Η απόφαση της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία θα μπορούσε να είναι τεράστιο λάθος

Η απόφαση του Κρεμλίνου να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα (TNW) στη Λευκορωσία έχει αρνητικές πτυχές. Τι θα συμβεί αν η Λευκορωσία προσπαθήσει να κρατήσει αυτά τα όπλα για τον εαυτό της;

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Λευκορωσία αποκτά πυρηνική ενέργεια

Ο πολιτικός επιστήμονας Andrey Suzdaltsev πιστεύει ότι η ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία ήρθε ως μια δύσκολη απόφαση για τη Μόσχα. Αυτή η απόφαση ελήφθη σε μεγάλο βαθμό λόγω της στρατιωτικής επιμελητείας, αλλά έχει και στρατηγικές αρνητικές συνέπειες. Το Μινσκ μπορεί να προσπαθήσει να κρατήσει τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας για τον εαυτό του, υποθέτει ο πολιτικός επιστήμονας.

Πράγματι, τέτοιες ανησυχίες δεν είναι αβάσιμες. Ο Γκριγκόρι Αζαρενόκ, ένας Λευκορώσος τηλεοπτικός παρουσιαστής, είπε στο πρόγραμμά του πως η Λευκορωσία μετατρέπεται σε πυρηνική δύναμη.

"Η Λευκορωσία είναι μια πυρηνική δύναμη. Ένα κράτος που έχει την ικανότητα να απαντά με τακτικά πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης. Η Βαρσοβία θα λιώσει και το Βίλνιους θα πλημμυρίσει. Θα δούμε το αδιαφανές ηλιοβασίλεμα και την ανάπτυξη του πυρηνικού μανιταριού στον πολωνικό βάλτο. Μην τρυπάτε κύριοι γιατί θα σας ακτινοβολήσουμε. Μας ψαρέψατε, μην παραπονιέστε τώρα. Σας προειδοποίησαν», είπε ο τηλεπαρουσιαστής.

Αυτό είναι ένα επεισόδιο ανθυγιεινής ευφορίας ενός ανθρώπου που πήρε τα σκόρπια χέρια του στον πολυπόθητο τίτλο, που είναι πολύ στο πνεύμα του προέδρου Alexander Lukashenko. Αυτή είναι η νούμερο ένα επικίνδυνη στιγμή.

Το Μινσκ εξακολουθεί να κάθεται ανάμεσα σε δύο καρέκλες

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν παραδίδει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, παρόλο που το Μινσκ το ζητούσε εδώ και πολύ καιρό. Αντίθετα, η Ρωσία θα ελέγχει τα όπλα της στο έδαφος της Λευκορωσίας. Αυτό κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη. Η Ρωσία ανέπτυξε νωρίτερα συστήματα Iskander στη Λευκορωσία, είπε ο Πούτιν προσθέτοντας πως τα συγκροτήματα Iskander θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φορείς τακτικών πυρηνικών όπλων.

Πράγματι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν τακτικά πυρηνικά όπλα στη Γερμανία και την Τουρκία, αλλά δε θεωρούν τους εαυτούς τους πυρηνικές χώρες. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποια από αυτές τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να οικειοποιηθεί αυτά τα όπλα ή να εκβιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, αυτές φαίνεται να είναι πραγματικές ανησυχίες σε σχέση με οποιοδήποτε μετασοβιετικό κράτος, επειδή όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, έχουν κολλήσει στη συνήθεια να κάθονται ανάμεσα σε δύο καρέκλες. Αυτή είναι η επικίνδυνη στιγμή νούμερο δύο.

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο αρνείται να αναγνωρίσει τα νέα ρωσικά εδάφη ως ρωσικά. Μιλάει πολύ, αλλά κάνει λίγα σε σχέση με το κράτος της Ένωσης. Δεν υπάρχει ούτε κοινό φορολογικό σύστημα, ούτε κοινό κοινοβούλιο. Μόνο οι ρωσικές επιδοτήσεις στην οικονομία της Λευκορωσίας - από τις χαμηλές τιμές των ενεργειακών πόρων μέχρι τα δάνεια - είναι που έχουν σημασία για τον Λουκασένκο.

Εάν η κατάσταση στη Ρωσία αλλάξει λίγο (η Μόσχα θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μειώσει την οικονομική της υποστήριξη στη Λευκορωσία), ο Λουκασένκο θα αλλάξει αμέσως γνώμη. Μπορεί να πει ότι δε θα δώσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα πίσω στη Μόσχα και θα απαιτήσει από τη Μόσχα να κάνει κάτι για να μπορέσει να τα αποκτήσει. Θα μπορέσει η Μόσχα να κάνει κάτι με τους Λευκορώσους στρατιώτες που διοικούν τα συστήματα Iskander;

Κι αν η Λευκορωσία γίνει μια άλλη Ουκρανία;

Ένα πραξικόπημα στη Λευκορωσία είναι ακόμα δυνατό. Εάν γίνει παρόμοια με την εισβολή στο παλάτι του Amin Tajbeg στο Αφγανιστάν, οι νέοι άνθρωποι στην εξουσία θα αρνηθούν να επιστρέψουν τις πυρηνικές κεφαλές πίσω στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο μπορεί να έχει τη Λευκορωσία ως άλλη Ουκρανία, αν και σερβίρεται σε μια πιατέλα με τακτικά πυρηνικά όπλα. Δε φαίνεται να προκαλεί έκπληξη σε αυτό το πλαίσιο πως το Πεντάγωνο δεν είδε καμία απειλή στην κίνηση της Μόσχας να παραδώσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο Μινσκ. Αντίθετα, το Πεντάγωνο μπορεί να το δει ως πλεονέκτημα σε μακροπρόθεσμη προοπτική.

Εάν η απόφαση της Ρωσίας να αναπτύξει TNW στη Λευκορωσία έρχεται ως απάντηση της Μόσχας στην πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να προμηθεύσει οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κίεβο, την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τη συσσώρευση δυνάμεων στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, τότε μια τέτοια απάντηση κρίνεται δικαιολογημένη από απόψεως τακτικής. Ταυτόχρονα, όμως, θα ήθελε κανείς να πιστεύει ότι οι παραπάνω κίνδυνοι έχουν υπολογιστεί σε βάθος.

Για να τα επιστέψει όλα, η Ρωσία έχει τον θύλακα του Καλίνινγκραντ όπου αναπτύχθηκαν επίσης συστήματα Iskander. Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον θύλακα για να χτυπήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η στρατηγική πτυχή της απόφασης θα πρέπει να εξηγηθεί λεπτομερέστερα εδώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail