Μια πυρηνική αναμέτρηση πρόκειται να ξεκίνησε μεταξύ ΕΕ και Γαλλίας

Η Γαλλία κυριολεκτικά καίγεται. Όμως, ο Μακρόν αποφάσισε να κάψει κάτι άλλο. Μια πυρηνική αναμέτρηση έχει ξεκινήσει μεταξύ Βρυξελλών και Παρισιού και είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Γαλλία ετοιμάζεται να δώσει μια πλήρη σκληρή μάχη κατά της ΕΕ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης του Reuters, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειές της για αναγνώριση των πυρηνικών καυσίμων στους στόχους της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκαλώντας ενδεχομένως μια σύγκρουση μεταξύ των εθνών που επιδιώκουν να εγκρίνουν τους στόχους αυτόν τον μήνα.

Προκειμένου να επιτευχθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ για την αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας αυτή τη δεκαετία, οι διαπραγματευτές από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζονται για τις τελικές διαπραγματεύσεις στις 29 Μαρτίου.

Ωστόσο, μια διαφωνία σχετικά με το εάν τα καύσιμα που παράγονται με χρήση πυρηνικής ενέργειας πρέπει να περιλαμβάνονται στους στόχους, έχει οδηγήσει την προσπάθεια να μειωθεί η συμβολή της Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή και να βοηθήσει τις χώρες να τερματίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο σε αδιέξοδο. Η Γαλλία είναι τώρα έτοιμη να υποβάλει νέα πρόταση για το θέμα.

Η Γαλλία σκοπεύει να τροποποιήσει το νόμο για να εξαιρέσει το υδρογόνο που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια, το οποίο αναφέρεται ως «υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», από την υποτιθέμενη «πράσινη ώθηση» της ΕΕ.

Η Γαλλία προτείνει την προσαρμογή των στόχων που πρέπει να συζητηθούν, όπως ο στόχος της παραγωγής 42% του υδρογόνου που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Ισπανία και η Δανία, εν τω μεταξύ, είναι μεταξύ των χωρών που αντιτίθενται σε μια τέτοια κίνηση. Λένε ότι η πυρηνική ενέργεια δεν ανήκει στους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προειδοποιούν πως αυτό θα υπονόμευε τη μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρειάζεται η Ευρώπη για να πετύχει τους κλιματικούς στόχους και να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο. Όμως, η Γαλλία έχει επιλογές.

Διατάραξη της συνόδου κορυφής

Σύμφωνα με τους ηγέτες της ΕΕ, καθώς ο Μακρόν δεν κατάφερε να πείσει την ΕΕ για την υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας, η Γαλλία διέκοψε τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου, στην οποία οι αξιωματούχοι συζήτησαν την οικονομική ανταγωνιστικότητα, καθώς και τις παραδόσεις πυρομαχικών στο Κίεβο.

Η Γαλλία λέει ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η ταχεία αντικατάσταση του υδρογόνου με βάση τα ορυκτά καύσιμα από υδρογόνο που δεν συμβάλλει πλέον στην κλιματική αλλαγή, είτε παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε από πυρηνική ενέργεια.

Και έτσι, οι ηγέτες της ΕΕ είναι μπερδεμένοι και εξοργισμένοι με την πρόταση του Μακρόν. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, σε συνέντευξή του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον Μακρόν. Ο Μπετέλ επέκρινε τον Μακρόν επειδή προσπαθεί να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια με μια «ευρωπαϊκή ετικέτα» που θα έδινε ώθηση στη ζωτικής σημασίας γαλλική βιομηχανία.

Η κριτική του Bettel κινδυνεύει να ενισχύσει τις διαφορές μεταξύ του Macron και των συναδέλφων του ηγετών της ΕΕ καθώς συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τα σχέδια πράσινης τεχνολογίας στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Μαρτίου.

Όσοι παρακολουθούν τη Γαλλία για μεγάλο χρονικό διάστημα γνωρίζουν τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα. Η πυρηνική ενέργεια είναι σημαντική πηγή ενέργειας για πολλές χώρες και η Γαλλία δεν αποτελεί εξαίρεση. Η παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικής ενέργειας παρέχει στη Γαλλία πάνω από το 75% της ηλεκτρικής της ενέργειας, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο.

Η πυρηνική ενέργεια παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Γαλλίας. Οι πυρηνικοί σταθμοί παρέχουν απασχόληση σε χιλιάδες ανθρώπους και δημιουργούν έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα. Η πυρηνική ενέργεια είναι επίσης σημαντική πηγή ενεργειακής ασφάλειας για τη Γαλλία.

Από το 2017, ο Μακρόν έχει δεσμευτεί για την πυρηνική ενέργεια και έχει σχέδια να συνεχίσει να επεκτείνει τον στόλο των πυρηνικών σταθμών του τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, η ΕΕ έχει διαφορετική προοπτική για την πυρηνική ενέργεια καθώς συνεχίζει να ανησυχεί για την πιθανότητα ραδιενεργών αποβλήτων και πυρηνικών ατυχημάτων όπως αυτό στο Τσερνόμπιλ το 1986. Επειδή χρησιμοποιεί περιορισμένους πόρους και εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου, η πυρηνική ενέργεια δε θεωρείται από την ΕΕ ως βιώσιμη πηγή ενέργειας.

Ως εκ τούτου, ο Μακρόν και η ΕΕ βρίσκονται σε αντίθεση για δεκαετίες ως αποτέλεσμα. Αλλά καθώς η ενεργειακή κρίση καταστρέφει επί του παρόντος τον κρίσιμο ενεργειακό τομέα του Παρισιού, ο Μακρόν είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει την πυρηνική του ενέργεια.

Η κατεστραμμένη ενέργεια και η σοβιετική σύνδεση του Μακρόν

Η πυρηνική παραγωγή της Γαλλίας πέφτει. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας λειτουργούν τώρα με περίπου το 70% της χωρητικότητας, σύμφωνα με στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου RTE. Είναι περίπου το ίδιο επίπεδο με πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, η πυρηνική της παραγωγή είναι ιστορικά χαμηλή, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2022.

Αυτά τα προβλήματα έρχονται σε μια περίοδο αβεβαιότητας για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας. Η Γερμανία σχεδιάζει να κλείσει τους τελευταίους εναπομείναντες αντιδραστήρες της τον Απρίλιο, αφού παρατείνει τη χρήση τους για να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση αυτό το χειμώνα. Το Βέλγιο έκλεισε πρόσφατα οριστικά δύο από τους επτά αντιδραστήρες του.

Λόγω της τρομερής κατάστασης, η Γαλλία καθυστερεί ακόμη και την επανεκκίνηση πολλών αντιδραστήρων. Για παράδειγμα, ο αντιδραστήρας Flamanville-1 στη δυτική Γαλλία είναι εκτός λειτουργίας από τον Απρίλιο λόγω ανησυχιών για πιθανή διάβρωση σε σωλήνα ψύξης έκτακτης ανάγκης. Η μονάδα είχε προγραμματιστεί να ξαναλειτουργήσει τον επόμενο μήνα. Αυτό δε θα συμβεί τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, η Γαλλία συνεχίζει να βασίζεται στο εμπόριο ουρανίου μεταξύ Παρισιού και Μόσχας για να διατηρήσει τη λειτουργία των σημερινών αντιδραστήρων της. Όπως αποκάλυψαν πρόσφατα οι έρευνες, η Γαλλία συνέχισε να χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο στη Σιβηρία για την «ανακύκλωση» ραδιενεργών υλικών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace, η ρωσική επιρροή εξακολουθεί να είναι σημαντική από ό,τι οι εταιρείες στον πυρηνικό τομέα θα μας έκαναν να πιστέψουμε στη Γαλλία.

Αυτό αποτελεί επαρκή απόδειξη της αυξανόμενης εξάρτησης της Γαλλίας από τρίτες χώρες για να διατηρήσει τον πυρηνικό της τομέα. Και αυτός είναι ο λόγος που ο Μακρόν κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σώσει την ετοιμοθάνατη καλλονή.

Επιπλέον, η ΕΕ φαίνεται να κάνει κακοτεχνίες σε αυτή την περίπτωση όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια. Σε σύγκριση με άλλες πηγές ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι οικονομική και καθαρή. Επειδή η πυρηνική ενέργεια δεν απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου, συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα κι έτσι, είναι γελοίο το γεγονός πως η ΕΕ δεν θεωρεί την πυρηνική ενέργεια ως πράσινη πηγή.

Τώρα, η ΕΕ έχει τρεις επιλογές, να ακολουθήσει τις οδηγίες του Μακρόν, να υποστεί τις συνέπειες ή να στήσει τον Μακρόν σε πιο δύσκολα ζητήματα. Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα επιλύσει η ΕΕ αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail