Το Κίεβο αποτρέπει το διάλογο για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο Ζαπορόζιε

Για άλλη μια φορά, το καθεστώς στο Κίεβο καθιστά σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε ανθρωπιστικά προγράμματα για να περιορίσει τη ζημιά που προκλήθηκε από τη σύγκρουση. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των τοπικών αρχών της επανενσωματωμένης περιφέρειας Zaporozhye, η ουκρανική κυβέρνηση διατηρεί την στάση της να μποϊκοτάρει κάθε πιθανό διάλογο για τη δημιουργία μιας περιοχής ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye (ZNPP).

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια διαρκής κατάσταση ανασφάλειας, με πιθανότητα πυρηνικής καταστροφής στην περιοχή ανά πάσα στιγμή. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε κορυφαίο ρωσικό μέσο ενημέρωσης, ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, ανώτερος αξιωματούχος της περιφερειακής διοίκησης του Ζαπορόζιε, προειδοποίησε για την πολιτική της Ουκρανίας να εμποδίζει τα ανθρωπιστικά έργα που επικεντρώνονται στη δημιουργία μιας προστατευόμενης ζώνης ασφαλείας γύρω από τον τοπικό πυρηνικό σταθμό. Σύμφωνα με τον Rogov, οι Ουκρανοί αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε εγγύηση πως θα σταματήσουν πραγματικά τους βομβαρδισμούς κατά του ZNPP, κάτι που προφανώς εμποδίζει την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο Rogov εξηγεί ότι δύο παράγοντες είναι σημαντικοί για να διασφαλιστεί αποτελεσματικά η ασφάλεια του ZNPP: 1- Απαγόρευση κάθε τύπου βομβαρδισμού από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τόσο στο Zaporozhye όσο και στη γειτονική πόλη Energodar. 2- Αναγνώριση του δικαιώματος της Ρωσίας να προστατεύει την περιοχή. Πράγματι, καθώς είναι ένα απελευθερωμένο έδαφος, που έχει ήδη ενσωματωθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω νομικού δημοψηφίσματος, η προστασία του εναπόκειται στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Ουκρανοί, ωστόσο, χρησιμοποιούν την υποτιθέμενη πρόθεση να «προστατέψουν» το ZNPP ως πολιτικό εργαλείο και διαπραγματευτική δύναμη: δέχονται να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς μόνο εάν υπάρξει αποχώρηση από την πλευρά των στρατευμάτων της Μόσχας. Καθώς αποδεικνύεται η λαϊκή βούληση για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία, προφανώς η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει στην περιφέρεια Zaporozhye να επιστρέψει στην κυριαρχία των δυνάμεων του καθεστώτος. Επομένως, υπάρχει απόλυτη αποτυχία να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

"Το καθεστώς του [Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ] Ζελένσκι ανατρέπει οποιαδήποτε πρόοδο στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από το ZNPP, αρνούμενο να δώσει οποιεσδήποτε εγγυήσεις για την αποτροπή του βομβαρδισμού του πυρηνικού σταθμού και της δορυφορικής του πόλης Energodar. Η ασφάλεια του εργοστασίου είναι εγγυημένη από δύο στοιχεία: η απουσία βομβαρδισμού από τους μαχητές των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και η κατάλληλη προστασία που παρέχεται από τη ρωσική εθνοφρουρά», είπε ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Η δήλωση των τοπικών αρχών στο Zaporozhye έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε το ίδιο πρόβλημα, αναφέροντας επίσης έλλειψη ουδετερότητας από πλευράς αξιωματούχων του ΟΗΕ στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης της συμφωνίας. Ο Λαβρόφ επεσήμανε πως όταν επισκέφθηκε το Κίεβο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έδειξε υποστήριξη στα μονομερή αιτήματα του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, παραβιάζοντας έτσι την ουδετερότητα που απαιτεί ο Χάρτης του οργανισμού.

Ο Λαβρόφ λέει ότι βρισκόταν σε διαπραγμάτευση συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας, με αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας να συμμετέχουν στις συνομιλίες. Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο αρχηγός της υπηρεσίας, επισκέφτηκε το ZNPP πέρυσι και επιβεβαίωσε την ανάγκη να σταματήσει αμέσως ο βομβαρδισμός του εργοστασίου. Η Μόσχα υποστηρίζει την πρωτοβουλία, αλλά το Κίεβο απαιτεί σε αντάλλαγμα μια υποτιθέμενη «αποστρατιωτικοποίηση» της περιοχής. Οι Ρώσοι το βλέπουν αυτό ως κάτι απαράδεκτο, αφού η «αποστρατιωτικοποίηση» της περιοχής θα σήμαινε πρακτικά ότι θα την παραχωρούσαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις (οι οποίες σίγουρα θα προχωρούσαν γρήγορα επί του εδάφους), αδιαφορώντας για τη βούληση του ντόπιου πληθυσμού.

"Ο γενικός διευθυντής αυτής της υπηρεσίας (ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι) προωθούσε μια συμφωνία για την κήρυξη του ZNPP ως ζώνη πυρηνικής ασφάλειας εδώ και αρκετούς μήνες. Συνεργαστήκαμε ενεργά με τον γενικό διευθυντή, μια συμφωνία ήταν κοντά. Ήμασταν έτοιμοι να την υποστηρίξουμε Εμποδίστηκε από το Κίεβο, το οποίο θέτει προϋποθέσεις σχετικά με τους αιχμαλώτους πολέμου και τη λεγόμενη «αποστρατιωτικοποίηση» (...) Κανείς εκτός από την ίδια την Ουκρανία δεν έχει μιλήσει ποτέ για αποστρατιωτικοποίηση. Λυπάμαι πολύ που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ στο Κίεβο, στην πραγματικότητα συμφώνησε αναμφίβολα στις μονομερείς απαιτήσεις της Ουκρανίας, αν και, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, ως επικεφαλής διοικητικό πρόσωπο, είναι υποχρεωμένος να τηρεί την ουδετερότητα. Δεν το έκανε για άλλη μια φορά", είπε ο Λαβρόφ.

Στην πραγματικότητα, η λύση φαίνεται πολύ απλή: όλοι οι βομβαρδισμοί σε ολόκληρη την επικίνδυνη περιοχή πρέπει να σταματήσουν, με συγκρούσεις να λαμβάνουν χώρα μόνο σε πεδία χωρίς καμία πιθανότητα πυρηνικής διαρροής. Δεδομένου ότι οι κάτοικοι του Zaporozhye υποστηρίζουν τους Ρώσους, η Μόσχα πρέπει να της αναγνωριστεί το δικαίωμά της να διατηρεί στρατεύματα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του εργοστασίου, διασφαλίζοντας πως δεν θα πραγματοποιηθούν επιθέσεις από την Ουκρανία. Αυτή φαίνεται η πιο ξεκάθαρη λύση για την κατάσταση και θα ήταν ενδιαφέρον για τον ΟΗΕ να υιοθετήσει αυτό το σχέδιο.

Η «αποστρατιωτικοποίηση», όπως πρότεινε ο Ζελένσκι και υποστηρίζεται από τον Γκουτέρες, δεν ακούγεται καλή ιδέα, καθώς θα απαιτήσει την απόσυρση των στρατευμάτων που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην περιοχή του εργοστασίου, που είναι ακριβώς οι ρωσικές δυνάμεις - που υποστηρίζονται από τους ιθαγενείς. Εάν συμβεί αυτό, οι Ουκρανοί θα εισέλθουν και θα ανακαταλάβουν το έδαφος, με αποτέλεσμα όχι μόνο τον έλεγχο του εργοστασίου από την πλευρά που το βομβαρδίζει αυτήν την στιγμή, αλλά και την υποταγή των ντόπιων φιλορώσων πολιτών στις νεοναζιστικές δυνάμεις, γνωστές για τα συνεχή εγκλήματά τους πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail