[ΓΝΩΜΗ] Η επιμελητεία της αμφισβήτησης του Ερντογάν

Ο στρατηγός Omar Bradley είπε κάποτε: «Οι ερασιτέχνες συζητούν την στρατηγική. Οι επαγγελματίες μιλούν για την εφοδιαστική». Και δεν θα είχε την αστρική καριέρα που είχε αν δεν ήξερε για τι πράγμα μιλούσε.

Αλί Ντιντσέρ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η προσπάθεια να βρεθεί ο καλύτερος υποψήφιος για να αμφισβητήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές της Τουρκίας μέχρι στιγμής αφορούσε κυρίως την στρατηγική, δηλ. επικεντρώθηκε έντονα στην εκλογική δυναμική χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε οτιδήποτε άλλο.

Δύο δημοφιλείς μητροπολιτικοί δήμαρχοι ξεχώρισαν ως βιώσιμες επιλογές. Ωστόσο, ο καθένας είχε μειονεκτήματα. Ο Ekrem İmamoğlu, ένας λαμπρός δημαγωγός που το 2019 ήρθε από το πουθενά για να βάλει τέλος στην επί δεκαετίες δημοτική βασιλεία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, πιάστηκε στη μέση μιας πολιτικά κατηγορούμενης ποινικής δίωξης που μπορεί να τον θέσει εκτός πολιτικής, ενώ ο Mansur Yavaş, πρώην εθνικιστής γκρίζος λύκος επικεφαλής της πρωτεύουσας της χώρας, κρίθηκε απίθανο να προσελκύσει την κρίσιμη ψήφο των Κούρδων.

Αυτό μας άφησε μια προφανή αλλά κάπως δυσάρεστη επιλογή: τον Kemal Kılıçdaroğlu, τον αχαρισματικό ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τελικά προτάθηκε από τη «συμμαχία των έξι» μετά από μια σύντομη διαφορά απόψεων μεταξύ της εξακομματικής συμμαχίας.

Από στρατηγικής άποψης, όμως, ο Kılıçdaroğlu έχει κάποια υπόσχεση. Οι ρίζες του στην ανατολική επαρχία Dersim (επίσημη ονομασία Tunceli) αναμένεται να δημιουργήσουν κάποια συγγένεια μεταξύ των Κούρδων. Επιπλέον, τα προφίλ ορισμένων από τους εταίρους του στη συμμαχία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως αλεξικέραυνα για να τον προστατεύσουν έναντι των πιθανών κατηγοριών του κυβερνώντος κόμματος ότι είναι αντιισλαμιστής ή αντιπατριώτης.

Το προσωπικό υπόβαθρο του Kılıçdaroğlu ως παιδί που μεγάλωσε στη φτώχεια, καθώς και η φαινομενική σεμνότητα του σημερινού του σπιτιού, που αποτέλεσε το φόντο πολλών από τα πρόσφατα βιντεομηνύματά του, είναι σε θέση να αντλήσουν τη συμπάθεια από τον απλό πολίτη του οποίου η αγοραστική δύναμη έχει ήταν σε ελεύθερη πτώση, ενώ η άρχουσα ελίτ έκανε πολύ λίγα για να κρύψει τον πλούσιο τρόπο ζωής της.

Επιπλέον, έχει αναπτύξει τις ρητορικές του ικανότητες και κάνει σχετικά καλύτερη δουλειά στο να παίρνει λεκτικά το πάνω χέρι έναντι του Ερντογάν σε ορισμένες περιπτώσεις, οδηγώντας ουσιαστικά την εθνική συζήτηση και εμποδίζοντάς τον να αλλάξει θέμα.

Τέλος, η υποτονική και χαοτική απάντηση της κυβέρνησης στους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου ήταν ένα καταδικαστικό κατηγορητήριο κατά του sui generis εκτελεστικού προεδρικού συστήματος του Ερντογάν και έχει αναμφισβήτητα κοστίσει αμέτρητες ζωές σε μια μεγάλη περιοχή που κατοικείται από μερικούς από τους πιο πιστούς ψηφοφόρους του. Σε αντίθεση με τον εθνικιστή εταίρο του στη συμμαχία, ο Kılıçdaroğlu δεν απέκρυψε την κριτική. Ήταν αρκετά ενεργητικός και λαλίστατος στο να λογοδοτήσει ο νυν πρόεδρος, κάτι που θα μπορούσε να συνεισφέρει στη δημοτικότητά του.

Τώρα που καλύψαμε τα βασικά της στρατηγικής, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε επαγγελματικά για κάποια logistics.

Ας ξεκινήσουμε με τον ελέφαντα στο δωμάτιο: Όσο κι αν θέλουμε να τον δούμε να έφυγε, ο Ερντογάν δεν έχει πουθενά να πάει. Έχει μπει πολύ βαθιά και έχει καταπατήσει πάρα πολλούς για να αγοράσει μια προσφορά ειρηνικής συνταξιοδότησης.

Ομολογουμένως, η Τουρκία είχε στρατιωτικές χούντες τον περασμένο αιώνα που ξέφυγαν με τον όλεθρο στη χώρα, αλλά συνήψαν επίσης αλεξίσφαιρη νομική ασφάλιση καταργώντας τα υπάρχοντα συντάγματα και ψηφίζοντας νέα, επαναφέροντας έτσι το ρολόι. Ο Ερντογάν δεν το έχει. Αυτό που έκανε είναι να καταπατήσει σταδιακά το δικαστικό σώμα και τις αρχές επιβολής του νόμου για πολλά χρόνια για να τους μετατρέψει τελικά σε ένα απίστευτα εκδικητικό όπλο για παρενόχληση, εκφοβισμό, καταχρηστική δίωξη και μαζική φυλάκιση. Εκτός από την προσκόλληση στην εξουσία, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ο ίδιος και ο στενός κύκλος του να καταλήξουν στο στόχαστρο των ίδιων των μηχανημάτων που κατασκεύασαν.

Ούτε η εξορία είναι επιλογή. Ο Τουρκο-Ιρανός επιχειρηματίας Reza Zarrab, κάποτε ένας από τους αγαπημένους του Ερντογάν, ομολόγησε την ενοχή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης για εξαπάτηση των ΗΠΑ ως μέρος ενός σχεδίου άρσης κυρώσεων που ενέπλεκε την κρατική δανείστρια της Τουρκίας Halkbank και πιθανώς τον ίδιο τον Ερντογάν. Η συνεχιζόμενη θέση του Τούρκου ισχυρού άνδρα ως αρχηγού κράτους είναι πιθανώς το μόνο πράγμα που εμποδίζει τις αμερικανικές αρχές να τον κυνηγήσουν άμεσα. Ενώ οι εξόριστοι τυράννοι είναι ένας βολικός τρόπος για να τερματίσουν την κυριαρχία τους χωρίς να δημιουργηθούν φαύλοι κύκλοι εκδίκησης, στην περίπτωση του Ερντογάν μπορεί να αποδειχθεί μια γέφυρα πολύ μακριά για να βρεθεί μια χώρα πρόθυμη και ικανή να τον φιλοξενήσει ενάντια στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον ταυτόχρονα.

Η υπόθεση της Νέας Υόρκης δεν είναι η μόνη υπόθεση που θα μπορούσε να του προκαλέσει προβλήματα, καθώς το καθεστώς του έχει επίσης εμπλακεί σε μια σειρά από κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου κοκαΐνης με τη Λατινική Αμερική και εγκλημάτων πολέμου σε κατεχόμενες από τους Τούρκους επαρχίες της βόρειας Συρίας.

Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Ούτε η αυτοκρατορία του Ερντογάν. Παρά τις αποτυχίες του, έχει ακόμα άφθονα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών πυρομαχικών. Ασκεί απεριόριστο έλεγχο όχι μόνο στις μη στρατιωτικές κυβερνητικές υπηρεσίες, το δικαστικό σώμα και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες, τον στρατό, τις αρχές επιβολής του νόμου και ένα ιδιωτικό παραστρατιωτικό δίκτυο τύπου Wagner που ονομάζεται SADAT.

Ενώ φαίνεται να απέτυχε να κατακτήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά το Twitter, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί προπύργιο διαφωνίας, κρατά το off-switch της πλατφόρμας μαζί με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων των οποίων το εύρος ζώνης είναι όλα στο έλεος της Αρχής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (BTK) του Ερντογάν. Σε περίπτωση που τα πράγματα αρχίσουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, έχει θεωρητικά τη δύναμη να κλείσει τα πάντα και να επιβάλει ένα μπλακ άουτ σαν την Κίνα.

Συνοψίζοντας, έχουμε στα χέρια μας έναν αυταρχικό που κάθεται σε έναν εξαιρετικά συγκεντρωτικό κρατικό μηχανισμό και ένα κολοσσιαίο οικονομικό δίκτυο χωρίς βιώσιμη στρατηγική εξόδου, του οποίου η ίδια η επιβίωση διακυβεύεται στις επερχόμενες εκλογές.

Δεν θέλω να γελάσω και να χαλάσω την αισιόδοξη διάθεση γύρω από την υποψηφιότητα του Kılıçdaroğlu, ο οποίος, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, έδειξε επαρκή ηγεσία και ενοποίησε τις διάφορες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα σενάριο στο οποίο η απομάκρυνση ενός ισχυρού άνδρα όπως ο Ερντογάν μπορεί να είναι απλή υπόθεση εκλογικής νίκης. Αν υποθέσουμε πως δεν παραπλανόμαστε από την ατμόσφαιρα στο τουρκικό Twitter, τις φωνές στα γήπεδα ποδοσφαίρου και ορισμένες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Kılıçdaroğlu είναι ήδη πολύ πιο μπροστά από τον κατεστημένο, οι υλικοτεχνικές προκλήσεις του να αντιμετωπίσουμε τον Erdoğan θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργά ή γρήγορα.

*Ο Ali Dinçer ζει στο Βέλγιο και στο παρελθόν εργαζόταν στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail