Το Bakhmut, στρατηγικό ή όχι, πέφτει

Τα «δυτικά» μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να αποφασίσουν εάν το Μπαχμούτ είναι στρατηγική πόλη ή έχει μικρή στρατηγική αξία. Ισχυρίζονται πως και τα δύο ισχύουν.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Bakhmut φυσικά είναι στρατηγικής αξίας. Καλύπτει τη διέλευση τριών μεγάλων σιδηροδρομικών γραμμών και τεσσάρων μεγάλων δρόμων (M-03, M-32, T-13-02, T-05-13). Ως εκ τούτου, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς. Εκτός από αυτό έχει επίσης μερικά πολύτιμα ορυχεία.


μεγαλύτερη ανάλυση

Γι' αυτό η ουκρανική κυβέρνηση έχει στείλει δέκα χιλιάδες στρατιώτες της να πολεμήσουν και να πεθάνουν για αυτήν την πόλη.

Οι άνθρωποι που ισχυρίζονται το αντίθετο απλώς δεν τα καταφέρνουν.

Μερικά παραδείγματα:

Αυτό το κομμάτι της DW, που αρχικά γράφτηκε στα ρωσικά, είναι ίσως το καλύτερο για το θέμα:

Bakhmut: Ποια θα είναι η έκβαση της μάχης; - DW - 3 Μαρτίου 2023

Το Bakhmut έχει μεγάλη στρατηγική σημασία τόσο για τις ουκρανικές όσο και για τις ρωσικές δυνάμεις, λέει η Marina Miron, ερευνήτρια στο Κέντρο Στρατιωτικής Ηθικής στο King's College του Λονδίνου. Ο Μιρόν πιστεύει πως, εάν τα ρωσικά στρατεύματα καταλάβουν την πόλη, θα προχωρήσουν περαιτέρω, ίσως προς το Κραματόρσκ.

«Θα έλεγχαν σημαντικούς δρόμους, αποκόπτοντας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και καθιστώντας την άμυνα πολύ πιο δύσκολη για αυτούς», λέει ο Μιρόν. Προειδοποιεί ότι αυτό θα υπονόμευε επίσης το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της εμπιστοσύνης των δυτικών εταίρων στις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού.

Ο Ralph Thiele, ένας απόστρατος Γερμανός συνταγματάρχης που έχει υπηρετήσει στο προσωπικό επιτελείο του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ, συμφωνεί. "Η ουκρανική πλευρά είναι βασικά υποχρεωμένη —και από τους δυτικούς εταίρους της— να έχει επιτυχίες. Πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους συνεχής δημόσια δικαιολογία για το τεράστιο ποσό της υποστήριξης που παρέχεται στην Ουκρανία", λέει ο Thiele.

Ο Μάικ Μάρτιν, ερευνητής στο King's College του Λονδίνου, λέει πως η Ρωσία επιμένει στις προσπάθειές της να πάρει το Μπαχμούτ, επειδή ανταποκρίνεται στο δεδηλωμένο πολεμικό στόχο του Πούτιν, σύμφωνα με τα λόγια του, «την απελευθέρωση του Ντονμπάς». Ο Μάρτιν εξηγεί: "Αν κοιτάξετε τον τρόπο με τον οποίο είναι διατεταγμένοι οι δρόμοι και τα σιδηροδρομικά δίκτυα, υπάρχουν δύο μεγαλύτεροι οικισμοί στα δυτικά του Μπαχμούτ, αλλά ακόμα στο Ντονμπάς: το Σλόβιανσκ και το Κραματόρσκ. Και για να καταλάβει αυτές τις μεγαλύτερες πόλεις, που πρέπει να κάνει για να ολοκληρώσει τον στρατηγικό του στόχο, πρέπει πρώτα να πάρει το Μπαχμούτ».

Οι Ουκρανοί στο Μπαχμούτ και αλλού ξεπερνούν το 10 προς 1:

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει μετατραπεί σε μια άγρια ​​μάχη που κυριαρχείται από το πυροβολικό και οι ουκρανικές δυνάμεις λειτουργούν με τεράστιο μειονέκτημα: η Ρωσία έχει αριθμητική υπεροχή 10 βαρέων όπλων σε κάθε ένα που έχει στη διάθεση του το Κίεβο. Επιπλέον, η Ουκρανία εξαντλείται σε πυρομαχικά και απαιτεί επείγουσες προμήθειες οβίδων, προειδοποίησε η κυβέρνηση του Volodymyr Zelenskiy.
...
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία είχε πρόσβαση η EL PAÍS, η Ρωσία εκτοξεύει μεταξύ 40.000 και 50.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα, έναντι 5.000-6.000 δαπανών ουκρανικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση της Εσθονίας, η οποία συνεισέφερε περισσότερο στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου, τοποθετεί τη μέση χρήση πυροβολικού μεταξύ 20.000 και 60.000 ρωσικών οβίδων την ημέρα και 2.000 έως 7.000 ουκρανικά βλήματα, σύμφωνα με έγγραφο που εστάλη στα κράτη μέλη της ΕΕ από το Ταλίν, στο οποίο είχε πρόσβαση αυτή η εφημερίδα. Αυτοί οι αριθμοί ισοδυναμούν με μεταξύ 600.000 και 1,8 εκατομμυρίων ρωσικών βλημάτων που εκτοξεύονται το μήνα, σε σύγκριση με 60.000 έως 210.000 από το ουκρανικό πυροβολικό.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων, η ρωσική εκστρατεία κατά των συστοιχιών κατέστρεψε περίπου 500 επιπλέον ουκρανικά οβιδοβόλα και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων. Τα ρωσικά drones αυτοκτονίας Lancet (βίντεο) έχουν κάνει πολύ καλά αυτή τη δουλειά. Η Ρωσία αύξησε έτσι ακόμη περισσότερο το δικό της πλεονέκτημα πυροβολικού.

Καθώς το πυροβολικό είναι ο σημαντικότερος δολοφόνος σε κάθε σύγχρονο πόλεμο, αυτό σημαίνει επίσης πως οι απώλειες και στις δύο πλευρές θα ακολουθούν παρόμοια αναλογία με τον αριθμό των όπλων και των φυσιγγίων που εκτοξεύονται από κάθε πλευρά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η καθημερινή «έκθεση κλόμπερ» του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε περίπου 350-400 Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώνονται την ημέρα σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου. Την Πέμπτη ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 640, παρέμεινε στους 640 στην έκθεση της Παρασκευής και αυξήθηκε σε 880 στη σημερινή έκθεση. 490 από αυτούς αναφέρθηκαν στην περιοχή Bakhmut.

Το BBC συνεργάζεται με άλλους οργανισμούς για να μετρήσει κάθε ανακοίνωση νεκρού στρατιώτη στα ρωσικά τοπικά μέσα ενημέρωσης. Από την έναρξη του πολέμου έχει εντοπίσει συνολικά 16.000:

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, οι ρωσικές πηγές ανέφεραν συνήθως περίπου 250-300 θανάτους κάθε εβδομάδα, διπλασιασμένοι τον Ιανουάριο και συνεχίζοντας να αυξάνονται ξανά το Φεβρουάριο.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν θανάτους ανά εβδομάδα με χαμηλότερο ρυθμό από τον ουκρανικό θάνατο ανά ημέρα. Η αναλογία είναι πάλι περίπου 10 Ουκρανοί για 1 Ρώσο. Αυτός ο αριθμός των Ρώσων νεκρών διπλασιάστηκε τον Ιανουάριο και αυξήθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο, αναφέρει το BBC. Αλλά η αναλογία 10 προς 1 μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων νεκρών θα εξακολουθεί να είναι η ίδια.

Έχω πει για λίγο ότι το Μπαχμούτ βρισκόταν σε επιχειρησιακή περικύκλωση. Το ρωσικό πυροβολικό μπορούσε να φτάσει στους τελευταίους δρόμους μέσα και έξω. Από τρεις μέρες πριν το Μπαχμούτ βρίσκεται σε τακτική περικύκλωση. Ρωσικά απευθείας πυρά, δηλαδή όπλα αρμάτων μάχης και χειροποίητοι αντιαρματικοί πύραυλοι, μπορούν πλέον να καλύψουν όλες τις οδούς ανεφοδιασμού του Μπαχμούτ. Θα πυροβολήσουν σε όποιο αυτοκίνητο επιχειρήσει να πάει εκεί. Είναι ένας λόγος για τον οποίο οι αναφερόμενοι θάνατοι έχουν αυξηθεί δραστικά.

Εάν η Ουκρανία αποφασίσει να διατάξει τους στρατιώτες της να παραμείνουν στο Μπαχμούτ, η πόλη θα περικυκλωθεί φυσικά. Όλοι οι δρόμοι θα αποκλειστούν όχι μόνο από πυρά αλλά και από βαριά οπλισμένα ρωσικά σημεία ελέγχου. Οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Μπαχμούτ, αρκετές χιλιάδες ακόμη φαίνεται να είναι εκεί, θα μείνουν στη συνέχεια με μόνο δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να πεθάνουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail