Η Ρωσία ανησυχεί ότι το Κίεβο μπορεί να ταράξει τα πράγματα κοντά στην Υπερδνειστερία

Valery Sharifulin/TASS
Freepen.gr -
Η Ρωσία ανησυχεί για πληροφορίες ότι μια πρόκληση στο Κίεβο με χρήση ραδιενεργών υλικών θα μπορούσε να λάβει χώρα κοντά στην Υπερδνειστερία, όπου εντείνονται οι εντάσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιο που εκδόθηκε την Τετάρτη, μεταδίδει το πρακτορείο ΤΑΣΣ.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επέστησε προηγουμένως την προσοχή στην πρόκληση που προετοιμάζεται από το καθεστώς του Κιέβου για να κατηγορήσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι φέρεται να πραγματοποιούν αδιάκριτες επιθέσεις σε επικίνδυνες για τη ραδιενέργεια εγκαταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαρροή ραδιενεργών ουσιών και μόλυνση της περιοχής», είπε η διπλωμάτης σε σχέση με πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασμένη πρόκληση του καθεστώτος του Κιέβου με ραδιενεργά υλικά.

"Αυτή η πληροφορία είχε βαθιά απήχηση στους κατοίκους της Ουκρανίας και των γειτονικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Το γεγονός πως τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα κοντά στην Υπερδνειστερία, γύρω από την οποία το καθεστώς του Κιέβου σκόπιμα κλιμακώνει τις εντάσεις, είναι αρκετά ανησυχητικό", επεσήμανε η Ζαχάροβα.

Η διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού που εμπλέκονται στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την παράδοση ραδιενεργών υλικών στην Ουκρανία. «Λάβαμε υπόψη τις αναφορές που κυκλοφορούν στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την παράδοση ραδιενεργών υλικών στα λιμάνια της Περιφέρειας της Οδησσού» και πρόσθεσε, «Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε πως τα προαναφερθέντα λιμάνια αποτελούν μέρος της συμφωνίας σιτηρών. Το ερώτημα που ανακύπτει πάντα είναι εάν αυτά τα λιμάνια και γενικά ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάποιον άλλο σκοπό;».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ζαχάροβα, στις 16 Φεβρουαρίου κοντέινερ με ραδιενεργές ουσίες και αγγλόφωνες σημάνσεις παραδόθηκαν στο λιμάνι του Τσερνομόρσκ από το έδαφος ενός ευρωπαϊκού κράτους που παρακάμπτει τον τελωνειακό έλεγχο. «Στις 19 Φεβρουαρίου, παρόμοια εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν τη ραδιενεργή ουσία California-252, η οποία φέρεται να χρησιμοποιείται ενεργά για τον έλεγχο της ακεραιότητας των αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας, παραδόθηκαν στο λιμάνι της Οδησσού σε ένα από τα πλοία ξηρού φορτίου», συνέχισε η διπλωμάτης. «Το σύστημα παρακολούθησης ραδιενέργειας απενεργοποιήθηκε κατά την παραλαβή του στο λιμάνι. Ως αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι προμηθευτής αυτής της ραδιενεργής ουσίας είναι η αμερικανική εταιρεία Frontier Technology Corp., η οποία ασχολείται με την παραγωγή εμπορευματοκιβωτίων για ραδιενεργά ισότοπα, ιδιαίτερα, πηγές ακτινοβολίας νετρονίων. Ουκρανοί μπλόγκερ εξέφρασαν την ανησυχία τους πως μπορεί να υπάρχουν κάποια στοιχεία για πυρομαχικά και ίσως ακόμη και για την κατασκευή μιας βρώμικης βόμβας».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επέστησε επίσης την προσοχή στη σιωπή των ουκρανικών αρχών, οι οποίες δεν έχουν σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα. "Προφανώς, το καθεστώς του [Ουκρανού Προέδρου] Βλαντιμίρ Ζελένσκι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει κάθε δικαιολογία για να κλιμακώσει τη σύγκρουση προκειμένου να λάβει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τη Δύση. Δεν τον ενδιαφέρει που τέτοιες περιπέτειες μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες και πολλούς θανάτους".

Η Ζαχάροβα επεσήμανε επίης πως η Ρωσία προειδοποίησε το καθεστώς του Κιέβου ενάντια σε αυθόρμητες ενέργειες. "Καλούμε τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς να δώσουν τη μεγαλύτερη προσοχή σε αυτές τις πληροφορίες. Προειδοποιούμε το καθεστώς του Κιέβου και τους δυτικούς χορηγούς του για οποιεσδήποτε απερίσκεπτες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία χιλιάδων αμάχων", κατέληξε η διπλωμάτης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail