Ο Σουνάκ χορηγεί ενίσχυση 5 δισ λιρών στον στρατό παρά τα αυξανόμενα ζητήματα φτώχειας και πληθωρισμού

Η επικαιροποιημένη στρατηγική άμυνας και εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας προβλέπει επιπλέον 5 δισεκατομμύρια λίρες για εξοπλισμούς και αποτελεί απόδειξη ότι η προτεραιότητα του Λονδίνου είναι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα. Αν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak υποσχέθηκε αυτήν τη σημαντική πίστωση για τον στρατό σε διάστημα δύο ετών, είναι απίθανο να κατευνάσει τους Βρετανούς συντηρητικούς, καθώς το ποσό δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δαπάνης 3% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας ήθελε μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό, αλλά οι αξιωματούχοι φέρονται «ευχαρισμένοι» με τη διευθέτηση. Αυτό είναι απίθανο να συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες.

Το μεγαλύτερο μέρος των 5 δισεκατομμυρίων λιρών θα χρησιμοποιηθεί για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών που δόθηκαν στην Ουκρανία και για την εργασία στο έργο AUKUS για την ανάπτυξη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για την Αυστραλία. Ουσιαστικά, η κύρια προτεραιότητα της ενημερωμένης στρατηγικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής του Λονδίνου είναι να αντιταχθεί στις κύριες γεωπολιτικές απειλές για την αγγλο-ηγεμονία – τη Ρωσία και την Κίνα.

Μιλώντας από το Σαν Ντιέγκο στις 13 Μαρτίου, ο Σουνάκ είπε: «Είναι σαφές ότι ο κόσμος έχει γίνει πιο ασταθής, οι απειλές για την ασφάλειά μας έχουν αυξηθεί. Και αυτός είναι ο λόγος που επενδύουμε 5 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερες στις παγκόσμιες ένοπλες δυνάμεις μας τα επόμενα δύο χρόνια και αυξάνουμε τις αμυντικές μας δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε παγκόσμιοι ηγέτες όσον αφορά την άμυνα και τη διατήρηση της χώρας ασφαλούς».

Φυσικά, αυτό παραλείπει τις προφανείς αποτυχίες στο Αφγανιστάν και την Ουκρανία και το γεγονός πως ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα αποτελούν απειλή για τη Βρετανία. Στην πραγματικότητα, είναι εμφανές από τις εισβολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ότι η απειλή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ρωσοφοβία καθοδηγεί τη βρετανική πολιτική και μέσα ενημέρωσης και έτσι διαμορφώνει τη βρετανική κοινή γνώμη για περισσότερα από 200 χρόνια. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, η επικαιροποιημένη στρατηγική δεν αντιπροσωπεύει κάτι νέο από άποψη κλιμάκωσης. Αντιθέτως, δείχνει απλώς τη συνεχή ρωσοφοβία του βρετανικού κατεστημένου.

Η προμήθεια πυρομαχικών και ατομικού οπλισμού καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση Σουνάκ συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε ο Μπόρις Τζόνσον και όσοι πέρασαν πριν από αυτόν. Ωστόσο, αυτό που είναι ενδεικτικό είναι ότι χορηγείται ενίσχυση 5 δισεκατομμυρίων λιρών στον στρατό, εν μέρει για την αναπλήρωση των αποθεμάτων που έχουν δοθεί στην Ουκρανία, ακριβώς την στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει τη χειρότερη οικονομική καταστροφή του 21ου αιώνα, μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (2020/21), περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο (20%) ήταν σε κατάσταση φτώχειας, ή 13,4 εκατομμύρια άνθρωποι. Από αυτούς, 7,9 εκατομμύρια ήταν ενήλικες σε ηλικία εργασίας, 3,9 εκατομμύρια παιδιά και 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Επομένως, ένα στα τέσσερα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο ζει στη φτώχεια (27%).

Ωστόσο, μια έκθεση του Ιδρύματος Joseph Rowntree, ενός ανεξάρτητου οργανισμού κοινωνικής αλλαγής που εργάζεται για την επίλυση της φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε τον Ιανουάριο του 2023 ότι «το βιοτικό επίπεδο είναι πιθανό να έχει πέσει από τα τελευταία επίσημα στοιχεία που καλύπτουν το 2020/21».

«Από τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τη φτώχεια, ο άμεσος αντίκτυπος της πανδημίας στην κοινωνία έχει μειωθεί, αλλά ορισμένες από τις αλλαγές που έχει επιφέρει θα είναι μακροχρόνιες», ανέφερε η έκθεση, αναφέροντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του Brexit ως παραδείγματα δυσκολιών.

Η έκθεση δημοσίευσε ότι στο φτωχότερο ένα πέμπτο των βρετανικών οικογενειών, ο ιχνηλάτης κόστους ζωής του JRF τον Οκτώβριο του 2022 διαπίστωσε ότι περίπου έξι στα δέκα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος δεν είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά ένα απροσδόκητο κόστος, πάνω από τα μισά έχουν καθυστερήσεις, περίπου το ένα τέταρτο χρησιμοποιεί πίστωση για την πληρωμή των βασικών λογαριασμών, και πάνω από επτά στις δέκα οικογένειες μένουν χωρίς τα απαραίτητα.

Ωστόσο, λόγω αιώνων κατήχησης, υπάρχει ελάχιστη καταδίκη από το βρετανικό κοινό ότι 5 δισεκατομμύρια £ χρησιμοποιούνται για την αναπλήρωση των στρατιωτικών αποθεμάτων που αποστέλλονται στην Ουκρανία αντί να αντιμετωπιστεί ένας πληθωρισμός που σήμερα προβλέπεται να κορυφωθεί γύρω στο 11%, που θα είναι το υψηλότερο ποσοστό εδώ και σαράντα χρόνια, σύμφωνα με το Ίδρυμα Joseph Rowntree.

Αν και η Ρωσία είναι ο κύριος αντίπαλος για το Λονδίνο, η Κίνα γίνεται γρήγορα η δεύτερη. Αυτό γίνεται ολοένα και πιο εμφανές λαμβάνοντας υπόψη πως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο ο κύριος πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος του άλλου, αλλά βρίσκονται επίσης σε αντι-κινεζικούς σχηματισμούς μαζί, όπως το AUKUS.

Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το δεύτερο μέρος της ανανεωμένης στρατηγικής εξοπλίζει την Αυστραλία έτσι ώστε να γίνει προπύργιο των Άγγλων στο Νότιο Ειρηνικό. Όλα αυτά αποτελούν μέρος των προετοιμασιών για τη δημιουργία του σκηνικού για μια νέα μεγάλη αναμέτρηση με την Κίνα, ειδικά δεδομένου ότι η κατάσταση που σχετίζεται με την Ταϊβάν επιβεβαιώνει πως η τρέχουσα τροχιά είναι προς στρατιωτική αντιπαράθεση.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αν και τα 5 δισεκατομμύρια λίρες δεν είναι τόσα όσα ήθελαν τα βρετανικά γεράκια λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, εξακολουθεί να συμβολίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να εναντιωθεί στη Ρωσία και να προωθήσει μελλοντικές εχθροπραξίες με την Κίνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail