Είτε στην Ευρώπη είτε στην Ασία-Ειρηνικό, ο θείος Σαμ είναι έτοιμος να ξεγελάσει τους «φίλους» του για κέρδος

Pixabay
Ξανά και ξανά, οι ΗΠΑ αποκαλύπτονται ως αναξιόπιστοι εταίροι

Ο Τσάι Ινγκ-Γουέν, ο ηγέτης της Ταϊβάν, πρόκειται να επισκεφθεί την Καλιφόρνια και να συναντηθεί  με τον Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι τον Απρίλιο.

Bradley Blankenship - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η συνάντηση σίγουρα θα φέρει μια απρόβλεπτη μεταβλητή στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Η σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι ήδη παγωμένη και μόνο επιδεινώθηκε από το περιστατικό με τα αδέσποτα αερόστατα νωρίτερα φέτος, και πιο πρόσφατα από τις αυξημένες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των κινεζικών εταιρειών. Οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν, ξεκινώντας με το περσινό προκλητικό ταξίδι της τότε προέδρου της Βουλής, Nancy Pelosi, έχουν αναστατώσει το Πεκίνο και μια συνάντηση μεταξύ Tsai και McCarthy θα μπορούσε σίγουρα να οδηγήσει σε μια απρόβλεπτη κατάσταση.

Η υπερβολική οικειότητα με τις ΗΠΑ θα φέρει στην Ταϊβάν περισσότερα προβλήματα, δεδομένης της ιστορίας της Ουάσιγκτον να βλάπτει τους ορκωτούς εταίρους της. Οι ΗΠΑ θα ξεσηκώσουν έναν πόλεμο στην περιοχή υποσχόμενες να στηρίξουν τους κατοίκους μέχρι το τέλος και στη συνέχεια να τους εγκαταλείψουν. Αυτή η ιδέα συνοψίζεται καλά σε ένα σατιρικό tweet του ραδιοφωνικού παρουσιαστή και πολιτικού αναλυτή Garland Nixon της Ουάσιγκτον DC, το οποίο έπιασε πάνω από μισό εκατομμύριο προβολές και τον κατήγγειλε το «Υπουργείο Εξωτερικών» της Ταϊβάν.

«Θα πρέπει να κάνετε αυτό που δεν έκαναν οι λαοί της Ευρώπης, και αυτό είναι να προσέχετε τα δικά σας συμφέροντα. Οι Αμερικανοί αναζητούν τα συμφέροντά τους σε βάρος των άλλων», ήταν η συμβουλή του Νίξον προς τους κατοίκους της Ταϊβάν όταν μίλησα μαζί του στο πρώτο επεισόδιο της νέας μου εκπομπής στο YouTube "The Source".

«Αυτό που προκαλεί πρώτα και κύρια η αμερικανική αυτοκρατορία είναι η αστάθεια. Έχουν προκαλέσει αστάθεια στην Ουκρανία σε υπαρξιακό επίπεδο. Έχουν δημιουργήσει δραματική αστάθεια στην ΕΕ. Κοιτάξτε πού βρίσκονται οι ΗΠΑ τα τελευταία 25-30 χρόνια στον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας. Μέση Ανατολή - αστάθεια. Έτσι θα προκαλέσουν δραματική αστάθεια στο νησί σας», συνέχισε.

«Έχετε μια υπερδύναμη ακριβώς δίπλα. Για να διατηρήσετε τη σταθερότητα, θα πρέπει να έχετε μια σταθερή σχέση με την Κίνα [αναφέρομαι στην ηπειρωτική Κίνα]. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι 7.000 μίλια μακριά. Θα σας αφήσουν, θα σας βάλουν να καταστραφείτε και μετά θα φύγουν», κατέληξε.

Ο Νίξον ανέφερε πολλά παραδείγματα της ιστορίας της Ουάσιγκτον για αυτό ακριβώς το θέμα. Αυτά περιλαμβάνουν την υπόσχεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις κουρδικές δυνάμεις εάν αντισταθούν στον Σαντάμ Χουσεΐν τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια να τους εγκαταλείψουν στη μοίρα τους ενώ έκαναν ακριβώς το ίδιο με την εγκατάλειψη ανθρώπων που συνεργάστηκαν με την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Και οι ΗΠΑ που βοηθούν στην καταστροφή της Συρίας και αφήνουν μια παρουσία είχαν σκοπό να κλέψουν το πετρέλαιο της χώρας και να αποτρέψουν την ιρανική επιρροή, φροντίζοντας παράλληλα να αφήσουν σε ισχύ τις εξοντωτικές κυρώσεις.

Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς δεν ισχύει απλώς για τους αντιπάλους. Ισχύει και για υποτιθέμενους συμμάχους. Ο Νίξον ανέφερε ότι η οικονομία της ΕΕ βρίσκεται στο λούκι χάρη στο μπλοκ που ακολουθεί τις πολιτικές που υπαγορεύουν οι ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία. Η ΕΕ εντάσσεται επίσης αργά αλλά σταθερά στον πόλεμο υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ κατά της Κίνας, ο οποίος είναι βέβαιο πως θα βλάψει τρομερά τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Στο πιο πρόσφατο ίσως παράδειγμα της Ουάσιγκτον να την κολλάει με τους συμμάχους της, η South China Morning Post ανέφερε στις 10 Μαρτίου ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Κίνα, εκμεταλλευόμενες την Αυστραλία που υποκινεί εντάσεις με το Πεκίνο και χάνει μερίδιο αγοράς. Έτσι, καθώς η Δύση ενθαρρύνει την Καμπέρα να χτυπήσει το δράκο και να χάσει ένα σημαντικό προορισμό εξαγωγής βοείου κρέατος, ο θείος Σαμ γεμίζει αυτή την τρύπα δίνοντας στις εταιρείες της νέα βάση.

«Αφού επιβλήθηκαν όλα αυτά τα εμπορικά μέτρα, οι Αμερικανοί συνέχισαν να λένε πως μας στηρίζουν, στέκονται σταθεροί μαζί μας, αλλά πουλάνε περισσότερο κρασί, περισσότερο βόειο κρέας», δήλωσε στην εφημερίδα ο Geoff Raby, πρώην πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Κίνα. «Τόσα για τον πιστό σύμμαχο».

Αυτός ο τύπος κατάστασης δεν είναι νέος. Όπως έγραψα το Δεκέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ εξήγαγαν 5,4 εκατομμύρια τόνους άνθρακα στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σύγκριση με 531.000 τόνους για την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο – μια παράλογα υψηλή αύξηση 920% από έτος σε έτος. Την ίδια περίοδο του 2019, οι ΗΠΑ εξήγαγαν λίγο περισσότερους από 771.000 τόνους στην Κίνα. Αυτή η μαζική αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών άνθρακα ήρθε αφότου το Πεκίνο επέβαλε εικονική απαγόρευση στον αυστραλιανό άνθρακα αφού η Καμπέρα έθεσε τη θεωρία της «διαρροής εργαστηρίου» για την προέλευση του COVID-19 και αποδοκίμασε την «κινεζική επιθετικότητα».

Για να είμαστε δίκαιοι, η Κίνα προσπάθησε να επιδιορθώσει τα πράγματα με την Αυστραλία τους τελευταίους μήνες, αποσύροντας την απαγόρευση άνθρακα, καθώς και οι ΗΠΑ μείωσαν σημαντικά τις πωλήσεις άνθρακα στην Κίνα το έτος 2022, την υποκρισία και την έλλειψη οράματός τους.

Όταν λοιπόν ο θείος Σαμ λέει στους Αυστραλούς να πηδήξουν, η Καμπέρα ρωτά: «Πόσο ψηλά;» Εκτελούν το καθήκον τους, τιμωρούνται από έναν ξένο αντίπαλο και η Ουάσιγκτον τους αφήνει στο χαντάκι. Δεν πρόκειται για μια μεγάλη στρατηγική ή για την οικοδόμηση αυτοκρατορίας, αλλά για να βοηθήσουμε τις αμερικανικές εταιρείες να βγάλουν κάποια χρήματα. Αυτό είναι. Στη συζήτησή μας, ο Nixon υποστήριξε επίσης την ιδέα πως με τις ΗΠΑ να μεταφέρουν την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) στην Αριζόνα, θα ήθελαν να καταστραφεί η αρχική.

Μπορείτε να θεωρήσετε τις ΗΠΑ μια αξιόπιστη χώρα εάν εμπιστεύεστε το ιστορικό τους, είπε ο Νίξον, και αυτό το αρχείο δείχνει ότι θα στριμώξουν τους πάντες να στρώσουν τις τσέπες των εταιρειών τους – φίλοι και εχθροί. Δεν πειράζει. Απλώς έτσι συμπεριφέρεται η Ουάσιγκτον. Έτσι, για όποιον κάθεται στην Ταϊβάν, την Αυστραλία, την Ευρώπη ή οποιοδήποτε άλλο μέρος όπου η κυβέρνησή σας ακολουθεί τη μελωδία της Ουάσιγκτον αδιαμαρτύρητα: καλύτερα να το παρακολουθήσετε, διαφορετικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail