Ολλανδική Υπηρεσία Πληροφοριών: Η Ρωσία ενδέχεται να σχεδιάζει σαμποτάζ στην ενεργειακή υποδομή

Οι ζωτικές ενεργειακές υποδομές στον ολλανδικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών φυσικού αερίου και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες σε μια ρωσική απόπειρα δολιοφθοράς, λένε οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ολλανδίας. 

Τσβετάνας Παράσκοβα - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία χαρτογραφεί κρυφά την υποδομή στην περιοχή και πραγματοποιεί δραστηριότητες που υποδεικνύουν κατασκοπεία και προετοιμασίες για αναταραχή και δολιοφθορά, ανέφεραν οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών MIVD και AIVD σε έκθεσή τους αυτή την εβδομάδα.

Πρόσφατα, ολλανδικά πλοία πεζοναυτών και ακτοφυλακής συνόδευσαν ένα ρωσικό πλοίο έξω από τα ολλανδικά ύδατα στη Βόρεια Θάλασσα, αφού το ρωσικό σκάφος εντοπίστηκε κοντά σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο καθώς προσπαθούσε να χαρτογραφήσει την ενεργειακή υποδομή, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο στρατηγός Jan Swillens, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών MIVD της Ολλανδίας.

«Η Ρωσία χαρτογραφεί πώς λειτουργούν τα αιολικά μας πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα. Ενδιαφέρονται πολύ για το πώς θα μπορούσαν να σαμποτάρουν την ενεργειακή υποδομή», δήλωσε ο Swillens, σύμφωνα με το Reuters.

Υπάρχουν επίσης πιθανές απειλές για την παροχή ενέργειας και πόσιμου νερού στην Ολλανδία, ανέφεραν οι υπηρεσίες πληροφοριών στην έκθεση.

Μόλις αυτό το Σαββατοκύριακο, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε πως θα απελάσει αρκετούς Ρώσους διπλωμάτες καθώς η Ρωσία συνεχίζει να φέρνει κατασκόπους στην Ολλανδία υπό την κάλυψη της διπλωματίας.

Η Ολλανδία δεν ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προειδοποίησε για αυξημένες απειλές από τη Ρωσία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.

Η Νορβηγία, συνάδελφος της Ολλανδίας στο ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε υψηλότερη επιφυλακή για πιθανή δολιοφθορά από το φθινόπωρο του 2022, όταν έγινε το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα και εντοπίστηκαν drones κοντά σε ενεργειακές υποδομές στη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου της Νορβηγίας (PSA) της Νορβηγίας ζήτησε αυξημένη επαγρύπνηση από όλους τους χειριστές και τους ιδιοκτήτες σκαφών στη νορβηγική ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, αφού οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανοικτή θάλασσα της Νορβηγίας είχαν δώσει προειδοποιήσεις ή ειδοποιήσεις για μια σειρά από παρατηρήσεις σχετικά με μη αναγνωρισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή αεροσκάφη κοντά σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις.

Μια εβδομάδα αργότερα, η Νορβηγία τοποθέτησε στρατιώτες από την Εσωτερική Φρουρά της για να προστατεύσει την ενεργειακή υποδομή ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης και οι Σκανδιναβοί γείτονές της αύξησαν την ασφάλεια μετά το σαμποτάζ του Nord Stream.

Η Νορβηγική Αστυνομική Υπηρεσία Ασφαλείας (PST) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στην ετήσια έκθεση Εθνικής Εκτίμησης Απειλών, την πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Υπηρεσίες πληροφοριών αρκετών χωρών λειτουργούν σε νορβηγικό έδαφος. Κατά τη γνώμη της PST, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη απειλή για τη Νορβηγία φέτος».

«Είναι απίθανο η Ρωσία να προβεί σε πράξη δολιοφθοράς σε νορβηγικό έδαφος το 2023. Ωστόσο, οι πράξεις δολιοφθοράς θα μπορούσαν να γίνουν πιο σχετικό σενάριο εάν αυξανόταν η προθυμία της Ρωσίας να κλιμακώσει τη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και τη Δύση», σημείωσε η νορβηγική υπηρεσία στην έκθεση.

Η PST αναμένει ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών θα χρειαστούν νέες πολιτικές και στρατιωτικές πληροφορίες που σχετίζονται με τις συνέπειες της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην σκανδιναβική περιοχή.

«Επιπλέον, ο ρόλος της Νορβηγίας ως προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη έχει λάβει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην πολιτική ασφάλειας ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε η PST στην έκθεση.

Η Νορβηγία προμηθεύει περισσότερο από το 25% του φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη και έχει ξεπεράσει τη Ρωσία ως ο κορυφαίος προμηθευτής αφού η Μόσχα διέκοψε την παροχή αγωγών σε πολλές χώρες της ΕΕ πέρυσι. Η Νορβηγία, όχι μέλος της ΕΕ αλλά μέλος του ΝΑΤΟ και στενός σύμμαχος της ΕΕ, έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθώς η Δύση στρέφεται σε προμήθειες από συμμάχους για να αντικαταστήσει τους ρωσικούς όγκους.

«Κατά το παρελθόν έτος, είδαμε την εμφάνιση ρωσικών φιλοδοξιών να ασκήσει πίεση στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Ως εκ τούτου, το PST αναμένει ότι το 2023, η Ρωσία θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις περισσότερες πτυχές του τομέα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας της Νορβηγίας», δήλωσε η Νορβηγική Αστυνομική Υπηρεσία Ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail