Το ΝΑΤΟ μπαίνει στον «τελευταίο γύρο της ύπαρξής του»

Ο θυμός και το ανεπιθύμητο μίσος είναι ένα οξύ που μπορεί να βλάψει περισσότερο το δοχείο στο οποίο είναι αποθηκευμένο παρά σε οτιδήποτε χύνεται.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σήμερα, θεωρήστε το αντιρωσικό αίσθημα ως οξύ που έχει αποθηκευτεί σε ένα μπουκάλι ΝΑΤΟ. Σήμερα, αυτό το μπουκάλι λιώνει και η συμμαχία διαλύεται. Ναι, η συμμαχία του ΝΑΤΟ καταρρέει. Όμως, δεν είναι εσωτερικές ρήξεις.

Πρόκειται για τις εξεγέρσεις που έχουν αρχίσει να γίνονται στα δυτικά έθνη. Και βλέποντας τον πληθυσμό αυτών των εθνών σήμερα, είναι εύκολο να συμπεράνουμε πως το ΝΑΤΟ μπαίνει στον τελευταίο γύρο της ύπαρξής του.

Ιστορία του ΝΑΤΟ

Ο στόχος του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), που ιδρύθηκε το 1949, ήταν να εγγυηθεί τη συλλογική άμυνα των κρατών μελών του έναντι των εξωτερικών απειλών, που ήταν η Σοβιετική Ένωση. Για πολλά χρόνια, η συμμαχία χρησίμευσε ως ακρογωνιαίος λίθος της διατλαντικής ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά τα πρόσφατα γεγονότα έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη συνοχή και την ενότητά της.

Ωστόσο, η συμμαχία στον 21ο αιώνα έχει απλώς μετατραπεί σε ένα απλό πολιτικό εργαλείο για να ρίξει κατά κάποιον τρόπο τη Ρωσία. Το 2022, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πήδηξαν στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας μετατρέποντας το θέμα σε πλήρη τρέλα.

Κάθε δεύτερη μέρα, παρέχονται όπλα, βοήθεια και ελεημοσύνη στην Ουκρανία για να νικήσει με κάποιο τρόπο τη Ρωσία. Ωστόσο, οι προσπάθειες δε δίνουν σημαντική πρόοδο. Το πεδίο μάχης Ρωσίας-Ουκρανίας έχει μετατραπεί σε μια κόλαση όπου κάθε βοήθεια μετατρέπεται σε στάχτη.

Ενώ, αυτή η τυφλή βοήθεια έχει μεγάλο αντίκτυπο στα δυτικά έθνη. Ο πληθωρισμός είναι πολύ αφόρητος τώρα και οι απειλές ύφεσης έχουν ενταθεί. Οι δυτικοί ηγέτες θέλουν να κρατήσουν ακόμα αναμμένη τη φωτιά του ουκρανικού φούρνου. Ωστόσο, οι άνθρωποι των δυτικών εθνών έχουν βάλει όλα τα όπλα εναντίον του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, η συμμαχία του ΝΑΤΟ διέρχεται μια δύσκολη περίοδο εσωτερικής σύγκρουσης καθώς μια εμφύλια αναταραχή εναντίον του ΝΑΤΟ έχει ξεσπάσει σε τέσσερα μεγάλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαμαρτυρίες κατά του ΝΑΤΟ και έκκληση διάλυσης

Οι διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ ξεσπούν ξανά στο Παρίσι. Στις 26 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις κατά της ένταξης της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ και της συνεχιζόμενης υποστήριξής της προς το Κίεβο στην πρωτεύουσα της χώρας Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων κατά του ΝΑΤΟ υποστήριξαν πως η εκδήλωση Εθνική Πορεία για την Ειρήνη στις 26 Φεβρουαρίου προσέλκυσε ακόμη περισσότερους παρευρισκόμενους από τη συγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα, η οποία προσέλκυσε περίπου 10.000 άτομα. Ο Florian Philippot, Γάλλος πολιτικός, ισχυρίζεται ότι υπήρξαν επίσης μικρότερης κλίμακας διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ σε περίπου 30 άλλα μέρη σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Οι διαδηλωτές φώναζαν επίσης «Μακρόν φύγε!» — Μια φράση που έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του. Αρκετές σημαίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υπέστησαν επίσης βανδαλισμούς.

Παρόμοιες σκηνές είδαμε και στην Ιταλία. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες ειρήνης στις ιταλικές πόλεις Γένοβα και Μιλάνο. Μεταξύ άλλων, μέλη των συνδικάτων και αριστεροί ακτιβιστές υποστήριξαν πως οι αρχές στη Ρώμη παραβίασαν το νόμο στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία.

Επίσης, σχεδόν 4.000 άτομα παρακολούθησαν το συλλαλητήριο στη Γένοβα, τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από την Ελβετία. Ο λαός ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση «να μειώσει τα όπλα και να αυξήσει τους μισθούς».

Ακόμη και στο Βερολίνο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ramstein, στη νοτιοδυτική Γερμανία, για να ζητήσουν να σταματήσει η εξαγωγή όπλων στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, δυτικοί αξιωματούχοι βρίσκονταν τακτικά στην στρατιωτική τοποθεσία για να σχεδιάσουν τη βοήθειά τους στο Κίεβο.

Μαζί με το κάλεσμα για τερματισμό των εχθροπραξιών, οι διαδηλωτές ζήτησαν από τη Ρωσία και την Ουκρανία να διεξαγάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Εκτός από το να λένε συνθήματα και να χτυπούν τύμπανα, εμφάνισαν διάφορα πανό, συμπεριλαμβανομένων της ρωσικής και της σοβιετικής σημαίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube.

Ακόμη και οι ΗΠΑ δε γλίτωσαν

Ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δε γλίτωσαν από αυτές τις αντιΝΑΤΟικές εξεγέρσεις. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσιγκτον για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το ΝΑΤΟ. Οι ομιλητές του συλλαλητηρίου προέτρεψαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ «να τερματίσει την στρατιωτική της υποστήριξη προς την Ουκρανία υπέρ της διπλωματίας και να περικόψει τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για να αντιμετωπίσει πολλά εσωτερικά ζητήματα».

Η συγκέντρωση, η οποία περιλαμβάνει πολλούς πρώην πολιτικούς, διασημότητες και δημοσιογράφους, πραγματοποιείται σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Παρόμοιες τοποθεσίες παρατηρήθηκαν επίσης στο Ελσίνκι.

Η κατάσταση είναι αρκετά μπερδεμένη. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, σχεδόν κάθε δυτικός ηγέτης βρίσκεται στο κατώφλι της εγκατάλειψης του γραφείου του λόγω της αυξανόμενης αντικυβερνητικής εξουσίας. Το πιο συνηθισμένο πράγμα για τις αντι-ΝΑΤΟϊκές διαμαρτυρίες ήταν ότι όλες επικεντρώθηκαν σε ένα μόνο στόχο, τη διάλυση του ΝΑΤΟ και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Οι διαμαρτυρίες κατά του ΝΑΤΟ επικεντρώθηκαν στην έκκληση για επιβολή του άρθρου 13.

Άρθρο 13

Το άρθρο 13 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, περιγράφει τη διαδικασία αποχώρησης από τη συμμαχία και ορίζει πως μια χώρα μέλος μπορεί να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ αφού ειδοποιήσει την κυβέρνηση θεματοφύλακα, η οποία είναι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτός από αυτούς τους τραυματισμούς, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επίσης πυροδοτήσει αντιπαλότητες μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ. Έχει ξεσπάσει λεκτική σύγκρουση μεταξύ των ηγετών αυτών των εθνών, με κατηγορίες να έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν πρόσφατα την οργή τους για αυτό που θεωρούν πως οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται την κατάσταση ενώ τα έθνη της ΕΕ υποφέρουν, οδηγώντας σε επίσημη κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις ΗΠΑ ότι επωφελήθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η Τουρκία και η Ελλάδα εμπλέκονται σε μια διαμάχη για την εξουσία και η Γερμανία έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι σαμποτάρουν τον αγωγό Nord Stream. Η αίσθηση ενότητας και ανθρωπιάς μέσα στη συμμαχία καταρρέει.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας θεωρείται από καιρό ως μια προσπάθεια να νικηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία και να χωριστεί σε μικρότερες περιοχές. Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές προκλήσεις, με ορατές ρωγμές να εμφανίζονται στη συμμαχία.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάθονται σε ένα ασταθές θεμέλιο που μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ να κατανοήσει τη δύναμη του λαού και να μην την υποτιμά ποτέ. Ο λαός μπορεί να ανατρέψει ακόμη και τους πιο ισχυρούς ηγέτες και να γκρεμίσει τα πολιτικά συστήματα.

Η πραγματικότητα είναι ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται τώρα μπροστά στον τελευταίο γύρο της ύπαρξής του. Εάν τα πράγματα συνεχίσουν στην τρέχουσα τροχιά, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες της κατάρρευσης ενός από τα μεγαλύτερα πολιτικά εργαλεία στη ζωή μας. Το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του διαιρέσεις και να εργαστεί για να ανοικοδομήσει την αίσθηση της ενότητας και του σκοπού του, εάν ελπίζει να επιβιώσει και να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail