Η παραληρηματική στρατιωτική φαντασία της Αμερικής

Πριν από επτά χρόνια ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους και ο αναλυτής Μάικλ Ο' Χάνλον έγραψαν αυτό το κείμενο στον αμερικανικό στρατό:

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον καλύτερο στρατό στον κόσμο σήμερα, με διαφορά. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ελάχιστες, αν όχι καθόλου, αδυναμίες και σε πολλούς τομείς - από ναυτικό πόλεμο έως ικανότητες χτυπήματος ακριβείας, αεροπορική δύναμη, πληροφορίες και αναγνώριση, έως ειδικές επιχειρήσεις - παίζουν σε ένα τελείως διαφορετικό πρωτάθλημα από τους στρατούς άλλων χωρών. Ούτε αυτή η κατάσταση είναι πιθανό να αλλάξει σύντομα, καθώς οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ είναι τρεις φορές μεγαλύτερες από αυτές του πλησιέστερου ανταγωνιστή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, και αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο όλων των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών - με το άλλο ένα τρίτο να προέρχεται από συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά, 15 χρόνια πολέμου και πέντε χρόνια περικοπών στον προϋπολογισμό και η δυσλειτουργία της Ουάσιγκτον έχουν κάνει τον φόρο τους. Ο στρατός σίγουρα δεν είναι ούτε κατεστραμμένος ούτε ανέτοιμος για μάχη, αλλά το μέγεθός του και τα επίπεδα πόρων του είναι μικρότερα από τα ενδεδειγμένα δεδομένου του εύρους των σύγχρονων απειλών και των αποστολών για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστεί. Δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές ή σημαντικές συσσωρεύσεις. Ωστόσο, η τάση των περικοπών του προϋπολογισμού θα πρέπει να σταματήσει και πράγματι να αντιστραφεί μέτρια, και οι πιστώσεις στον τομέα της άμυνας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πιο ορθολογικά και επαγγελματικά από ό,τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Ένα από τα μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την επέτειο της έναρξης της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης της Ρωσίας είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον πιο ακριβό στρατό στον κόσμο, αλλά είναι εντελώς απροετοίμαστες να πολεμήσουν μια πρώτη παγκόσμια δύναμη. Τον τελευταίο χρόνο μάθαμε ότι τα javelins, τα stingers και τα HIMARS δεν αλλάζουν το παιχνίδι για την Ουκρανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει την αδυναμία της αμερικανικής και ευρωπαϊκής στρατιωτικής βιομηχανικής βάσης. Το ΝΑΤΟ έχει χάσει την ικανότητά του να παράγει βασικά πυρομαχικά που απαιτούνται για τη διατήρηση των αναγκών της Ουκρανίας στη μάχη και δε διαθέτει αποθέματα αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων που η Ουκρανία εκλιπαρεί σε καθημερινή βάση. Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον το βιομηχανικό μεγαθήριο που δημιούργησε τανκς, αεροπλάνα, αεροπλανοφόρα, αντιτορπιλικά και βόμβες στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, συνεχίζει να προελαύνει σταθερά κατά μήκος ολόκληρου του μετώπου των 1000 μιλίων (όχι τόσο γρήγορα όσο θέλει μια δέσμη στρατηγών πολυθρόνας) και προκαλεί τεράστιες απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις. Σε κανένα σημείο από τον Φεβρουάριο του 2022 η Ουκρανία δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει αντεπίθεση ενάντια σε μια αριθμητικά ισότιμη ρωσική δύναμη. Η πολύ επιθετική επίθεση της Ουκρανίας από τον περασμένο Αύγουστο / Σεπτέμβριο ήταν εναντίον μιας υπεράριθμης ομάδας στρατιωτικής αστυνομίας και η Ρωσία κατάφερε να πραγματοποιήσει μια επαγγελματική τακτική υποχώρηση.

Η πραγματική αλλαγή παιχνιδιού είναι η βιομηχανική βάση της Ρωσίας. Η Ρωσία έχει τους φυσικούς πόρους, τα εργοστάσια και τους ειδικευμένους εργάτες για να παράγει τα όπλα, τα οχήματα, τα τανκς και τα αεροπλάνα που χρειάζεται για να διατηρήσει τις δυνάμεις της στο πεδίο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, τα μέσα ενημέρωσης και οι ειδικοί στην Αμερική αδυνατούν να κατανοήσουν αυτήν την πραγματικότητα. Αντίθετα, συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν το ψέμα ότι η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε ρήξη και πνίγεται υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων.

Ένας από τους σχολιαστές σε αυτό το ιστολόγιο αποτελεί παράδειγμα της αυταπάτης που αγκαλιάζουν οι περισσότεροι Αμερικανοί σχετικά με την ανδρεία του αμερικανικού στρατού:

Οι ΗΠΑ νίκησαν αποφασιστικά το Ιράκ το 2003.

Τότε οι ΗΠΑ έπληξαν την ειρήνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν επίσης πολύ αποφασιστικά τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα το 2001-2002.

Ο αμερικανικός στρατός έδιωξε τον ιρακινό στρατό από το Κουβέιτ και στη συνέχεια τους συνέτριψε το 1991, μέσα σε λίγες μέρες.

Ο αμερικανικός στρατός κέρδισε σχεδόν κάθε σημαντική εμπλοκή και πάλι τους Βιετναμέζους κομμουνιστές.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ υποφέρουν από ερπυσμό της αποστολής που επιβάλλεται από ηλίθιους πολιτικούς και άπληστους εργολάβους. Η αποστολή σέρνεται σαν οικοδόμηση έθνους, αλλά ο στρατός των ΗΠΑ είναι αρκετά αποτελεσματικός στην καταστροφή του εχθρού και την κατάληψη της επικράτειάς του.

Αυτός είναι ο καθαρός κόσμος των κλόουν. Είναι αλήθεια ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο το 2003 σημαντικών τμημάτων του Ιράκ και κατέλαβαν τη Βαγδάτη. Όμως ο ιρακινός στρατός δεν είχε αεροπορική δύναμη και αποτελεσματικό πυροβολικό. Ναι χα!! Η Αμερική ξυλοκόπησε το παιδί σε αναπηρικό καροτσάκι. Ας μην ξεχνάμε πως οι πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ προκάλεσαν επίσης μια θανατηφόρα εξέγερση και οδήγησαν στη γέννηση του ISIS, που πραγματοποίησε επικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική. Το Ιράκ επέδειξε την ανικανότητα της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ να δημιουργήσει μια σταθερή πολιτική τάξη πραγμάτων.

Πραγματικά αμφισβητώ τη νοημοσύνη ενός ατόμου που διαμαρτύρεται ότι «οι ΗΠΑ κυλιούνται πάνω από τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα το 2001 – 2002» και αγνοεί ευχαρίστως την επαίσχυντη ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2019. Οι Ταλιμπάν που υποτίθεται ότι νικήσαμε πήραν πίσω την Καμπούλ και ανάγκασαν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πανικόβλητη απόσυρση. Ω! ναι. Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν χιλιάδες Αφγανούς τους οποίους είχαμε υποσχεθεί προηγουμένως να προστατεύσουμε.

Και μετά υπάρχει το φάντασμα του Βιετνάμ. «Κερδίσαμε κάθε σημαντική δέσμευση ενάντια στους Βιετναμέζους κομμουνιστές». Και λοιπόν! Η δολοφονία των Βιετ Κονγκ στις ζούγκλες και τα βουνά δεν εμπόδισε τους Βορειοβιετναμέζους να σαρώσουν και να νικήσουν την κυβέρνηση του Νοτίου Βιετνάμ. Και εδώ, η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ ήταν ανίκανη να δημιουργήσει ένα πολιτικό αποτέλεσμα που εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί επιδίδονται στη φαντασία πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλώς περισσότερη στρατιωτική δύναμη. Αυτή η παραφροσύνη συνεχίζει να έχει την πολιτική τάξη να ελέγχει την Ουάσιγκτον και δε δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης στην προσπάθειά της να καταστρέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να μεταμορφώσει με μαγικό τρόπο τη Ρωσία σε λακέ της Δύσης. Αυτό είναι που διακυβεύεται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πλειοψηφία του ρωσικού λαού, όχι μόνο οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες, κατανοούν αυτήν την απειλή.

Βρισκόμαστε μάρτυρες του τέλους της εποχής όταν η δύναμη της αμερικανικής οικονομίας και ο έλεγχος της παγκόσμιας οικονομίας μέσω του δολαρίου πετρελαίου επέτρεψαν στην Ουάσιγκτον να συνεχίσει τις απερίσκεπτες, πολλαπλές υπερπόντιες στρατιωτικές αποστολές της. Τα παρακάτω διαγράμματα είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μια αναταραχή που θα δυσκολέψει την Ουάσιγκτον να συνεχίσει την υπερβολική χρηματοδότηση της ουκρανικής κυβέρνησης και του στρατού.



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail