Προς ελληνοτουρκικό διάλογο για Χάγη μετά τις εκλογές;

Αποδίδει ο δίαυλος Δένδια με Τσαβούσογλου. Πιέζουν Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ, ενώ η τουρκική οικονομία έχει ανάγκη από μεγάλα οικονομικά πακέτα. Ποιοι άξονες μπαίνουν στο τραπέζι.

Από: ieidiseis.gr  /  Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Έντονες είναι οι διεργασίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από τους καταστροφικούς σεισμούς στη γείτονα χώρα.

Όπως πληροφορούνται τα «Παιχνίδια Εξουσίας» -και παρότι η ελληνική διπλωματία που κινείται σε συνθήκες άκρας μυστικότητας και δεν διαρρέει το παραμικρό- συζητείται η ανάληψη αμέσως μετά τις εκλογές στις δυο χώρες, Αθήνα και Άγκυρα να διερευνήσουν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο τις πιθανότητες να συμφωνηθεί μια λύση-πακέτο, που θα καταλήγει στη Χάγη. Η Αθήνα σε αυτό το ενδεχόμενο θα έθετε ως προϋποθέσεις την κατάργηση του casus belli, του τουρκολιβυκού μνημονίου και τη διεκδίκηση εκ μέρους της Άγκυρας της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ενώ σε «αντάλλαγμα» θα δεχόταν να μην κλείσει η δίοδος της Άγκυρας στη θάλασσα.

Στην κατεύθυνση για μια συμφωνία πακέτο στα ελληνοτουρκικά πιέζουν τόσο η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, όσο και μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παρότι δεν είναι καθαρό αν το πλαίσιο που θέτουν θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από μια ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, φαίνεται να λειτουργεί, για μια ακόμα φορά, πολύ θετικά ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τους δυο άνδρες να έχουν μια καλή χημεία και σχέση εμπιστοσύνης ακόμα και στις πιο δύσκολες κρίσεις των τεσσάρων τελευταίων ετών μεταξύ των δυο χωρών.

Οι διερευνητικές συζητήσεις για το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για λύση-πακέτο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ξεκινήσουν φυσικά μετά τις εκλογές, ενώ ενδιαφέρον έχει το τι θα συμβεί αν από τις κάλπες
προκύψουν άλλη κυβέρνηση ή άλλες κυβερνήσεις (ή και άλλοι υπουργοί Εξωτερικών) στις δυο χώρες.

Οι υπερατλαντικοί και ευρωπαίοι σύμμαχοι, πάντως, σε κάθε περίπτωση θα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση που ήδη δρομολογείται, ενώ η Τουρκία είναι ευάλωτη καθώς η οικονομία της μετά και τους σεισμούς δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς βοήθεια από τη Δύση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail