Προσπαθούν επίτηδες να συντρίψουν την οικονομία;

pixabay
Στην πραγματικότητα και αυτό έκαναν. Η Federal Reserve μόλις αύξησε τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης ακριβώς στη μέση μιας μεγάλης τραπεζικής κρίσης. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι σκέφτονται οι αξιωματούχοι της Fed. Είχαν ήδη ανοίξει μια μαύρη τρύπα 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους ισολογισμούς των αμερικανικών τραπεζών αυξάνοντας τόσο επιθετικά τα επιτόκια, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Προφανώς δεν είναι ακόμα ικανοποιημένοι με το μακελειό που έχουν προκαλέσει και έτσι αποφάσισαν να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Αυτό που βλέπουμε είναι είτε ακραία ανικανότητα επικών διαστάσεων, είτε προσπαθούν επίτηδες να συντρίψουν την οικονομία. Κάθομαι εδώ προσπαθώντας να σκεφτώ μια τρίτη εναλλακτική, αλλά μέχρι στιγμής δεν το καταφέρνω.

Οι αξιωματούχοι της Fed μπορούν να δουν ακριβώς τι κάνουν στο σύστημα οι αλόγιστες αυξήσεις επιτοκίων τους, αλλά ούτως ή άλλως πιέζουν προς τα εμπρός. Η αύξηση επιτοκίων της Τετάρτης ήταν «η ένατη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων»:

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς της κατά ένα τέταρτο της μονάδας, προχωρώντας στη μάχη κατά του επίμονου πληθωρισμού παρά το πλήθος τραπεζικών πτωχεύσεων και την αυξανόμενη κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η ομόφωνη απόφαση θέτει το βασικό επιτόκιο αναφοράς ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος από 4,75% έως 5%, το υψηλότερο από το 2007, από σχεδόν μηδενικό μόλις πριν από ένα χρόνο. Σηματοδοτεί την ένατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.

Το γεγονός πως ήταν μια «ομόφωνη απόφαση» θα πρέπει να μας ανησυχήσει πολύ.

Δεν έχει απομείνει ούτε μια φωνή λογικής στη Fed;

Η τελευταία φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκια όπως αυτή ήταν λίγο πριν από την οικονομική κρίση του 2008.

Και όλοι θυμόμαστε τι έκανε αυτό στο τραπεζικό μας σύστημα.

Αλλά η Fed επιμένει ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, μόλις μας είπαν πως το τραπεζικό μας σύστημα «είναι υγιές και ανθεκτικό»:

«Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό», ανέφερε η Fed. «Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερους πιστωτικούς όρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων είναι αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού».

Φυσικά, οι τράπεζες δεν περιορίζουν τη ροή των πιστώσεων όταν τα πράγματα είναι καλά.

Περιορίζουν τη ροή των πιστώσεων όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Και φαίνεται πως μια άλλη μεγάλη τράπεζα των ΗΠΑ παρουσιάζει τώρα σημάδια δυσφορίας:

Οι μετοχές της περιφερειακής τράπεζας PacWest Bancorp σημείωσαν πτώση την Τετάρτη, αφού η εταιρεία αποκάλυψε ότι είχε απορρίψει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πίεσης σε μεσαίες τράπεζες, αν και η PacWest είπε πως δεν σχεδιάζει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια.

Η τράπεζα ανέφερε σε δελτίο τύπου την Τετάρτη ότι είχε καταθέσεις 27,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 20 Μαρτίου, το οποίο είναι χαμηλότερο από 33,9 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου και από 33,2 δισεκατομμύρια δολάρια στις 9 Μαρτίου. Η αλλαγή φαίνεται να προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις καταθέσεις venture banking, που αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο των καταθέσεων της PacWest στα τέλη Δεκεμβρίου και τώρα ανέρχονται σε μόλις 24%.

Υπάρχουν περισσότερες από 4.000 τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, και εκατοντάδες από αυτές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πτώχευση πριν τελειώσει αυτή η κρίση.

Αυτό θα σήμαινε λιγότερα στεγαστικά δάνεια για τους πιθανούς ιδιοκτήτες σπιτιού.

Αυτό θα σήμαινε επίσης λιγότερα δάνεια αυτοκινήτων, πιστωτικές κάρτες και χρεωστικές κάρτες.

Δυστυχώς, η ροή των πιστώσεων είναι η πηγή ζωής της οικονομίας μας, και επομένως χρειαζόμαστε τις τράπεζές μας να είναι υγιείς.

Αλλά αν η Federal Reserve συνεχίσει να ακολουθεί αυτόν το δρόμο, η μία τράπεζα μετά την άλλη θα καταρρέουν.

Περιττό να πούμε ότι οι παράφρονες πολιτικές της Fed σκάνε επίσης τη φούσκα των ακινήτων. Σε αυτό το σημείο, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ μειώνονται κατά 12,3% μόλις από τον περασμένο Ιούνιο:

Η εθνική διάμεση τιμή υφιστάμενης κατοικίας μειώθηκε 0,2% τον Φεβρουάριο από πέρυσι στα 363.000 δολάρια, την πρώτη πτώση σε ετήσια βάση από τον Φεβρουάριο του 2012, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι μέσες τιμές μειώθηκαν κατά 12,3% από το ρεκόρ των 413.800 δολαρίων τον Ιούνιο.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών των ΗΠΑ έχουν ήδη χάσει τρισεκατομμύρια δολάρια ιδίων κεφαλαίων και τώρα η Fed μόλις έριξε περισσότερο καύσιμο στη φωτιά.

Είναι τρέλα.

Είναι κυριολεκτικά τρελό για την Federal Reserve να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια καθώς βυθιζόμαστε σε μια μεγάλη οικονομική ύφεση, αλλά αυτό ακριβώς κάνουν.

Κοιτάξτε, εάν οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές ήταν θετικές, πιστεύετε πως η Walmart θα έκλεινε ακόμη περισσότερα καταστήματα;

Η Walmart ανακοίνωσε σχέδια για κλείσιμο καταστημάτων στη Χαβάη και τη Μινεσότα, τα οποία θα ενταχθούν σε μια χούφτα άλλα καταστήματα που κλείνουν φέτος σε πολλές πολιτείες.

Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου είπε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από μια διαδικασία αναθεώρησης που διαπίστωσε πως τα επηρεαζόμενα καταστήματα απέτυχαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές προσδοκίες, είπε η εταιρεία στο USA TODAY.

Δέκα καταστήματα στη Φλόριντα, τη Χαβάη, το Ιλινόις, τη Μινεσότα, το Νέο Μεξικό, το Όρεγκον, την Ουάσιγκτον DC και το Ουισκόνσιν θα κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους, μαζί με δύο πειραματικές τοποθεσίες «παραλαβής» στο Ιλινόις και το Αρκάνσας.

Η Walmart υπάρχει για να βγάζει χρήματα.

Εάν υπήρχε πιθανότητα να αποδώσουν αυτά τα καταστήματα, η Walmart δεν θα τα έκλεινε οριστικά.

Δυστυχώς, άλλοι μεγάλοι λιανοπωλητές κλείνουν επίσης καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Μπορούν να δουν τι έρχεται.

Τα υψηλότερα επιτόκια συνθλίβουν ήδη την οικονομική δραστηριότητα από ακτή σε ακτή και καταστρέφουν τις καταπακτές.

Οι «ειδικοί» της Fed μας διαβεβαιώνουν όλους πως ξέρουν ακριβώς τι κάνουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουν χάσει τον έλεγχο.

Καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο, πλούσιοι ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες αντλούν ανασφάλιστα χρήματα από μικρές και μεσαίες τράπεζες σε όλη την Αμερική.

Πολλές από αυτές τις μικρές και μεσαίες τράπεζες θα βρεθούν σύντομα σε πολύ σοβαρό κίνδυνο και αυτό θα μειώσει σημαντικά τη ροή πιστώσεων στην οικονομία μας.

Αυτό θέλουν;

Θέλουν πραγματικά να δουν την οικονομία των ΗΠΑ να καταρρέει;

Οι ηγέτες μας συνεχίζουν να παίρνουν απίστευτα κακές αποφάσεις και βρισκόμαστε σε μια πορεία που οδηγεί σε εθνική αυτοκτονία.

Πότε επιτέλους θα ξυπνήσει ο αμερικανικός λαός;

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να εμπιστεύονται τυφλά τους «ειδικούς» και οι «ειδικοί» μας βάζουν σε έναν αυτοκινητόδρομο ακραίας δυστυχίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail