Το «μνημείο» τερατούργημα κατά του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας στο Αφιόν Καραχισάρ

Από 14 έως 16 Μαρτίου 1921 έλαβε χώρα η πρώτη επιθετική επιχείρηση της ελληνικής Στρατιάς Μικράς Ασίας στο Αφιόν Καραχισάρ (φωτογραφία 1). Η συνολική δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων ανέρχονταν σε 23.000 άνδρες. Το ελληνικό Σώμα Στρατού που ανέλαβε την επιθετική ενέργεια διέθετε 3 Μεραρχίες, συνολικής δύναμης 16.000 ανδρών. Τα ελληνικά τμήματα επέδειξαν επιθετικό πνεύμα, αποφασιστικότητα, τόλμη και ηρωισμό, και πέτυχαν μια αποφασιστικής σημασίας νίκη για τη συνέχιση των επιχειρήσεων στην Μικρά Ασία.

Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.

Η κατοχή της πόλης από τον ελληνικό στρατό ήταν ολιγοήμερη, αφού σε λίγο αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει γιατί συνέκλινε στην πόλη ο κύριος όγκος του τουρκικού στρατού που τις προηγούμενες μέρες απέκρουσε την επίθεση του ελληνικού Γ' Σώματος Στρατού για την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ.

Σήμερα στην κεντρική πλατεία του Αφιόν Καραχισάρ υπάρχει «μνημείο» τερατούργημα (φωτογραφία 2) που συμβολίζει την καταστροφή του ελληνισμού της Μικράς Ασίας με μακάβριο τρόπο. Δείχνει έναν όρθιο άνδρα (Τούρκο), να ρίχνει κάτω έναν άλλο, (Έλληνα), ενώ ετοιμάζεται κυριολεκτικά να τον κατασπαράξει. Το «μνημείο» εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 1936 από τον ίδιο το Μουσταφά Κεμάλ. Η ονομασία του είναι «Μεγάλη Νίκη» συμβολίζοντας την επίθεση των Τούρκων που εξαπολύθηκε τον Αύγουστο του 1922 και κατέληξε στην μεγάλη σφαγή και πυρπόληση της Σμύρνης. Το «μνημείο» καταδεικνύει την προσπάθεια υποτίμησης του ηττημένου και είναι ενδεικτικό της τουρκικής κουλτούρας.

Σε αντίθεση με αυτό, η φωτογραφία 3 που βρήκα στο διαδίκτυο καταδεικνύει την ανωτερότητα της ηθικής του Έλληνα. Εικονίζει την προσευχή στη Αλή τζαμί του Αφιόν Καρά Χισάρ δυο Τούρκων αεροπόρων που σκοτώθηκαν από τον ελληνικό στρατό κατά την κατάρριψη αεροπλάνου που πραγματοποιούσε κατόπτευση των Ελληνικών θέσεων. Οι σοροί των δυο Τούρκων παραδόθηκαν στην τουρκική πλευρά προκειμένου να τους ενταφιάσουν. Στη φωτογραφία εικονίζονται Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι συνόδευσαν κατά την παράδοση τους τις σορούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail