Η Ρωσία θα τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία – Πούτιν

kremlin.ru
Freepen.gr - Τα ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα ενδέχεται να φτάσουν στη Λευκορωσία ήδη αυτό το καλοκαίρι, αποκάλυψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο. Η Μόσχα ολοκληρώνει την κατασκευή μιας εξειδικευμένης εγκατάστασης αποθήκευσης τέτοιων όπλων, εν μέσω επανειλημμένων εκκλήσεων από το Μινσκ να τα αναπτύξει στο έδαφός του, πρόσθεσε.

Ο χώρος στη Λευκορωσία θα είναι έτοιμος μέχρι την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο Πούτιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης πως η Μόσχα δε σχεδιάζει να παραδώσει τον έλεγχο οποιωνδήποτε τακτικών πυρηνικών όπλων στο Μινσκ και ότι θα αναπτύξει μόνο τα δικά της όπλα στη Λευκορωσία. Δε διευκρίνισε πότε ακριβώς θα μεταφερθούν τα όπλα στη νέα τοποθεσία.

Η κίνηση προκλήθηκε από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να παράσχει στο Κίεβο πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, εξήγησε ο Πούτιν. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε νωρίτερα το Μάρτιο ότι σχεδιάζει να στείλει τα βλήματα στην Ουκρανία για χρήση με άρματα μάχης Challenger 2. Η Μόσχα κατηγόρησε την κίνηση ως ένδειξη «απόλυτης απερισκεψίας, ανευθυνότητας και ατιμωρησίας» από την πλευρά του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τις ανησυχίες της Ρωσίας αποκαλώντας τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου «συνηθισμένο τύπο πυρομαχικών» που «χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες». Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε στη συνέχεια πως η χρήση τους θα μπορούσε να προκαλέσει ραδιενεργό καταστροφή στην Ουκρανία, επικαλούμενο τις συνέπειες της χρήσης τέτοιων πυρομαχικών από το ΝΑΤΟ στο Ιράκ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail