Χάνει την αίγλη του το ελβετικό φράγκο - Επευλαύνουν οι «αρκούδες» με στοιχήματα 800 εκατ. δολ.

Οι κερδοσκόποι πρόσθεσαν πάνω από 800 εκατ. δολάρια στις bearish θέσεις στο ελβετικό φράγκο σε μία εβδομάδα

Από: bankingnews.gr

Eγκατέλειψαν το ελβετικό φράγκο οι διαχειριστές κεφαλαίων, και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της δραματικής εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Το ελβετικό φράγκο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως καταφύγιο σε περιόδους πίεσης ή μεταβλητότητας της αγοράς, έχασε 0,9% έναντι του δολαρίου την εβδομάδα που πέρασε, αφού το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Credit Suisse στις 13 Μαρτίου, σύμφωνα με το Reuters.

Στο ίδιο διάστημα, το ιαπωνικό γεν, το οποίο επίσης θεωρείται καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής, σημείωσε άνοδο 2,6% έναντι του δολαρίου.

Ο χρυσός, ένα άλλο παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο, αυξήθηκε πάνω από 5% την εβδομάδα μετά τις 13 Μαρτίου σε πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ενώ τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν μερικές από τις μεγαλύτερες εισροές των τελευταίων δεκαετιών.

"Σίγουρα έχει να κάνει με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα", δήλωσε η Kirstine Kundby-Nielsen, αναλύτρια συναλλάγματος της Danske Bank, σχετικά με το γιατί το φράγκο δεν ήταν ισχυρότερο.
"Εξακολουθείτε να έχετε κάποιες από τις ιδιότητες ασφαλούς καταφυγίου αντιστάθμισης στο ελβετικό φράγκο, αλλά μπορεί να αντέξει μόνο τόσο πολύ, όταν ο κίνδυνος καταλήγει να είναι τόσο συγκεντρωμένος στην ελβετική οικονομία και στον ελβετικό χρηματοπιστωτικό τομέα", πρόσθεσε η Kundby-Nielsen.

Επελαύνουν οι αρκούδες

Οι κερδοσκόποι πρόσθεσαν πάνω από 800 εκατ. δολάρια στις bearish θέσεις στο ελβετικό φράγκο την εβδομάδα έως τις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodities Futures Trading Commission, το μεγαλύτερο ποσό σε μία εβδομάδα από τις αρχές Μαρτίου 2021.

Την Κυριακή, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ενορχήστρωσε μια συμφωνία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της ανταγωνιστικής Credit Suisse από την UBS, η οποία υποστηρίζεται από μια τεράστια εγγύηση ύψους έως και 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ένα τρίτο της εθνικής παραγωγής της χώρας, σε κρατική και κεντρική τραπεζική στήριξη.

"Αν δεν ήταν η Credit Suisse, αλλά οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα που είχε πρόβλημα, θα βλέπατε το ελβετικό φράγκο να ανεβαίνει απότομα, επειδή θα ήταν το ασφαλές καταφύγιο για τον ευρωπαϊκό κίνδυνο", δήλωσε ο Francesco Pesole, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην ING.
Έρευνα της SNB το 2016 διαπίστωσε ότι σε προηγούμενες κρίσεις, οι ροές προς την Ελβετία και το φράγκο καθοδηγούνταν από αδυναμίες αλλού.

Τα στοιχεία των προθεσμιακών συμβολαίων δείχνουν ότι οι κερδοσκόποι έριξαν χρήματα σε ανοδικά στοιχήματα στο ελβετικό νόμισμα μετά το σκάσιμο της φούσκας dot-com στις αρχές του 2000, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και ξανά το 2008 και το 2011-2012, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID.

Κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008, οι καθαρές εισροές προήλθαν από μια "σημαντική υποχώρηση" στην εγχώρια αγορά από τις ελβετικές τράπεζες, ενώ κατά την τραπεζική κρίση της ζώνης του ευρώ από τα μέσα του 2011, η SNB διαπίστωσε ότι οι κινήσεις από το ευρώ προς το φράγκο προήλθαν από τις ξένες τράπεζες που μετέφεραν περιουσιακά στοιχεία από τα υποκαταστήματα της ζώνης του ευρώ στα ελβετικά τους υποκαταστήματα.

"Η τρέχουσα ρύθμιση δεν συνηγορεί υπέρ κανενός από αυτά τα πράγματα. Οι πιέσεις των αμερικανικών τραπεζών έχουν περιοριστεί στις περιφερειακές τράπεζες και οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ είναι μέχρι στιγμής σχετικά αλώβητες", δήλωσε ο Michael Cahill, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Goldman Sachs.

"Το φράγκο δεν είναι ένα ασφαλές καταφύγιο "παντός καιρού" και μέχρι στιγμής δεν είχαμε το είδος των πιέσεων της αγοράς που τυπικά θα οδηγούσαν σε ανατίμηση του φράγκου", τόνισε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail