέρδη ρεκόρ.

Είναι παρόμοιο για τις μεγαλύτερες εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων στον κόσμο. Έχουν κάνει περισσότερα κέρδη από το 2020 από το ποσό που εκτιμά ο ΟΗΕ θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές ανάγκες των πιο ευάλωτων στον κόσμο.

Μια έκθεση του Φεβρουαρίου 2023 της Greenpeace International – Food Injustice 2020-2022 – αποκαλύπτει την αχαλίνωτη κερδοσκοπία σε μια εποχή που ο πόλεμος και τα lockdown έχουν συμβάλει στην επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

Είκοσι εταιρείες στους τομείς των σιτηρών, των λιπασμάτων, του κρέατος και των γαλακτοκομικών παρείχαν 53,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους τα οικονομικά έτη 2020 και 2021. Ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ εκτιμά πως 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα ήταν αρκετά για να παράσχουν τροφή, στέγη και σωτήρια υποστήριξη στα 230 εκατομμύρια πιο ευάλωτων ανθρώπων στον κόσμο.

Ο Davi Martins, ακτιβιστής της Greenpeace International, λέει ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας μεταφοράς πλούτου σε λίγες πλούσιες οικογένειες που κατέχουν το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. Αυτό σε μια εποχή που η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.

Ο Martins λέει:

«Αυτές οι 20 εταιρείες θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σώσουν τα 230 εκατομμύρια πιο ευάλωτα άτομα του κόσμου και να έχουν δισεκατομμύρια κέρδη που περισσεύουν στην άκρη. Το να πληρώνεις περισσότερα σε μετόχους μερικών εταιρειών τροφίμων είναι απλώς εξωφρενικό και ανήθικο».

Καλύπτοντας την περίοδο 2020-2022 όταν ίσχυαν οι πολιτικές για τον COVID και είχε ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η έκθεση εξέτασε τα κέρδη 20 από τις μεγαλύτερες εταιρείες αγροτοβιομηχανίας και πόσοι άνθρωποι έχουν πληγεί από την επισιτιστική ανασφάλεια καθώς και την ακραία άνοδο του τιμές τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Αυτοί οι «κερδοσκόποι της πείνας» εκμεταλλεύονταν τις κρίσεις για να κερδίσουν γκροτέσκο κέρδη. Βύθισαν εκατομμύρια στην πείνα, ενώ έσφιξαν τον έλεγχο τους στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. Μία από τις εταιρείες που αναφέρονται είναι η Cargill – που ανήκει σε 14 δισεκατομμυριούχους.

Μαζί με την Archer-Daniels Midland, Bunge και Dreyfus - η Cargill ελέγχει περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών. Καμία από αυτές τις εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει τι γνωρίζει για τις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των δικών της αποθεμάτων σιτηρών.

Πίνακας παρακάτω από την έκθεση της Greenpeace International που απαριθμεί τις 20 εταιρείες που περιλαμβάνονται στη μελέτη της.


Η Greenpeace διαπίστωσε πως η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις πραγματικές ποσότητες σιτηρών στην αποθήκευση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένας βασικός παράγοντας που τροφοδότησε την κερδοσκοπία στις αγορές τροφίμων και τις διογκωμένες τιμές.

Εκτός από τη χειραγώγηση των αγορών και των τιμών, αυτές οι εταιρείες τροφοδοτούν επίσης την επισιτιστική ανασφάλεια ωθώντας τους αγρότες μικρής κλίμακας και τους τοπικούς παραγωγούς εκτός συστήματος. Οι μικροκαλλιεργητές τροφοδοτούν πραγματικά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, σε αντίθεση με τον τύπο των βιομηχανικών αγρο-επιχειρήσεων που εξυπηρετεί (και μερικές φορές κατέχει) η παγκόσμια αγροτική επιχείρηση.

Οι παγκόσμιες εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων δεν κουράζονται ποτέ να λένε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι αυτό που κάνουν είναι απαραίτητο για τη διατροφή του κόσμου και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Όμως ισχύει το αντίθετο.

Δημιουργούν ή συμβάλλουν στην πείνα, τις ασθένειες και τον υποσιτισμό, εκτοπίζουν τις αγροτικές κοινότητες, καταστρέφουν τη γεωργία μικροϊδιοκτητών, τοποθετούν τους αγρότες σε διαδρόμους σπόρων και χημικών και καταστρέφουν και ρυπαίνουν τα οικοσυστήματα.

Πέρα από το να καταστρέψουν ή να αιχμαλωτίσουν βασικούς θεσμούς για να προωθήσουν την ατζέντα τους, συνδυάζουν παραπλανητικά την ενίσχυση και την επέκταση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού τους (καταστρέφοντας έτσι εγχώρια συστήματα παραγωγής) με την εξυπηρέτηση των επισιτιστικών αναγκών του κόσμου (για εικόνα σε αυτά τα ζητήματα, βλ. Food, Dependency and Dispossession: Resisting the New World Order» στον ιστότοπο του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση (CRG) ).

Για να αποφευχθεί η κερδοσκοπία σε τόσο μεγάλη κλίμακα και να μειωθεί η ευπάθεια της προσφοράς και της παραγωγής τροφίμων σε κραδασμούς (πόλεμος, ελλείψεις ενέργειας, κ.λπ.), απαιτείται ένα αποκεντρωμένο σύστημα τροφίμων βασισμένο σε μικρές αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτό θα βασιζόταν στις αρχές του εντοπισμού και της ενίσχυσης της γεωργίας μικροϊδιοκτητών. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν κυρίαρχες κοινότητες τροφίμων στις οποίες οι ντόπιοι αποκτούν την κυριότητα των σπόρων, της γης και του νερού (κοινοπολιτεία) και διαχειρίζονται τι παράγεται και πώς παράγεται.

Οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν τώρα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τις καταχρήσεις που προκαλούν οι γιγάντιες εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων. Η Greenpeace υποστηρίζει ότι χωρίς να ρυθμιστεί και να χαλαρώσει η λαβή του εταιρικού ελέγχου στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, οι τρέχουσες ανισότητες θα βαθύνουν περισσότερο. Προσθέτει πως πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα διατροφής – η αποτυχία να το κάνουμε θα κοστίσει εκατομμύρια περισσότερες ζωές.

Η έκθεση της Greenpeace προσθέτει περαιτέρω βάρος στις εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο να θέσουν τέλος στον εταιρικό έλεγχο και το μονοπώλιο στο σύστημα τροφίμων, καθιερώνοντας παράλληλα μια διεθνή εμπορική τάξη βασισμένη στη συνεργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αντί στον ανταγωνισμό και τον εξαναγκασμό.

*

Ο διάσημος συγγραφέας Colin Todhunter ειδικεύεται στην ανάπτυξη, τα τρόφιμα και τη γεωργία. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση (CRG) στο Μόντρεαλ.

Η επιλεγμένη εικόνα είναι από το Harvard Gazette

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail