Οι κρυφές ρήτρες ασφαλείας της συμφωνίας Ιράν-Σαουδικής Αραβίας

Το Cradle αποκαλύπτει εμπιστευτικές ρήτρες της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στο Πεκίνο.

Υπό την αιγίδα της Κίνας, στις 10 Μαρτίου στο Πεκίνο, οι μακροχρόνιοι περιφερειακοί ανταγωνιστές Ιράν και Σαουδική Αραβία κατέληξαν σε συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, μετά από διακοπή επτά ετών.

Hasan Illaik - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Στην πιο αισιόδοξη ανάγνωσή της, η συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί ως μια ιστορική στρατηγική συμφωνία, που αντικατοπτρίζει σημαντικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Δυτική Ασία και στον κόσμο. Στη χειρότερη, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «συμφωνία ανακωχής» μεταξύ δύο σημαντικών αντιπάλων, που θα παρέχει έναν πολύτιμο χώρο για άμεσες, τακτικές επικοινωνίες.

Η κοινή δήλωση Κίνας-Σαουδικής Αραβίας-Ιράν την Παρασκευή είχε ισχυρές επιπτώσεις πέρα ​​από την ανακοίνωση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ, που είχαν διακοπεί από το 2016.

Η δήλωση είναι πολύ σαφής:

  • Οι πρεσβείες της Σαουδικής Αραβίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα ανοίξουν ξανά σε λιγότερο από δύο μήνες.
  • Σεβασμός στην κυριαρχία των κρατών.
  • Ενεργοποίηση της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν που υπογράφηκε το 2001.
  • Ενεργοποίηση της συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της νεολαίας που υπεγράφη μεταξύ των μερών το 1998.
  • Προτροπή στις τρεις χώρες να καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για την προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Με την πρώτη ματιά, οι τέσσερις πρώτες ρήτρες υποδηλώνουν πως η συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας είναι ουσιαστικά μια διόρθωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο μακροχρόνιων αντιπάλων. Αλλά στην πραγματικότητα, η πέμπτη ρήτρα απέχει πολύ από το τυπικό κείμενο που εισάγεται στις κοινές δηλώσεις μεταξύ κρατών.

Φαίνεται να δημιουργεί μια νέα αναφορά για τις συγκρούσεις στη Δυτική Ασία, όπου η Κίνα παίζει το ρόλο του «ειρηνοποιού» - σε συνεργασία με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία - όπου το Πεκίνο αναλαμβάνει ρόλο σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις ή επηρεάζει τα σχετικά μέρη.

Πηγές εξοικειωμένες με τις διαπραγματεύσεις αποκάλυψαν στο The Cradle ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν ολοκλήρωσε απλώς μια συμφωνία που είχε ήδη ξεκινήσει μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ. Ο Σι, στην πραγματικότητα, άνοιξε προσωπικά το δρόμο για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Ο αρχηγός του κινεζικού κράτους εμβάθυνε στις λεπτομέρειες από την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία το Δεκέμβριο του 2022 και στη συνέχεια αργότερα, κατά την επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Ebrahim Raisi στο Πεκίνο στα μέσα Φεβρουαρίου 2023.

Περισσότεροι από ένας γύρος διαπραγματεύσεων διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Κίνας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Ιρανοί και οι Σαουδάραβες οριστικοποίησαν τις λεπτομέρειες που είχαν διαπραγματευτεί μεταξύ τους στο Ιράκ και το Ομάν, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων γύρων συνομιλιών.

Δεν ήταν καθόλου δεδομένο πως οι δύο πλευρές θα κατέληγαν σε συμφωνία στον τελευταίο γύρο των συζητήσεών τους (6-10 Μαρτίου 2023). Ωστόσο, ο Κινέζος εκπρόσωπος κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, μετά τα οποία τα μέρη έλαβαν έγκριση από τις αντίστοιχες ηγεσίες τους για να ανακοινώσουν τη συμφωνία την Παρασκευή.

Η Κίνα ως περιφερειακός εγγυητής

Τις τελευταίες δύο ημέρες, πολλά έχουν γραφτεί για τις στρατηγικές επιπτώσεις μιας συμφωνίας Σαουδικής Αραβίας με τη μεσολάβηση της Κίνας και τον αντίκτυπό της στον παγκόσμιο ρόλο της Κίνας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Περσικός Κόλπος είναι μια στρατηγική περιοχή και για τις δύο δυνάμεις και η κύρια πηγή ενεργειακού εφοδιασμού της Κίνας. Είναι πιθανό γιατί το Πεκίνο παρενέβη για να ανακόψει τις εντάσεις μεταξύ των δύο στρατηγικών συμμάχων του. Είναι επίσης κάτι που η Ουάσιγκτον, που από καιρό θεωρούνταν ο «εγγυητής της ασφάλειας» της περιοχής, δε θα μπορούσε ποτέ να το πετύχει.

Αναμφίβολα, πολλά θα ειπωθούν για τον «στρατηγικό τυχοδιωκτισμό» του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) και την εκμετάλλευση των παγκόσμιων αλλαγών για να αντισταθμίσει τη μείωση της περιφερειακής επιρροής των ΗΠΑ. Η άνοδος μιας πολυπολικής, μετααμερικανικής τάξης επιτρέπει στους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ λίγο χώρο να εξερευνήσουν τις διεθνείς επιλογές τους μακριά από την Ουάσιγκτον και στην υπηρεσία των άμεσων εθνικών τους συμφερόντων.

Τα τρέχοντα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας σχετίζονται με τους φιλόδοξους πολιτικούς, οικονομικούς, χρηματοοικονομικούς και πολιτιστικούς στόχους που έχει θέσει ο MbS για τη χώρα του και βασίζονται σε δύο πυλώνες:

  • Διαφοροποίηση περιφερειακών και παγκόσμιων συνεργασιών προκειμένου να προσαρμοστούν στις παγκόσμιες συστημικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των μεγάλων σχεδίων του Ριάντ.
  • Εδραίωση ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας για να επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να εφαρμόσει τα μεγάλα της έργα, ειδικά εκείνα τα περιγράμματα στο «Όραμα 2030» του MbS, μέσω του οποίου το Ριάντ οραματίζεται τον εαυτό του να μετατραπεί σε μια περιφερειακή θερμοκοιτίδα για τα οικονομικά, τις επιχειρήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και τη βιομηχανία ψυχαγωγίας – παρόμοια με το ρόλο που έπαιξαν τα ΗΑΕ τις περασμένες δεκαετίες ή η Βηρυτός πριν από τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου το 1975.

Εν ολίγοις, η περιφερειακή και εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει το Ριάντ να υλοποιήσει τους στρατηγικούς του στόχους. Ως εκ τούτου, εισήχθησαν εμπιστευτικές ρήτρες στη Συμφωνία του Πεκίνου για να διασφαλιστεί ότι θα εκπληρωθούν οι επιταγές ασφαλείας του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Μερικές από αυτές τις λεπτομέρειες παρασχέθηκαν στο The Cradle, με την ευγενική προσφορά μιας πηγής που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις:

  • Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεσμεύονται να μην εμπλακούν σε καμία δραστηριότητα που αποσταθεροποιεί κανένα κράτος, σε επίπεδο ασφάλειας, στρατιωτικού ή μέσων ενημέρωσης.
  • Η Σαουδική Αραβία δεσμεύεται να μη χρηματοδοτήσει μέσα ενημέρωσης που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν το Ιράν, όπως το Iran International.
  • Η Σαουδική Αραβία δεσμεύεται να μη χρηματοδοτήσει οργανώσεις που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές από το Ιράν, όπως η Οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK), οι κουρδικές ομάδες που εδρεύουν στο Ιράκ ή οι μαχητές που δραστηριοποιούνται έξω από το Πακιστάν.
  • Το Ιράν δεσμεύεται να διασφαλίσει πως οι συμμαχικές του οργανώσεις δεν παραβιάζουν το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας από το εσωτερικό του ιρακινού εδάφους. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με τη στόχευση των εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία το Σεπτέμβριο του 2019 και την εγγύηση του Ιράν ότι μια συμμαχική οργάνωση δε θα πραγματοποιήσει παρόμοια επίθεση από ιρακινά εδάφη.
  • Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν θα επιδιώξουν να καταβάλουν όλες τις δυνατές προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στην περιοχή, ιδιαίτερα τη σύγκρουση στην Υεμένη, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια πολιτική λύση που θα διασφαλίζει διαρκή ειρήνη στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις του Πεκίνου, δε συμφωνήθηκαν λεπτομέρειες για τη σύγκρουση στην Υεμένη, καθώς έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις άμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ριάντ και του κινήματος αντίστασης Ansarallah της Υεμένης τον Ιανουάριο. Αυτά οδήγησαν σε μεγάλες συνεννοήσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων κρατών, τις οποίες οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπάθησαν με μανία να υπονομεύσουν προκειμένου να αποτρέψουν την επίλυση του πολέμου στην Υεμένη.

Στο Πεκίνο, ωστόσο, οι Ιρανοί και οι Σαουδάραβες συμφώνησαν να βοηθήσουν στην προώθηση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί μεταξύ του Ριάντ και της Σαναά, και να βασιστούν σε αυτές για να τερματιστεί ο επταετής πόλεμος.

Ως εκ τούτου, αν και η δήλωση του Πεκίνου ασχολείται κυρίως με ζητήματα που σχετίζονται με τη διπλωματική προσέγγιση, οι ιρανο-σαουδαραβικές συμφωνίες φαίνεται να έχουν μεσολαβήσει κυρίως γύρω από τις επιταγές ασφαλείας. Οι υποστηρικτές κάθε πλευράς πιθανότατα θα ισχυριστούν πως η χώρα τους τα πήγε καλύτερα στη συμφωνία, αλλά μια πιο βαθιά ματιά δείχνει μια υγιή ισορροπία στους όρους της συμφωνίας, με κάθε μέρος να λαμβάνει διαβεβαιώσεις ότι το άλλο δε θα παραβιάσει την ασφάλειά του.

Ενώ το Ιράν δεν έχει ποτέ δηλώσει την επιθυμία να υπονομεύσει την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας, ορισμένοι από τους περιφερειακούς του συμμάχους δεν έχουν κρύψει τις προθέσεις τους ως προς αυτό. Επιπλέον, ο MbS έχει δηλώσει δημόσια την  πρόθεσή του να αναλάβει τη μάχη στο εσωτερικό του Ιράν, κάτι που κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία χρόνια, ειδικά υποστηρίζοντας και χρηματοδοτώντας ένοπλους αντιφρονούντες και αυτονομιστικές οργανώσεις που το Ιράν ταξινομεί ως τρομοκρατικές ομάδες.

Οι προτεραιότητες ασφαλείας αυτής της συμφωνίας θα έπρεπε να ήταν εύκολο να εντοπιστούν στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα. Άλλωστε, η συμφωνία επετεύχθη μεταξύ των Εθνικών Συμβουλίων Ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν και περιελάμβανε τη συμμετοχή υπηρεσιών πληροφοριών και από τις δύο χώρες. Παρόντες στην ιρανική αντιπροσωπεία ήταν αξιωματικοί του Υπουργείου Πληροφοριών του Ιράν και των υπηρεσιών πληροφοριών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Σε ένα ελαφρώς ξεχωριστό σημείωμα σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια — αλλά όχι μέρος της Συμφωνίας του Πεκίνου — πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσαν στο The Cradle ότι, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας τόνισε τη δέσμευση του Ριάντ στην αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002. Άρνηση εξομάλυνσης με το Τελ Αβίβ πριν από την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Αυτό που είναι ίσως το πιο αξιοσημείωτο και δείχνει την αποφασιστικότητα των μερών να συνάψουν συμφωνία χωρίς την επιρροή των spoilers, είναι πως αντιπροσωπείες πληροφοριών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα για πέντε ημέρες χωρίς οι ισραηλινές πληροφορίες να γνωρίζουν το γεγονός. Είναι ίσως μια ακόμη απόδειξη ότι η Κίνα —σε αντίθεση με τις ΗΠΑ— κατανοεί πώς να επιτύχει μια συμφωνία σε αυτούς τους μεταβαλλόμενους καιρούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail