Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Κίνας καθώς στρέφονται προς τον Ειρηνικό

Αντιμέτωπος με αυξημένες κυρώσεις και δυτικό εμπορικό πόλεμο, ο κινέζος ηγέτης Xi Jinping δήλωσε, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα, ότι το Πεκίνο πρέπει να επιταχύνει την τεχνολογική και επιστημονική του ανάπτυξη για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αυτοδυναμία. Ως παράδειγμα ενός τέτοιου εμπορικού πολέμου, ο όμιλος BGI, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες γενετικής ανάλυσης, συμπεριλήφθηκε, την περασμένη εβδομάδα, σε μια αμερικανική «λίστα οντοτήτων» που περιορίζει την πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία για λόγους «ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί αυτό το πρόσχημα για να στοχεύσει κινεζικές εταιρείες. Τον περασμένο μήνα, η Κίνα με τη σειρά της επέβαλε κυρώσεις σε αμερικανικές επιχειρήσεις για πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Επιπλέον, οι ΗΠΑ αναζητούν επί του παρόντος συμμάχους εντός της G7 για να στηρίξουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Κίνας λόγω της υποτιθέμενης στρατιωτικής υποστήριξης της τελευταίας στη Ρωσία στην Ουκρανία. Στις 9 Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον πολλών κινεζικών εταιρειών που φέρεται να προμηθεύουν ανταλλακτικά για ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φέρεται να χρησιμοποιούνται από τη Μόσχα στην ουκρανική εκστρατεία.

Ζούμε στην εποχή του οικονομικού πολέμου σε έναν κόσμο όπου η απομόνωση των τοπικών βιομηχανιών από γεωπολιτικές διαμάχες γίνεται όλο και πιο δύσκολη . Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας, για παράδειγμα, αποτελούν μέρος αυτού του πολέμου. Ωστόσο, ο σλαβικός γίγαντας δεν είναι ούτε η Βόρεια Κορέα ούτε η Κούβα, πράγμα που σημαίνει πως η απομόνωσή του από τον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όχι μόνο οι δυτικές κυρώσεις έχουν γυρίσει μπούμερανγκ, αλλά επίσης, όπως έχω γράψει, η άνοδος του εμπορίου της Ρωσίας με τους γείτονες και τους περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους της αναδιαρθρώνει το διεθνές εμπόριο. Επιπλέον, αυτές οι εξελίξεις μπορεί ειρωνικά να τονώσουν την ευρασιατική ολοκλήρωση και ορισμένες προτάσεις για περαιτέρω επέκτασή της. Θα μπορούσε ο πόλεμος κυρώσεων κατά της Κίνας επίσης γυρίσει κατά κάποιο τρόπο μπούμερανγκ; Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό είναι πράγματι μια πιθανότητα.

Μια άλλη πτυχή του σημερινού οικονομικού πολέμου εκτυλίσσεται στο λεγόμενο πόλεμο των τσιπ των ΗΠΑ - μια διαδικασία που, για άλλη μια φορά, βλάπτει ειρωνικά τους Αμερικανούς συμμάχους, δηλαδή την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ενώ στην πραγματικότητα θέτει σε κίνδυνο την ίδια την παγκόσμια βιομηχανία μικροτσίπ. Είτε πρόκειται για Ρωσία είτε για Κίνα, η επιβολή κυρώσεων, η «συγκράτηση» ή η «απομόνωση» των Ευρασιατικών Μεγάλων Δυνάμεων δεν είναι απλό πράγμα: όσον αφορά τους ημιαγωγούς, για παράδειγμα, πάρα πολλές αλυσίδες εφοδιασμού για αυτούς συνδέονται με το Πεκίνο, το οποίο παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη αγορά των ΗΠΑ για εξαγωγές.

Ο αποβιομηχανοποιημένος κόσμος μετά την πανδημία είναι μάρτυρας της επανεμφάνισης του οικονομικού εθνικισμού. Αυτό είναι από μόνο του ένα πολύ επικίνδυνο σενάριο, καθώς καθιστά τον οικονομικό πόλεμο ακόμη πιο επικίνδυνο, μετατρέποντας τα πράγματα σε υπαρξιακή πρόκληση για τους στόχους του, φέρνοντάς τους έτσι στη γωνία - είτε είναι αντίπαλοι, είτε εχθροί είτε ακόμη και εταίροι και σύμμαχοι.

Στις ΗΠΑ, αυτός ο νέος οικονομικός εθνικισμός υλοποιείται σε επιθετικές προστατευτικές πολιτικές, όπως ο «πόλεμος των επιδοτήσεων», ο οποίος έχει βλάψει τους κύριους συμμάχους της Ουάσιγκτον στον Ατλαντικό, δηλαδή την Ευρώπη συνολικά - σε σημείο που ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί για τον κίνδυνο «διαίρεσης της Δύσης». Μπορεί κανείς έτσι να δει, στην Ασία και στην Ευρώπη, - ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Αυτό με τη σειρά του είναι μέρος μιας ευρύτερης εικόνας: πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες που βλάπτουν και βλάπτουν τον εταίρο και τους συμμάχους τους με διάφορους τρόπους.

Η «ειρωνεία» είναι η λέξη-κλειδί εδώ: η Κίνα έχει καταστήσει τη γεωοικονομία τον πυρήνα των γεωστρατηγικών της προσεγγίσεων, με την Πρωτοβουλία Belt and Road και άλλα τέτοια έργα, ενώ η αμερικανική υπερδύναμη συνεχίζει να οπλοποιεί επικίνδυνα τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές της πολιτικές για να «αντιπαρατεθεί» τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Πεκίνο, ενώ επίσης βλάπτει τους στενούς εταίρους στη διαδικασία. Κατά ειρωνικό τρόπο, όσο περισσότερο η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τέτοια οικονομική μόχλευση για να εξαναγκάσει άλλα έθνη, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρο να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις ενάντια στην αμερικανική παγκόσμια τάξη και το ίδιο το δολάριο. Ο κίνδυνος της κατάρρευσης περιλαμβάνει τόσο οικονομικές όσο και διπλωματικές προσπάθειες, όπως μπορεί κανείς να δει στον Ειρηνικό. Είτε πρόκειται για τον Ατλαντικό είτε για τον Ειρηνικό, κάθε φορά που οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους και Ασιάτες εταίρους τους να «διαλέξουν» μεταξύ αυτών και της Κίνας, κινδυνεύουν στην πραγματικότητα να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή η Ουάσιγκτον, που εξακολουθεί να πλαισιώνεται από μια ψυχροπολεμική νοοτροπία, συνήθως αναμένει «απόλυτους συμμάχους», ενώ η αναδυόμενη πολυκεντρική υδρόγειος δημιουργεί χώρο για μάλλον διαφοροποιημένες διμερείς σχέσεις - όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, αλλά στην πραγματικότητα σε μια πλανητική κλίμακα, όπως μπορεί να δει κανείς ήδη στην Αφρική, για παράδειγμα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, όλες οι παρακμάζουσες δυνάμεις έχουν γίνει τρομερά επιθετικές στα τελευταία τους στάδια. Μια τέτοια οργή δεν είναι δύναμη, αλλά μάλλον ένδειξη αδυναμίας. Αυτό που μπορεί να δει ο καθένας είναι μια υπερεκτεταμένη και υπερφορτωμένη δύναμη του Ατλαντικού που προσπαθεί να συγκρατήσει και να «περικυκλώσει» τους δύο ανταγωνιστές της γίγαντες ταυτόχρονα, και επιπλέον να φέρει τον πλανήτη πιο κοντά σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Ως παροιμιώδης πελεκάνος, μπορεί να χάσει το ράμφος του όταν προσπαθεί να καταπιεί ένα πολύ μεγάλο ψάρι.

Η εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον στην επιδίωξη του «Αμερικανικού Αιώνα» και τη διατήρηση της μονοπολικότητας, κατά καιρούς ταλαντεύεται πέρα ​​δώθε, σαν εκκρεμές, ανάμεσα στην «αντίθεση» είτε της Κίνας είτε της Ρωσίας - ή και των δύο, αν είναι δυνατόν, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φαίνεται να το έχει κάνει. Μερικές φορές, ωστόσο, φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα είδος «σχεδίου Β», θα προτιμούσαν να πιέσουν για μια νέα διπολικότητα παρά να καλωσορίσουν την εμφάνιση οποιασδήποτε νέας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.

Η αποκαλούμενη «κόπωση της Ουκρανίας» παραμένει, με την (ολοένα και αναμφισβήτητη) αποτυχία των αντιρωσικών κυρώσεων. Επιπλέον, όταν αντιμετωπίζουν τις σκληρές γεωπολιτικές και γεωοικονομικές πραγματικότητες που σχετίζονται με τις προκλήσεις που θέτει ο διπλός περιορισμός, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν πράγματι να επενδύσουν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να στραφούν στον Ειρηνικό . Θα μπορούσε τότε η ιδέα της Χίλαρι Κλίντον για τον «Αιώνα του Ειρηνικού» να επιστρέψει;

Αυτό θα σήμαινε, και εδώ έρχεται ξανά το εκκρεμές, εστίαση περισσότερο στην Κίνα και την Ταϊβάν, αντί για τη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται κατά του Πεκίνου θα μπορούσαν επομένως να είναι σημάδι μιας τέτοιας πιθανής νέας εξέλιξης. Το πρόβλημα, από την αμερικανική σκοπιά, είναι πως αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι μια επανάληψη των ίδιων λαθών ξανά, με τις κυρώσεις να αποδίδουν, να αποξενώνουν τους εταίρους και να ενισχύουν την ευρασιατική ολοκλήρωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail