Ένας χρόνος ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης: Η Κίνα προτείνει ειρήνη, η Δύση επιβάλλει τον πόλεμο

Freepen.gr - Στις 24 Φεβρουαρίου 2023 σηματοδότησε ένα έτος της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Πλήθος συμβολικών εκδηλώσεων αφιερώθηκαν στην επέτειο των ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα άλλο ψήφισμα σχετικά με τις «αρχές που διέπουν μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία», που προτάθηκε από την Ουκρανία και τους συμμάχους της. Το έγγραφο απαιτούσε την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας και τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Με τη σειρά της, η Ρωσία χαρακτήρισε το ψήφισμα «μονόπλευρο και χωρισμένο από την πραγματικότητα», τονίζοντας πως το έγγραφο δε θα επέτρεπε «τη μετάβαση σε μια ειρηνική λύση» της σύγκρουσης.

Πριν από ένα χρόνο, ένα παρόμοιο ψήφισμα εγκρίθηκε από 141 μέλη του ΟΗΕ. Φέτος, ο αριθμός των αντιπροσωπειών που ψήφισαν υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος δεν άλλαξε. Από εκείνη την ψηφοφορία, δύο ακόμη χώρες προσχώρησαν στο «φιλορωσικό στρατόπεδο». Συνολικά, επτά αντιπροσωπείες ψήφισαν «κατά» του ψηφίσματος. Οι εκπρόσωποι 32 χωρών απείχαν, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν κ.λπ.

Το καθεστώς του Κιέβου έχει ήδη κηρύξει άλλη μια νίκη υποστηρίζοντας ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, «η παγκόσμια υποστήριξη για την Ουκρανία παραμένει ισχυρή».

Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έχουν μεγάλη πολιτική σημασία, ωστόσο δεν είναι δεσμευτικά, αφού έχουν μόνο ισχύ σύστασης.

Ένα πιο πραγματικό βήμα προς την ειρήνη στην Ουκρανία έκανε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα σχέδιο 12 σημείων για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Περιελάμβανε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της ακεραιότητας όλων των χωρών και επεσήμανε την ισότητά τους. Το Πεκίνο ζήτησε την εγκατάλειψη της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας και επεσήμανε το απαράδεκτο της διασφάλισης της περιφερειακής ασφάλειας με την ενίσχυση και την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ. Η Κίνα αντιτάχθηκε στην κλιμάκωση της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης των κυρώσεων, και επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Οι δυτικές χώρες απάντησαν με εμφανή εκνευρισμό στο σχέδιο της Κίνας.

Μόλις ήρθε η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος θυμήθηκε ξαφνικά την αρχή της κυριαρχίας. Η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπαγόρευε στην Ουκρανία τους όρους για το τέλος αυτής της σύγκρουσης.

Τέτοιοι ισχυρισμοί ήταν απλώς άλλη μια υποκριτική προσπάθεια να συγκαλύψει την απροθυμία της Δύσης να τερματίσει τον πόλεμο.

Με τη σειρά της, η Victoria Nuland σχολίασε την κινεζική ειρηνευτική πρωτοβουλία με έναν πιο αληθινό ισχυρισμό. Τόνισε πως ο Λευκός Οίκος είναι ενάντια σε μια «κυνική κατάπαυση του πυρός», επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι ζωές των ανθρώπων δεν σημαίνουν τίποτα για την Ουάσιγκτον.

Η αυξανόμενη πολιτική εμπλοκή του Πεκίνου στην ουκρανική σύγκρουση εμποδίζει σαφώς τις δυτικές χώρες.

Ενώ η Κίνα ανέλαβε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία, η Δύση ενδιαφέρεται για την παράταση της στρατιωτικής σύγκρουσης, η οποία οδηγεί στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, στις ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail