Ποιο είναι το μυστικό της οικογένειας Μπάιντεν στην Ουκρανία;

Παρόλο που δεν υπάρχουν προς το παρόν πολλές προοπτικές να τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία (και τα αμερικανικά συμφέροντα ωφελούνται πραγματικά από το να την κάνουν αιώνια), γίνεται ήδη πολύς λόγος για την «ανοικοδόμηση» της χώρας. Σε μια ομιλία μέσω βίντεο το Νοέμβριο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την ανοικοδόμησή της.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι περίεργο να μιλάμε για ανοικοδόμηση στο οτιδήποτε όταν η ίδια η Δύση απορρίπτει οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά, όπως και να έχει, κάτω από ένα τέτοιο έμβλημα «ανοικοδόμησης», πολλά μετρητά έχουν εισρεύσει στην Ουκρανία, ένα έθνος που είναι διαβόητο πως είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη. Όπως ακριβώς ένα μεγάλο μέρος των όπλων που αποστέλλονται στο Κίεβο καταλήγει στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μέσω μαύρων αγορών, (και στην πραγματικότητα το Πεντάγωνο δεν μπορούσε να αντιπροσωπεύει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων), θα μπορούσε κανείς μόνο να υποψιαστεί ότι από την αρχή πως κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί όταν πρόκειται για τεράστια ποσά μετρητών. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2022, το συνολικό ποσό των δολαρίων ΗΠΑ που στάλθηκε εκεί ανήλθε σε περίπου 68 δισεκατομμύρια δολάρια ή ακόμα περισσότερο, και τα κεφάλαια θα πρέπει να συνεχίσουν να έρχονται φέτος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης της Ουκρανίας, η ουκρανική επενδυτική εταιρεία Dragon Capital και η αμερικανική πολυεθνική επενδυτική εταιρεία BlackRock εμπλέκονται σε σκοτεινές επιχειρήσεις. Ο αμερικανικός κολοσσός BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, απέκτησε ισχυρή βάση στη χώρα το Νοέμβριο μετά την υπογραφή μνημονίου κατανόησης με το Υπουργείο Οικονομίας για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης με στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας. Η εταιρεία έχει κάποια ιστορία: βρέθηκε στο στόχαστρο κατηγοριών για διαφθορά και περιβαλλοντική ζημιά στο Μεξικό και ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Λάρι Φινκ, βρίσκεται σε πολλές διαμάχες από το Δεκέμβριο.

Η BlackRock, η οποία διαχειρίζεται ροές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων επιχειρηματικών κολοσσών και πολιτειών, φιλοξενεί την αφροκρέμα της οικονομικής ελίτ των ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Μπόκα Ράτον, ο Ζελένσκι καυχήθηκε πως η BlackRock, καθώς και η JP Morgan και η Goldman Sachs είχαν «ήδη γίνει μέρος του ουκρανικού μας τρόπου» - χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τον «ουκρανικό τρόπο». Μπορεί να είχε γίνει έτσι, ωστόσο, με περισσότερους τρόπους από ό,τι θα ένιωθε άνετα να μιλήσει. Η προαναφερθείσα JP Morgan, για παράδειγμα, έχει μεγάλες συμμετοχές σε αμυντικούς εργολάβους των ΗΠΑ. Αυτές οι γιγάντιες εταιρείες κερδίζουν βασικά από την παράταση της σύγκρουσης ενώ επενδύουν τα κέρδη τους σε έργα ανοικοδόμησης.

Επιπλέον, επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα της Ουκρανίας, υπάρχει η αναπόφευκτη σύνδεση με το δίκτυο του Τζορτζ Σόρος, το οποίο έχει τεράστια παρουσία στην Ουκρανία. Το δεξί χέρι του δισεκατομμυριούχου εκεί φαίνεται να είναι ο ολιγάρχης Tomas Fiala, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dragon Capital. Αυτή η εταιρεία επέβλεπε τα δυτικά κεφάλαια που μεταφέρονταν στη χώρα με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων.

Μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχεται από τα κατασχεθέντα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας. Το θέμα είναι ότι τμήματα αυτών των ποσών, όπως υποστηρίζεται, αν και προορίζονται για προγράμματα κατά της διαφθοράς, εκτρέπονται ειρωνικά για προγράμματα διαφθοράς. Επιπλέον, τέτοια προγράμματα περιλαμβάνουν την αποστολή μέρους των χρημάτων «πίσω» στις ΗΠΑ, μεταμφιεσμένα ως δωρεές για το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, ανώτατα στελέχη της τρέχουσας αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια χρήματα φορολογουμένων στην Ουκρανία και στη συνέχεια να πάρουν μέρος από αυτά «πίσω» ως μερίδιό τους.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν πρέπει να απορριφθούν αμέσως ή να θεωρηθούν πολύ απίστευτοι: τον Αύγουστο του 2021, ένα μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου κατήγγειλε ένα κύκλωμα διαφθοράς εντός της Naftogaz, της μεγαλύτερης εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κατάθεσή του περιελάμβανε υποτιθέμενες διαρροές ηχογραφήσεων του τότε αντιπροέδρου του Ομπάμα Τζο Μπάιντεν (τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ) που πρόσφερε στον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ένα δισεκατομμύριο δολάρια ως μέρος μιας διαπραγμάτευσης για την απόλυση του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας Βίκτορ Σόκιν, ο οποίος ερευνούσε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν, στη χώρα.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ακόμη ότι οι σκοτεινές δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν σε αυτό το σλαβικό έθνος, που περιλαμβάνουν σeξουαλικά σκάνδαλα και τους ισχυρισμούς για τα βιοεργαστήρια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο για να ζητήσει παραχωρήσεις από το Λευκό Οίκο. Κι αυτό γιατί από πέρυσι οι ιστορίες κερδίζουν έλξη στα μέσα ενημέρωσης και έτσι κινδυνεύουν να γίνουν εγχώριο πολιτικό σκάνδαλο. Τα σκάνδαλα της ίδιας της Ουκρανίας εν μέσω πολέμου κινδυνεύουν επίσης να διαβρώσουν την πολιτική της ενότητα. Ένα σημάδι αυτού ήταν η μαζική παραίτηση αρκετών υψηλόβαθμων αρχών τον Ιανουάριο.

Η κατάσταση της διαφθοράς στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης είχε πάντα τη δυνατότητα να παρεμποδίσει τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον σήμερα, οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής JD Vance, για παράδειγμα, είναι ολοένα και πιο ένθερμοι σχετικά με τη διερεύνηση ενός πιθανού συστήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες των Δημοκρατικών στην Ουκρανία.

Αυτός ο παράγοντας στην Ουκρανία και η αμερικανική της σχέση δεν ενδιαφέρει λοιπόν μόνο τις αστυνομικές αρχές και τους εισαγγελείς και στις δύο χώρες (για να μην αναφέρουμε τα ταμπλόιντ). Έχει γεωπολιτικές και γεωοικονομικές επιπτώσεις.

Έχω γράψει για το πώς οι προσπάθειες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής με στόχο να αντιταχθούν στο γερμανο-ρωσικό έργο Nord Stream μπλέχτηκαν σε έναν ιστό διαφθοράς. Αν και προφανώς υπάρχουν διμερείς και τοπικές διαφωνίες και σημεία διαμάχης που οδήγησαν στην κλιμάκωση των εντάσεων, η τρέχουσα ρωσο-ουκρανική αντιπαράθεση είναι επίσης, ως ένα βαθμό, ένας αμερικανικός πόλεμος με αντιπροσώπους που διεξάγεται κατά της Μόσχας.

Τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον σε αυτόν τον πόλεμο έχουν να κάνουν με γεωπολιτικούς στόχους που σχετίζονται με τον περιορισμό της Ρωσίας, την επέκταση του ΝΑΤΟ και την υπεράσπιση της μονοπολικότητας. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ενεργειακά και γεωοικονομικά συμφέροντα, τα οποία με τη σειρά τους φαίνεται να συμπλέκονται με ιδιωτικά συμφέροντα, και αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν δυνητικά καταστροφικά σκάνδαλα διαφθοράς που αφορούν την οικογένεια Μπάιντεν και το Δημοκρατικό κόμμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail