[ΓΝΩΜΗ] Γιατί ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν εμπιστεύεται τον Ερντογάν

LOUΑΙ ΒΕSΗΑRA / ΑFΡ
Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Σύριος πρόεδρος έχει επανειλημμένα αγνοήσει τις προσκλήσεις να συναντηθεί μαζί του. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε επίσης τον Ιανουάριο για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Σύριο ομόλογό του στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τον Ερντογάν και τον Άσαντ να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Άσαντ δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με τον Ερντογάν έως ότου ο Τούρκος ηγέτης αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Συρία και σταματήσει να υποστηρίζει τους τζιχαντιστές εκεί.

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ και έχει αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στη Συρία. Η εχθρική σχέση της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ με τον Άσαντ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής παρουσίας της Μόσχας στη Συρία. Ως εκ τούτου, η Ρωσία ελπίζει σε μια πιο ειρηνική σχέση μεταξύ του Ερντογάν και του Άσαντ. Ο Ερντογάν είχε δημιουργήσει φιλία με τον Άσαντ, και οι οικογένειές τους μάλιστα έκαναν διακοπές μαζί στο τουριστικό θέρετρο της Αλικαρνασσού στο Αιγαίο το 2008. Μετά το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011, ο Ερντογάν μεταπήδησε από μια στενή προσωπική φιλία με τον Άσαντ στο είδος της εχθρότητας που τον οδήγησε να υποστηρίξει αντάρτες και τζιχαντιστές ενάντια στο καθεστώς Άσαντ. Η ειρωνεία είναι πως οι τζιχαντιστικές ομάδες και οι ένοπλες κουρδικές ομάδες στη Συρία αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας και η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Άσαντ για να νικήσει αυτές τις απειλές.

Η Τουρκία έχει ταξινομήσει ένοπλες κουρδικές ομάδες στη Συρία, όπως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι αυτές οι ομάδες είναι τα συριακά παρακλάδια του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και θεωρεί πως το YPG και το PYD αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, με στόχο τον στρατό της. Το PKK εξαπέλυσε μια εξέγερση κατά του τουρκικού κράτους το 1984 για την κουρδική αυτονομία ή ανεξαρτησία στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας με την πλειοψηφία των Κούρδων. Από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, μεγάλος αριθμός μαχητών του PKK έχουν μετακινηθεί στην κουρδική περιοχή της Συρίας. Η Τουρκία προσπάθησε να αποτρέψει την κουρδική αυτονομία κατά μήκος των συριακών συνόρων της παρόμοια με το μοντέλο του βόρειου Ιράκ.

Ο Άσαντ επεδίωξε να ανακαταλάβει τη βορειοανατολική Συρία που ελέγχεται από τους Κούρδους, από την οποία οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποχώρησαν το 2012. Οι ΗΠΑ και οι βασικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστήριξαν τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), αλλά από τότε που οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή τον Οκτώβριο του 2019, η Τουρκία εκμεταλλεύεται το κενό εξουσίας και σχεδιάζει επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας κατά των Κούρδων στην περιοχή. Ο Άσαντ δε θέλει η Τουρκία να είναι εχθρός, αλλά δεν εμπιστεύεται τον Ερντογάν λόγω των σχεδίων του Τούρκου ηγέτη να καταλάβει περισσότερα συριακά εδάφη ενώ υποστηρίζει τους τζιχαντιστές στη Συρία.

Υπάρχουν πολλά που υποδηλώνουν πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχει υποστηρίξει τους τζιχαντιστές. Πρώτον, το AKP χρησιμοποιεί τζιχαντιστές και άλλες ομάδες ανταρτών εναντίον κουρδικών ένοπλων ομάδων. Δεύτερον, το 2016, το 2018 και το 2019, η Τουρκία διεξήγαγε απευθείας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία μαζί με τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας για να αποτρέψει το σχηματισμό αυτόνομων κουρδικών περιοχών που ελέγχονται από μαχητές της YPG. Η Τουρκία ελέγχει επί του παρόντος τις συριακές πόλεις Afrin, al-Bab, Azaz, Jarabulus, Tal Abyad και Ras al-Ayn και σχεδιάζει να πάρει τις βορειοανατολικές συριακές πόλεις Tel Rifaat και Manbij από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ( SDF). Μεγάλος αριθμός Άραβων και Ασσύριων μαχητών μπορεί να βρεθεί στο SDF, αλλά η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το YPG, το PYD και το SDF είναι όλα παρακλάδια του PKK. Αυτές οι πόλεις βρίσκονται δυτικά του ποταμού Ευφράτη και είναι στρατηγικές για την Τουρκία να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» βάθους 32 χιλιομέτρων στη βορειοανατολική Συρία. Η κυβέρνηση Ερντογάν σκοπεύει να εγκαταστήσει περίπου 1 εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες από την Τουρκία στην ασφαλή ζώνη. Το καθεστώς Άσαντ γνωρίζει πως ο Ερντογάν και οι δυνάμεις του δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το συριακό έδαφος, αλλά αντ' αυτού σχεδιάζουν να μείνουν μόνιμα εκεί.

Ο Άσαντ γνωρίζει επίσης ότι η Τουρκία υποστηρίζει τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), πρώην Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), και υποστηρίζει διακριτικά τη Hay'at Tahrir al-Sham (HTS). Η οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, παλαιότερα γνωστή ως al-Nusra, ελέγχει μεγάλα τμήματα της περιοχής Idlib της Συρίας. SNA και HTS ήταν σε σύγκρουση στη βόρεια Συρία τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά όταν οι δυνάμεις του Άσαντ στόχευσαν την HTS, οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες την υποστήριξαν ενάντια στις δυνάμεις του Άσαντ. Από την αρχή του συριακού πολέμου, η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε στους τζιχαντιστές να περάσουν από την Τουρκία για να ενταχθούν στο ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Μετά την ήττα του ISIS το 2019, πολλοί τζιχαντιστές εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία. Σύμφωνα με μια έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων με τίτλο «Μια διαρκής πρόκληση: Ξένοι που συνδέονται με το ISIS στην Τουρκία», που κυκλοφόρησε στις 28 Φεβρουαρίου, η Τουρκία έχει απελάσει περισσότερους από 9.000 αλλοδαπούς από 102 χώρες από το 2011, αλλά δεν έχει απελάσει κανέναν αλλοδαπό που συνδέεται με το ISIS. Επιπλέον, πολλά μέλη του ISIS που διώκονται στην Τουρκία έχουν απελευθερωθεί μετά από σύντομες ποινές φυλάκισης, ενώ ορισμένα εξακολουθούν να εισέρχονται λαθραία από τη βόρεια Συρία.

Ο Άσαντ γνωρίζει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επιτρέπει σε τζιχαντιστές από όλο τον κόσμο να χρησιμοποιούν την Τουρκία ως χώρα διέλευσης για να εισέλθουν στη Συρία. Ο δημοσιογράφος Hafez Ahmed έγραψε ένα άρθρο που περιγράφει λεπτομερώς πώς η τουρκική αντιπολίτευση και οι δημοσιογράφοι αποκάλυψαν πώς το AKP του Ερντογάν υποστηρίζει μέλη του ISIS. Ο Ahmet S. Yayla, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο DeSales και πρώην αρχηγός της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας στην Τουρκία, αμφισβήτησε το επιχείρημα του Τσαβούσογλου στο άρθρο του στο Foreign Policy ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, αντί να συμβάλλουν στην ειρήνη στην περιοχή, επέτρεψαν την άνοδο του ISIS στην πρώτη θέση. Ο ίδιος ο Άσαντ κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι υποστηρίζει το ISIS, όπως ανέφερε η τουρκική έκδοση του BBC στις 26 Ιανουαρίου 2016.

Από την Αραβική Άνοιξη, ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας Ερντογάν έχει απεικονίσει τον εαυτό του ως ηγέτη του ισλαμικού κόσμου, υποστηρίζοντας αντάρτες και φιλοξενώντας τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ. Ο Ερντογάν πήγε πολύ μακριά όταν απείλησε τον Άσαντ ότι θα καταλάβει τη Δαμασκό, αλλά ακόμη και μετά από μια δεκαετία δεν κατάφερε να ανατρέψει το καθεστώς Άσαντ. Η Τουρκία φιλοξενεί τώρα περισσότερους από 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και ο Ερντογάν δεν κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία. Ο Ερντογάν δεν είναι σε θέση να στοχεύσει κανέναν, επειδή το χάος που προκλήθηκε από τους πρόσφατους σεισμούς κοστίζει στην τουρκική οικονομία πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτή τη σκοτεινή εποχή, δεν είναι ιδιαίτερα συνετό για τον Ερντογάν να συνεχίσει την εχθρότητά του προς το καθεστώς Άσαντ. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια εξομάλυνση των σχέσεων με το συριακό καθεστώς. Ωστόσο, είναι απίθανο ο Άσαντ να συγχωρήσει τον Ερντογάν, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη συριακή σύγκρουση, καθώς είναι η αιτία του θανάτου περισσότερων από 500.000 Σύριων και της καταστροφής και διαίρεσης της Συρίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail