Η Σουηδία αυξάνει τα χρήματα που προσφέρει στους μετανάστες για να εγκαταλείψουν τη χώρα

pixabay / Peggy_Marco
Freepen.gr - Η δεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας, που κάποτε θεωρείτο η πιο αποδεκτή χώρα στον κόσμο για τους πρόσφυγες, που εκλέχθηκε με υπόσχεση να περιορίσει τη μετανάστευση, θεσπίζει τώρα μεταρρυθμίσεις για να ενθαρρύνει τους μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Για να το πετύχει αυτό, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης, μαζί με τους Σουηδούς Δημοκρατικούς που υποστηρίζουν το συνασπισμό αλλά δεν αποτελούν επίσημα μέρος της κυβέρνησης, αυξάνει την οικονομική στήριξη που μπορούν να λάβουν οι μετανάστες εάν επιστρέψουν οικειοθελώς στην πατρίδα τους.

«Στοχοποιούμε το μεγάλο αριθμό ομάδων που έφτασαν τις προηγούμενες δεκαετίες και δεν κατάφεραν να ενσωματωθούν», δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης του Κόμματος των Μετριοπαθών, Μαρία Μάλμερ, στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η Μάλμερ είπε πως θα διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι θέλουν υποστήριξη για να φύγουν μόνιμα από τη Σουηδία θα έχουν τα οικονομικά μέσα για να το κάνουν αυτό δυνατό.

Στη σκανδιναβική χώρα, ήταν ήδη δυνατό για τους μετανάστες να υποβάλουν αίτηση για υποστήριξη επαναπατρισμού εάν αποφάσιζαν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν ήταν δημοφιλές. Τα τελευταία 10 χρόνια, συνολικά μόνο 46 μετανάστες ζήτησαν από το γραφείο μετανάστευσης χρήματα για να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους και οκτώ από αυτούς επέστρεψαν έκτοτε στη Σουηδία.

Επί του παρόντος, μια οικογένεια με άδεια παραμονής και καθεστώς προστασίας που θέλει να επιστρέψει στη χώρα της, εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, μπορεί να λάβει επιδότηση «ταξιδιού» έως και 40.000 σουηδικές κορώνες (3.500 ευρώ). Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να αυξήσει σημαντικά αυτό το ποσό για να ενθαρρύνει περισσότερους μετανάστες να εγγραφούν.

Το σχέδιο προέκυψε αφότου ανατέθηκε στο σουηδικό γραφείο μετανάστευσης να αναλύσει πώς να κάνει περισσότερα άτομα να επιστρέψουν οικειοθελώς στη χώρα τους, δεν είναι μοναδικό, καθώς η Δανία το εφαρμόζει μέχρι στιγμής με μεγαλύτερη επιτυχία. Τα τελευταία 10 χρόνια, 300 με 500 μετανάστες εγκαταλείπουν τη Δανία κάθε χρόνο, λαμβάνοντας σημαντικό ποσό οικονομικής στήριξης για το σκοπό αυτό.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν τα αυξημένα οικονομικά κίνητρα θα ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες να εγκαταλείψουν τη Σουηδία. Μια σημαντική πρόκληση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Σουηδία προσφέρει εξαιρετικά γενναιόδωρα οφέλη στους μετανάστες, ακόμη και σε αυτούς που υπόκεινται σε εντολές απέλασης, γεγονός που μειώνει το κίνητρο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η νέα κυβέρνηση της Στοκχόλμης προσπαθεί, ωστόσο, να ακολουθήσει το παράδειγμα των χωρών του Βίσεγκραντ και της Αυστρίας: και η κυβέρνηση σηματοδοτεί ότι θέλει να ακολουθήσει μια πολιτική που αποσκοπεί στον περιορισμό της μετανάστευσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail