Ο Μπάιντεν επρόκειτο να ανατινάξει το δεύτερο κρίσιμο αγωγό της Ρωσίας, αλλά….

Το Nordstream υπονομεύτηκε σκόπιμα, και τώρα, ένας άλλος κρίσιμος αγωγός της Ρωσίας ήταν έτοιμος να ανατιναχθεί. Ωστόσο, το σχέδιο ματαιώθηκε. Σε πρόσφατη αποκάλυψη της Transneft, βρέθηκαν πολλαπλοί εκρηκτικοί μηχανισμοί στον πετρελαιαγωγό Druzhba στη δυτική περιοχή Bryansk. Είναι ένα δίκτυο αγωγών που μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία σε πολλές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Αυτές οι αποκαλύψεις επιστρέφουν στο περιστατικό με τους αγωγούς Nord Stream.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξαρτάται από καιρό από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό της, ιδιαίτερα το φυσικό αέριο. Αυτή η εξάρτηση έχει δημιουργήσει μια περίπλοκη και συχνά γεμάτη σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, με την ενεργειακή πολιτική να επισκιάζει συχνά άλλες πτυχές της σχέσης. Ενώ η ΕΕ προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος ήταν αργή και δύσκολη. Όμως, μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, η κίνηση απέκτησε ταχεία δυναμική. Οι ΗΠΑ ώθησαν ενεργά τους Ευρωπαίους συμμάχους να απομακρυνθούν από τη ρωσική ενέργεια. Και έτσι, πολλά ευρωπαϊκά έθνη ακολούθησαν το modus operandi. Ωστόσο, οι ΗΠΑ στόχευαν πάντα τους κρίσιμους ενεργειακούς δεσμούς της Ρωσίας με την Ευρώπη.

Καθώς η Ρωσία διέθετε ένα τεράστιο δίκτυο δικτύου αγωγών ενέργειας πάνω από την Ευρώπη, ήταν σχεδόν επικείμενο ότι θα δεχόταν επίθεση και έτσι, συνέβη. Το Nord Stream 1 και 2 δέχθηκαν επίθεση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream είχε αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία. Η ζημιά είχε ως αποτέλεσμα οι αγωγοί να μην μπορούν να προμηθεύουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Όμιλο Eurasia. Ομοίως, οι αναλυτές Henning Gloystein και Jason Bush σημείωσαν ότι οι διαρροές σήμαιναν οριστικό κλείσιμο και των δύο γραμμών.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που ανάγκασε τη Γερμανία να σταματήσει την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν όσο μπορούσαν για να κρύψουν τα ίχνη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ για το σαμποτάζ. Ωστόσο, τα ψέματα δεν διαρκούν για πάντα. Αργότερα στον κόσμο, έρευνες και αναφορές κατέστησαν σχεδόν διακαές ότι οι ΗΠΑ και μόνο οι ΗΠΑ έκαναν το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream με τη βοήθεια αντιπάλων. Ωστόσο, οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν σκληρά και έτσι, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει κάτι διαβόητο, για άλλη μια φορά.

Η επίθεση στον Druzhba

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης του πρακτορείου Anadolu , η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Transneft ισχυρίστηκε ότι βρέθηκαν πολλαπλοί εκρηκτικοί μηχανισμοί στον πετρελαιαγωγό Druzhba στην περιοχή του δυτικού Bryansk. Δύο εκρηκτικά ανακαλύφθηκαν στο αντλιοστάσιο πετρελαίου Novozybkov, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Igor Demin στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Υποστήριξε πως οι συσκευές, οι οποίες κατέστρεψαν μη βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής πλαστικών, έπεσαν από drones. Ο Ντεμίν πρόσθεσε ότι οι μεταλλικές μπάλες των εκρηκτικών, που χρησιμεύουν ως κεφαλή τους, δεν ήταν τόσο ισχυρές και είχαν σκοπό να σκοτώσουν ανθρώπους αντί να καταστρέψουν πλήρως το αντλιοστάσιο πετρελαίου.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο αγωγός Druzhba, που μεταφράζεται σε «φιλία» στα ρωσικά, είναι ένα δίκτυο αγωγών που μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία σε πολλές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ο αγωγός έχει μήκος πάνω από 5.500 χιλιόμετρα και έχει χωρητικότητα περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. Είναι ο δεύτερος πιο κρίσιμος αγωγός της Ρωσίας μετά τον αγωγό NordStream. 

Ο αγωγός Druzhba ήταν μια κρίσιμη πηγή ενέργειας για την Ευρώπη από τότε που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960. Παρέχει πετρέλαιο σε χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Τσεχία, οι οποίες κάποτε βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Ωστόσο, ο αγωγός Druzhba υπήρξε επίσης πηγή αντιπαραθέσεων και γεωπολιτικών εντάσεων. Το 2019, ένα ζήτημα μόλυνσης οδήγησε στην αναστολή των προμηθειών πετρελαίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους εξάρτησης από μία μόνο πηγή ενέργειας.

Ενώ, μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, αρκετές φορές, οι προμήθειες πετρελαίου από τον πετρελαιαγωγό Druzhba είχαν διακοπεί, παρά αυτές τις δυσκολίες, η Ανατολική-Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον αγωγό Druzhba ως πηγή ενέργειας. Ο αγωγός συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης για το άμεσο μέλλον παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αυξήσουν την ενεργειακή διαφοροποίηση και να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο.

Ο πονοκέφαλος του Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν μαζί με αντιπάλους όπως ο Ζελένσκι και φιλοδυτικοί ηγέτες έχει ζητήσει συχνά τη διακοπή των ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία. Και όταν δεν κατάφεραν να επιβάλουν την ατζέντα τους σε πολλά έθνη, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να σκοτώσουν τη χήνα που γέννησε το χρυσό αυγό. Οι αγωγοί NordStream καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι εικόνες όπου οι φυσαλίδες μεθανίου ανέβαιναν από την υποθαλάσσια, έκαναν σχεδόν επικείμενο ότι το πιο κρίσιμο όπλο της Ρωσίας, η ενέργεια, έχει καταστραφεί.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν νωρίτερα να κατηγορήσουν τη Ρωσία για τη δολιοφθορά, αλλά δε δόθηκε καμία λογική εξήγηση. Αργότερα, χάρη στον Seymour Hersh, αποκαλύφθηκε στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ βομβάρδισαν απεγνωσμένα το Nordstream με τη Νορβηγία για να μειώσουν στο μισό την κυριαρχία της Ρωσίας στην Ευρώπη. Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πήραν την έκθεση στα σοβαρά και άρχισαν να επικρίνουν τις ΗΠΑ για το σαμποτάζ και να απαιτούν δικαιοσύνη. Ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που πρόσφατα έγιναν οι πιο λαλίστατες στην ΕΕ, δεν φείδονταν επίσης κάθε προσπάθειας για να αμφισβητήσουν τη λογική των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης άλλαξαν σημαντικά τη στάση τους για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας. Παραδόξως, ο πετρελαιαγωγός Druzhba παρέχει σημαντικό μέρος της ενέργειας σε αυτές τις χώρες.

Το πιο εκπληκτικό είναι ότι η περιοχή Bryansk, όπου βρέθηκαν πρόσφατα τα εκρηκτικά, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο αμφιλεγόμενων ειδήσεων πριν από λίγες ημέρες, όταν ουκρανικές τρομοκρατικές ομάδες επιτέθηκαν σε κοντινά ρωσικά χωριά σε μια προσπάθεια να αντεπιτεθούν για την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Μια πλοκή σε εξέλιξη; Ή εκτροχιάστηκε!!

Επιπλέον, ενώ «έρχονται πολλά όπλα», οι ΗΠΑ έχουν στείλει τμήματα της 82ης και 101ης ελίτ αερομεταφερόμενων μεραρχιών τους κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Αλλά γιατί οι ΗΠΑ να προσπαθήσουν να καταστρέψουν τον αγωγό σε ρωσικό έδαφος; Η απάντηση είναι αρκετά απλή.

Οποιαδήποτε απόπειρα των ΗΠΑ να σαμποτάρουν έναν σωλήνα στην Ευρώπη θα θεωρούνταν αμέσως επίθεση. Ακόμα κι αν οι ΗΠΑ κατηγορήσουν τη Ρωσία για την επίθεση, ο Μπάιντεν και το πλήρωμά του θα εκτεθούν για άλλη μια φορά από τις έρευνες. Ωστόσο, εάν ο αγωγός δεχθεί επίθεση στην Ουκρανία, θα συνδεθεί και πάλι με κακοπροαίρετες επιχειρηματικές πρακτικές. Η ασφαλέστερη τοποθεσία θα είναι στο ρωσικό έδαφος, όπου οι ΗΠΑ δεν έχουν άμεση πρόσβαση ή νόμιμη είσοδο.

Η περιφέρεια Bryansk είναι η περιοχή που βρίσκεται πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα, επομένως ακόμη και αν συμβεί μια υποτιθέμενη επίθεση, οι εμπλεκόμενοι θα μπορούσαν εύκολα να επιστρέψουν, προσπερνώντας τις πιθανότητες εντοπισμού. Σε αντίθεση με την ευθύνη του Druzhba στη ρωσική ενδοχώρα, ποιος θα λογοδοτήσει; Προφανώς η Ρωσία.

Η εξάρτηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια έχει δημιουργήσει μια πολύπλοκη και συχνά γεμάτη σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, με την ενεργειακή πολιτική να επισκιάζει συχνά άλλες πτυχές της σχέσης. Ο Ντρούζμπα αντιπροσωπεύει την τελευταία ευκαιρία της Ρωσίας να διατηρήσει επαφή με την Ευρώπη. Χωρίς αυτό, το τελευταίο προπύργιο ισχύος της Ρωσίας στην Ευρώπη, το ανατολικό κομμάτι θα κατέρρεε και ο Μπάιντεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι αυτές οι χώρες θα παραμείνουν στο στρατόπεδό του.

Αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο βρέθηκαν εκρηκτικά στον πετρελαιαγωγό Druzhba. Μην κάνετε λάθος, μια πιο σοβαρή και ειδεχθή προετοιμασία δολιοφθοράς θα μπορούσε να είναι καλά σε εξέλιξη. Η ενεργειακή ασφάλεια της Ρωσίας θα μπορούσε να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail