Δραματικές πολιτικές αλλαγές - Απογοήτευση στο Ισραήλ για τις εξελίξεις στη Συρία

Freepen.gr - Το Ισραήλ φαίνεται να απογοητεύεται περισσότερο καθώς η Συρία πλησιάζει περισσότερο στην ανάκτηση της ηγετικής της θέσης στον Αραβικό Κόσμο.

Οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα συνέπεσαν με σημαντικές ανακαλύψεις στις σχέσεις της Δαμασκού με βασικούς Άραβες παίκτες στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι κάποτε θεωρούνταν συμπαθείς με την υπόθεση του Τελ Αβίβ κατά του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης».

Στις 19 Μαρτίου, ένας ανώτερος διοικητής και μηχανικός της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ο 31χρονος Ali Ramzi al-Aswad, δολοφονήθηκε κοντά στη Δαμασκό. Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία.

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ είναι ο κύριος Παλαιστίνιος σύμμαχος της Συρίας. Η ομάδα διατηρεί πολιτική και στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Από εκεί, συντονίζεται με άλλα μέλη του «Άξονα της Αντίστασης», συμπεριλαμβανομένου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Την ίδια μέρα της δολοφονίας, ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άσμα αλ Άσαντ. Το Άμπου Ντάμπι συνήψε επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ μόλις τρία χρόνια νωρίτερα ως μέρος των Συμφωνιών του Αβραάμ με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρόλα αυτά, οι σχέσεις του με τη Δαμασκό δυναμώνουν.

Αργότερα, στις 22 Μαρτίου, μια σειρά ισραηλινών επιδρομών έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία, θέτοντάς το εκτός λειτουργίας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος στόχος ήταν υπόγειες αποθήκες στο παρακείμενο στρατιωτικό αεροδρόμιο Nairab, όπου φυλάσσονταν πυραύλους ιρανικής κατασκευής. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από την επίθεση. Τα ΗΑΕ καταδίκασαν την επίθεση, στην πρώτη τέτοια κίνηση που έγινε ποτέ.

Μια ημέρα μετά το χτύπημα, στις 23 Μαρτίου, μια αναφορά του Reuters αποκάλυψε πως η Συρία και η Σαουδική Αραβία είχαν καταλήξει σε μια σημαντική συμφωνία για να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους. Μια ανώνυμη περιφερειακή πηγή ευθυγραμμισμένη με τη Δαμασκό είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Δαμασκού και του Ριάντ είχαν αποκτήσει δυναμική μετά την πρόσφατη συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας που αποκατέστησε τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η συμφωνία Συρίας-Σαουδικής Αραβίας μεσολάβησε η Ρωσία. Στη συνέχεια έγιναν συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Ριάντ.

Σε αντίθεση με τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία δεν έχει άμεσες σχέσεις με το Ισραήλ. Ωστόσο, το Ριάντ θεωρούνταν κάποτε μέρος του ίδιου άξονα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ με το Τελ Αβίβ.

Συνολικά, φαίνεται ότι η Μέση Ανατολή βιώνει δραματικές πολιτικές αλλαγές. Η Συρία διαδραματίζει βασικό ρόλο καθώς θεωρείται πλέον ως γέφυρα μεταξύ του Ιράν και του Αραβικού Κόσμου. Η πρόσφατη αύξηση των ισραηλινών επιθέσεων στη χώρα αντανακλά ένα επίπεδο απογοήτευσης από αυτές τις πρόσφατες εξελίξεις. Η επιστροφή της Δαμασκού στο λεγόμενο Arab Fold θα μπορούσε να διευκολύνει τον τερματισμό του πολέμου, γεγονός που θα περιόριζε την ικανότητα του Τελ Αβίβ να ενεργεί εναντίον της χώρας όπως έκανε πριν.

* απόδοση από southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail