Η Δύση έσπειρε χάος αντί για δημοκρατία

Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από την εισβολή των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ. Όλοι θυμόνται πως Ουάσιγκτον και Λονδίνο χρησιμοποιώντας ένα σωρό ψέματα ότι το Ιράκ κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής και με στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, εισέβαλαν για να φέρουν υποτίθεται μέρες για τη χώρα. Κάθε άλλο παρά πέτυχαν το στόχο τους, αφού το αποτέλεσμα ήταν ολέθριο.

Από: philenews.com - Ξένια Τούρκη

Η ιστορία δεν γράφεται με αν αλλά εύλογα αναρωτιέται κανείς τι θα είχε συμβεί αν η εισβολή δεν είχε πραγματοποιηθεί. Ενδεχομένως το καθεστώς Σαντάμ με κάποιο τρόπο να επιβίωνε. Ο εμφύλιος που ακολούθησε θα είχε αποφευχθεί, όπως επίσης και η εμφύλια σύρραξη στη γειτονική Συρία, το Ισλαμικό Κράτος δεν θα αναδυόταν και η Ευρώπη δεν θα είχε υποστεί ισλαμιστικές τρομοκρατικές ενέργειες τύπου Μπατακλάν. Δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη οργή κατά της Δύσης από τους μουσουλμάνους και το Ιράν δεν θα έβρισκε την ευκαιρία να απλώσει τα δίκτυα της επιρροής του σχεδόν σε όλη την περιοχή.

Με λίγα λόγια η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη και ο πλανήτης θα ήταν περισσότερο ασφαλής. Η φιλοδοξία των Αμερικανών και των Βρετανών να δημιουργήσουν μια Μέση Ανατολή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους δημιούργησε τόσα πολλά προβλήματα, που όπως λέγεται θα χρειαστούν δεκαετίες για να επιλυθούν.

Αυτό πάντως, που κατέστη σαφές, αν και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά, πως η Δύση πήρε το μήνυμα, είναι πως με εισβολές και στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορεί μια χώρα να δημοκρατικοποιηθεί και μάλιστα στα πρότυπα μιας άλλης. ΗΠΑ και Βρετανία έφτασαν στο σημείο να πιστέψουν την ίδια τους την προπαγάνδα και φαντάζονταν πως θα μπορούσαν χάρη στη στρατιωτική τους ισχύ να μετατρέψουν τη Βαγδάτη και τη Βασόρα σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον. Αυτό δεν ισχύει.

Οι αυταπάτες διαλύθηκαν. Οι ντόπιοι δεν υποδέχτηκαν τους δυτικούς ως απελευθερωτές και δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Δεν υπήρξε καμία κατανόηση για το πώς λειτουργούν οι τοπικές κοινωνίες, καμία ευαισθησία για τις πραγματικότητες επί του εδάφους που έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Η εισβολή ήταν μεν καταλυτική, αλλά για τους λάθους λόγους.

Καμιά εξωτερική παρέμβαση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μιας χώρας. Όσο άσχημη και αν είναι η κατάσταση μόνο η τοπική κοινωνία μπορεί να δώσει λύσεις. Λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της και όχι στην αλαζονεία μιας ξένης, μεγάλης δύναμης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail