Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προειδοποιεί τις «απερίσκεπτες» ΗΠΑ για αναπόφευκτη «σύγκρουση και αντιπαράθεση»

Ρόιτερς
Freepen.gr - Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ προειδοποίησε ότι η «σύγκρουση και αντιπαράθεση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναπόφευκτη εάν η Ουάσιγκτον συνεχίσει την «απερίσκεπτη» προσέγγισή της στις σχέσεις με το Πεκίνο.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου την Τρίτη, ο Τσιν επέκρινε τις πολιτικές των ΗΠΑ και υποσχέθηκε να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Ρωσία.

«Η αντίληψη και οι απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κίνα διαστρεβλώνονται σοβαρά», είπε ο Τσιν, σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον «θεωρεί την Κίνα ως τον πρωταρχικό της αντίπαλο και την πιο συνεπακόλουθη γεωπολιτική πρόκληση».

Ο Τσιν, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, υιοθέτησε ένα μαχητικό τόνο στο ξεκίνημά του ως υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, προειδοποιώντας για τις «καταστροφικές συνέπειες» αυτού που περιέγραψε ως «απερίσκεπτο στοίχημα» από την Ουάσιγκτον στον τρόπο που αντιμετωπίζει το Πεκίνο.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πατήσουν φρένο και συνεχίσουν να επιταχύνουν σε λάθος μονοπάτι, κανένας αριθμός προστατευτικών κιγκλιδωμάτων δεν μπορεί να αποτρέψει τον εκτροχιασμό, ο οποίος θα γίνει σύγκρουση και αντιπαράθεση και θα φέρει τις καταστροφικές συνέπειες», υποστήριξε ο νέος κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης.

Σημείωσε πως η ανάπτυξη άλλων χωρών δεν θα υπονομεύσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη φιλοδοξία να ξαναγίνουν σπουδαίες, θα πρέπει επίσης να έχουν ευρύ μυαλό για την ανάπτυξη άλλων χωρών», είπε ο Τσιν. "Ο περιορισμός και η καταστολή δεν θα κάνουν την Αμερική σπουδαία. Δεν θα σταματήσουν την αναζωογόνηση της Κίνας".

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αντέδρασαν υπερβολικά στην απάντησή τους, η οποία είπε πως δημιούργησε «μια διπλωματική κρίση που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

«Η αντίληψη και οι απόψεις των ΗΠΑ για την Κίνα διαστρεβλώνονται σοβαρά. Θεωρούν την Κίνα ως τον πρωταρχικό της αντίπαλο και τη μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση» ανέφερε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης τόνισε το θέμα της Ταϊβάν ως «το πολιτικό θεμέλιο των σινοαμερικανικών σχέσεων και την πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί», αναφερόμενος στα προκλητικά μέτρα των ΗΠΑ.

Προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην «αναμειχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και αμφισβήτησε τις διαφορετικές απαντήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στα ζητήματα της Ουκρανίας και της Ταϊβάν.

«Γιατί οι ΗΠΑ συζητούν για το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στο ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά δεν σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας στο ζήτημα της Ταϊβάν; Γιατί οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να μην παρέχει όπλα στη Ρωσία, ενώ συνεχίζουν να πουλά όπλα στην Ταϊβάν;» ρώτησε ο Τσιν.

Είπε ότι ένα «αόρατο χέρι» πίεζε για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, σε μια προφανή αναφορά στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Τσιν απέρριψε τις αναφορές πως είχαν σταλεί όπλα στη Μόσχα και επέμεινε ότι η Κίνα παραμένει έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει την «επανένωση» με την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί μέρος της επικράτειάς της.

Υπερασπίστηκε την στενή συμμαχία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας και είπε ότι οι μεταξύ τους δεσμοί «αποτελούν παράδειγμα για τις παγκόσμιες εξωτερικές σχέσεις».

«Με την Κίνα και τη Ρωσία να συνεργάζονται, ο κόσμος θα έχει μια κινητήρια δύναμη», είπε. «Όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος τόσο πιο επιτακτική είναι η Κίνα και η Ρωσία να προωθούν σταθερά τις σχέσεις τους» τόνισε ο Τσιν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail