Οι δυτικοί ηγέτες λένε κατ' ιδίαν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο

U.S. State Dept.
Οι Γερμανοί και Γάλλοι ηγέτες είπαν στην Ουκρανία ότι πρέπει να επιδιώξουν ειρήνη με τη Ρωσία σε αντάλλαγμα για ένα μεταπολεμικό αμυντικό σύμφωνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal.

Του Joe Lauria - Consortium News / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι δυτικοί ηγέτες είπαν ιδιωτικά στον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky πως η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα φέτος σε αντάλλαγμα για στενότερους δεσμούς με το ΝΑΤΟ.

Οι ιδιωτικές επικοινωνίες έρχονται σε αντίθεση με δημόσιες δηλώσεις δυτικών ηγετών που λένε συνήθως ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να πετύχει τη νίκη στο πεδίο της μάχης.

Η Wall Street Journal, η οποία ανέφερε τις ιδιωτικές δηλώσεις στον Zelenksy, είπε:

«Η δημόσια ρητορική καλύπτει τις βαθύτερες ιδιωτικές αμφιβολίες μεταξύ των πολιτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία πως η Ουκρανία θα μπορέσει να εκδιώξει τους Ρώσους από την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, την οποία ελέγχει η Ρωσία από το 2014, και την πεποίθηση ότι η Δύση μπορεί μόνο να βοηθήσει στη διατήρηση της πολεμικής προσπάθειας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά εάν η σύγκρουση καταλήξει σε αδιέξοδο, λένε αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες.

«Επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει, αλλά τι σημαίνει αυτό; Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί για αρκετό καιρό με αυτή την ένταση, οι απώλειες της Ουκρανίας θα γίνουν αφόρητες», δήλωσε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος. «Και κανείς δεν πιστεύει ότι θα μπορέσει να ανακτήσει την Κριμαία».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπαν στον Ζελένσκι σε δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα, ανέφερε η εφημερίδα the Journal.

Σύμφωνα με την πηγή της, η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Μακρόν είπε στον Ζελένσκι πως «ακόμη και θανάσιμοι εχθροί όπως η Γαλλία και η Γερμανία έπρεπε να κάνουν ειρήνη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Μακρόν είπε στον Ζελένσκι πως «είναι ένας σπουδαίος ηγέτης του πολέμου, αλλά ότι τελικά θα πρέπει να στραφεί στην πολιτική πολιτιστική συμπεριφορά και να λάβει δύσκολες αποφάσεις», ανέφερε η εφημερίδα.

Επιστροφή στο Ρεαλισμό

Ο Μακρόν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την περασμένη εβδομάδα. (Kuhlmann/MSC)

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την περασμένη εβδομάδα, ο στρατηγός Petr Pavel, εκλεγμένος πρόεδρος της Τσεχίας και πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, είπε:

«Μπορεί να καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου η απελευθέρωση ορισμένων τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας ίσως να προκαλέσει περισσότερες απώλειες ζωών από ό,τι θα ήταν ανεκτό από την κοινωνία. … Μπορεί να υπάρξει ένα σημείο που οι Ουκρανοί μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται ένα άλλο αποτέλεσμα».

Ακόμη και όταν ήταν διοικητής του ΝΑΤΟ, ο Πάβελ ήταν ρεαλιστής όσον αφορά τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια των αμφιλεγόμενων πολεμικών αγώνων του ΝΑΤΟ με 31.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ρωσίας το 2016 - την πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια που τα γερμανικά στρατεύματα είχαν επαναλάβει τα βήματα της ναζιστικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση - ο Πάβελ απέρριψε τη διαφημιστική εκστρατεία για ρωσική απειλή για το ΝΑΤΟ.

Ο Πάβελ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ εκείνη την εποχή, είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι, «Δεν είναι στόχος του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό φράγμα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα ευρείας κλίμακας, επειδή μια τέτοια επιθετικότητα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και η αξιολόγηση πληροφοριών δεν υποδηλώνει κάτι τέτοιο».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εκείνη την εποχή, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ασπάστηκε επίσης το ρεαλισμό απέναντι στη Ρωσία, λέγοντας: «Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να αναζωπυρώσουμε περαιτέρω την κατάσταση μέσω του κροταλίσματων των σπαθιών και της πολεμοχαρής. Όποιος πιστεύει ότι μια συμβολική παρέλαση με τανκς στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας θα φέρει ασφάλεια κάνει λάθος».

Αντί για μια επιθετική στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας που θα μπορούσε να έχει μπούμερανγκ, ο Σταϊνμάγερ κάλεσε σε διάλογο με τη Μόσχα. «Συμβουλευόμαστε να μη δημιουργήσουμε προσχήματα για να ανανεώσουμε μια παλιά αντιπαράθεση», είπε, λέγοντας ότι θα ήταν «μοιραίο να αναζητήσουμε μόνο στρατιωτικές λύσεις και μια πολιτική αποτροπής». Υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ σαφώς δεν ακολούθησε αυτή τη συμβουλή, καθώς συνέχισε να αναπτύσσει περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη και να εξοπλίζει - εκπαιδεύει την Ουκρανία (υπό την κάλυψη ότι προσποιείται πως υποστηρίζει τις Συμφωνίες του Μινσκ).

Πριν από την παρέμβασή της στην Ουκρανία, η Ρωσία ανέφερε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, την ανάπτυξη πυραύλων στη Ρουμανία και την Πολωνία, τα πολεμικά παιχνίδια κοντά στα σύνορά της και τον εξοπλισμό της Ουκρανίας ως κόκκινες γραμμές που είχε περάσει η Δύση.

Μετά από ένα χρόνο πολέμου, οι δυτικοί ηγέτες φαίνεται τώρα να στρέφονται σε μια ρεαλιστική προσέγγιση. Ο Μακρόν, για παράδειγμα, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου απέρριψε κάθε συζήτηση για αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα.

Καμία αντίδραση των ΗΠΑ

Από αριστερά προς τα δεξιά: Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου. (Schulmann/MSC)

Η Ουάσιγκτον δε σχολίασε την ιστορία της Εφημερίδας σχετικά με την πρόταση ειρηνευτικών συνομιλιών για όπλα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken συζήτησε τον περασμένο μήνα με την Washington Post για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, αλλά δεν είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να επιδιώξει ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε —και είμαστε— για το πώς φαίνεται το μεταπολεμικό μέλλον για να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε ασφάλεια και σταθερότητα για τους Ουκρανούς και ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη», είπε ο Μπλίνκεν στη διάσκεψη στο Μόναχο.

Η πρόταση να φέρει η Ουκρανία ακόμη πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ό,τι είναι ήδη, με μεγαλύτερη πρόσβαση σε όπλα μετά τον πόλεμο, θα πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη στην ετήσια σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak, στη διάσκεψη του Μονάχου.

«Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ πρέπει να παράγει μια σαφή προσφορά στην Ουκρανία, επίσης να δώσει στον Ζελένσκι μια πολιτική νίκη που μπορεί να παρουσιάσει στο εσωτερικό ως κίνητρο για διαπραγματεύσεις», δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος στην εφημερίδα Journal.

Η συμφωνία με το ΝΑΤΟ δε θα περιλαμβάνει την ένταξη με την προστασία του άρθρου 5, ανέφερε η εφημερίδα. «Θα θέλαμε να έχουμε εγγυήσεις ασφαλείας στην πορεία προς το ΝΑΤΟ», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν, σύμφωνα με την WSJ, είπε πως η Ουκρανία θα πρέπει να προωθήσει μια στρατιωτική επίθεση για να ανακτήσει εδάφη προκειμένου να ωθήσει τη Μόσχα στο τραπέζι της ειρήνης.

Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη Μόσχα σχετικά με την πρόταση. Ο πολιτικός αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης, στο βίντεο του το Σάββατο, είπε ότι η Ρωσία πιθανότατα θα λάβει κίνητρα να συνεχίσει τις μάχες αντί να εισέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες γνωρίζοντας πως η Ουκρανία θα εξοπλιστεί βαριά από το ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο.

«Οι Ρώσοι δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουν με κάτι τέτοιο», είπε ο Μερκούρης. «Πρέπει να λένε στον εαυτό τους ότι αντί να συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο, είναι πραγματικά πιο λογικό… να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος επειδή ένας από τους στόχους [της Ρωσίας] είναι η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας».

Αυτό που προτείνουν οι δυτικές δυνάμεις είναι το αντίθετο, είπε. Δεδομένου ότι η Ρωσία θεωρεί ότι κερδίζει και «φαίνεται να υπάρχει μια γενική παραδοχή μεταξύ των δυτικών κυβερνήσεων πως η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο,…πού είναι το κίνητρο για… τη Ρωσία να εξετάσει ακόμη και αυτό το σχέδιο;»

Για τη Μόσχα, είπε ο Μερκούρης, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας είναι ένα «απόλυτο, υπαρξιακό ζήτημα». Εάν η Ουκρανία πρόκειται να πάρει ακόμη πιο προηγμένα όπλα από το ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο σε αντίθεση με αυτά που θα έπαιρνε «ενώ ο πόλεμος είναι ακόμη σε εξέλιξη, τότε έχει ακόμη λιγότερο νόημα» για τη Ρωσία «να σταματήσει τον πόλεμο και να συμφωνήσει με αυτό το σχέδιο».

Η Ρωσία αντιμετωπίζει έναν «αδυνατισμένο αντίπαλο τώρα», είπε ο Μερκούρης, και η Μόσχα το προτιμά σαφώς από το να αντιμετωπίσει έναν «ενισχυμένο αντίπαλο αργότερα».

* Ο Joe Lauria είναι αρχισυντάκτης του Consortium News και πρώην ανταποκριτής του ΟΗΕ για την The Wall Street Journal, τη Boston Globe και πολλές άλλες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των The Montreal Gazette και The Star of Johannesburg. Ήταν ερευνητικός ρεπόρτερ για τους Sunday Times του Λονδίνου, οικονομικός ρεπόρτερ για το Bloomberg News και ξεκίνησε την επαγγελματική του δουλειά στα 19 του για τους New York Times.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail