Γιατί είναι πολύ νωρίς για τον Πούτιν να πατήσει το κόκκινο κουμπί;

Η δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τακτικά και ακόμη και στρατηγικά πυρηνικά όπλα εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και οι επακόλουθες συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης συζητήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Alexander Shtorm - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτός είναι ο λόγος που μια τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να αποφέρει οφέλη σε κανένα από τα μέρη.

Αναλυτές τόσο στη Ρωσία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως δεν υπάρχουν σχεδόν πλεονεκτήματα από τη χρήση πυρηνικών όπλων. Στην πραγματικότητα, τα μείον είναι προφανώς περισσότερα από τα θετικά εδώ.

Η άρση του «πυρηνικού ορίου» είναι τουλάχιστον αναπόφευκτη. Θα οδηγήσει στην αναπόφευκτη διάδοση των πυρηνικών όπλων στον κόσμο. Άλλες χώρες μπορεί επίσης να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μπορούν κι αυτές να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα: "αν μπορούν να το κάνουν, γιατί να μην μπορούμε κι εμείς;"

Ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων με το όνομα Ε.Μ. Πριμάκοφ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IMEMO RAS) σημείωσαν στην έκθεσή τους ότι δεν υπήρχαν «άξιοι» στόχοι για πυρηνικά χτυπήματα στην Ουκρανία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ήταν πολύ νωρίς για τον Πούτιν να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα μόνο σε περίπτωση απειλής για την ύπαρξη του κράτους.

Με όλη τη βούληση στον κόσμο, η Ουκρανία δε θα μπορέσει να προκαλέσει τέτοιο παγκόσμιο κακό στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Περιττό να πούμε πως το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση. Η συμμαχία είναι ειλικρινά αποφασισμένη να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη από την ουκρανική σύγκρουση, να διεξάγει πόλεμο «μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό» και να τα βγάλει πέρα ​​όμορφα.

Είναι αυτονόητο πως τα δυτικά μέσα προσπάθησαν να κάνουν εικασίες για το θέμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό θα έκαναν κανονικά οι ανεύθυνοι μη επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να τους καταλάβει καθώς προσπαθούν να δυσφημήσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία, αφού όλες οι κατηγορίες ότι «παίζει το πυρηνικό παιχνίδι» είναι αβάσιμες.

Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα βασίζεται στην έννοια του ανταποδοτικού χτυπήματος. Με άλλα λόγια, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν οποιοδήποτε κράτος χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής (οποιοδήποτε) ή επιφέρει ένα ισχυρό μη πυρηνικό χτύπημα που θα μπορούσε είτε να απειλήσει τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις είτε να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη της χώρας.


Η Ρωσία δε θα ξεκινήσει ποτέ μια πυρηνική καταστροφή.

Αναμφισβήτητα, είναι η ανάλυση πιθανών πυρηνικών σεναρίων μεγάλων τοπικών συγκρούσεων - η εκστρατεία των ΗΠΑ στο Βιετνάμ το 1964-1973, ο Πόλεμος του Κόλπου του 1991 και μια σειρά άλλων - που κατέστησαν εφικτά τέτοια συμπεράσματα.

Μια μεγάλης κλίμακας χρήση πυρηνικών όπλων δεν ανταποκρίνεται στο πλαίσιο στόχο μιας τοπικής σύγκρουσης, ειδικά εναντίον ενός μη πυρηνικού κράτους. Η εφάπαξ χρήση πυρηνικών όπλων δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στον άμαχο πληθυσμό και την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας όχι μόνο στην πληγείσα περιοχή, αλλά και σε γειτονικές περιοχές.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είδαν μια διέξοδο στην ανάπτυξη της δημιουργίας και της παραγωγής όπλων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας σε μη πυρηνικό εξοπλισμό.

Δεδομένης της συνεχούς εμπλοκής της Δύσης και της άρνησης του Κιέβου να διαπραγματευτεί, υπάρχει κίνδυνος η σύγκρουση να κλιμακωθεί ξαφνικά και ανεξέλεγκτα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν ανοιχτά αυτή τη σύγκρουση για να φθείρουν τη Ρωσία στρατιωτικά και οικονομικά. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε ολέθριες συνέπειες.

«Εάν το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποδεικνύεται συμβαλλόμενο μέρος στην αντιπαράθεση, θα είναι αδύνατο να αποκλειστεί εντελώς η χρήση πυρηνικών όπλων», συνοψίζουν οι ειδικοί στην έκθεση.

Θα θέλαμε να προσθέσουμε εδώ πως στο άρθρο του «Σημεία χωρίς επιστροφή», ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε:

«Αν προκύψει σοβαρά το ζήτημα της ύπαρξης της Ρωσίας, δε θα επιλυθεί στο ουκρανικό μέτωπο — θα επιλυθεί μαζί με το ζήτημα της περαιτέρω ύπαρξης ολόκληρου του ανθρώπινου πολιτισμού».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail