Η AUKUS προωθεί την στρατηγική περιορισμού της Κίνας με νέα συμφωνία για τα πυρηνικά υποβρύχια

Το Πεκίνο κατηγόρησε τη συμμαχία AUKUS (ΗΠΑ, Η.Β. και Αυστραλία) ότι μπήκε σε «μονοπάτι λάθους και κινδύνου» όταν απαντούσε στην ανακοίνωση πως η Αυστραλία θα εφοδιαστεί με πυρηνικά υποβρύχια. Η συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θεωρείται ως ένα βήμα για την αντιμετώπιση της ανόδου της Κίνας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak και του Αυστραλού πρωθυπουργού Anthony Albanese στο Σαν Ντιέγκο στις 13 Μαρτίου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν και ο Albanese δεν ανέφερε ρητά την Κίνα στην ανακοίνωσή του για το πρόγραμμα AUKUS, ο Αυστραλός αντιναύαρχος Jonathan Mead ανέφερε ευθέως τις ενέργειες της Κίνας όταν μιλούσε για τη συμφωνία για τα υποβρύχια.

«Αναγνωρίζουμε πως έχει γίνει ανάκτηση γης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στρατιωτικός εκσυγχρονισμός των νησιών εκεί», δήλωσε ο αντιναύαρχος Mead. «Ένα σωρό παράγοντες έχουν παίξει σε αυτό».

Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν υπήρχε αναγνώριση της Κίνας από τους ηγέτες της AUKUS, είναι πέρα ​​από προφανές πως η συμμαχία AUKUS και η συμφωνία για τα πυρηνικά υποβρύχια έχει σκοπό να περιορίσει την ήπια και σκληρή δύναμη του Πεκίνου στην περιοχή.

«Η τελευταία κοινή δήλωση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας καταδεικνύει ότι οι τρεις χώρες, για χάρη των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων, αγνοούν πλήρως τις ανησυχίες των διεθνών κοινοτήτων και βαδίζουν όλο και περισσότερο στο δρόμο του λάθους και του κινδύνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου, Γουάνγκ Γουένμπιν, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης Τύπου στις 14 Μαρτίου.

Το σχόλιο του εκπροσώπου έγινε αφότου η κινεζική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ανάρτησε στο Twitter μια δήλωση που κατηγορούσε τις τρεις χώρες πως τροφοδοτούν μια κούρσα εξοπλισμών. Το tweet ανέφερε ότι η συμφωνία ήταν μια «υπόθεση διδακτικού διπλού σταθμού».

Ο Μπάιντεν απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι τα υποβρύχια θα είναι «πυρηνικά, όχι εξοπλισμένα με πυρηνικά». Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένυ Γουόνγκ είπε ότι η κινεζική κριτική «δεν ήταν ουσιαστική βάση».

Παρά τα αντίποινα του Πεκίνου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι περίμενε να μιλήσει σύντομα με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ίσως δεν το έκανε επειδή ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως η χώρα του δεν ήθελε «να επικοινωνήσει για χάρη της επικοινωνίας» και ότι «η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να εμφανιστεί ειλικρινά, με πρακτικές ενέργειες για την προώθηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ».

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί ανταρτική επαρχία, δήλωσε πως «χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη πρόοδο της εταιρικής σχέσης AUKUS», προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της αυταρχικής επέκτασης». Αν και δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις, είναι επίσης πιθανό η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία να χαιρετίσουν την τελευταία συμφωνία καθώς αποτελεί μέρος της συλλογικής τους προσπάθειας να περιορίσουν την Κίνα.

Ως εκ τούτου, είναι αναμφισβήτητο πως η απόκτηση ενός τέτοιου όπλου από την Αυστραλία αποτελεί παράδειγμα της Αγγλικής Συμμαχίας που ακολουθεί μια αντι-κινεζική πολιτική. Η Ουάσιγκτον ασκεί αυτή την πολιτική με επιθετικό τρόπο από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Μπάιντεν μόνο να την κλιμακώνει. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία για το μεγαλύτερο μέρος των δύο αιώνων κυριαρχούν στις παγκόσμιες υποθέσεις, και παρόλο που οι Σοβιετικοί απέτυχαν να απομακρύνουν αυτήν την εξέλιξη, σήμερα, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ηγεμονία τους.

Για το λόγο αυτό, ενισχύουν την Αυστραλία ως μικρότερο εταίρο στην Αγγλική συμμαχία. Η Νέα Ζηλανδία, μια άλλη αγγλόφωνη χώρα που είναι ακόμη πιο απομονωμένη από την Αυστραλία, προειδοποίησε την Καμπέρα ότι δε θα ανεχθεί τα αυστραλιανά πυρηνικά υποβρύχια στα χωρικά της ύδατα.

Τόσο η κυβερνώσα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας όσο και η αντιπολίτευση ανακοίνωσαν πως η αυξανόμενη πυρηνικοποίηση της Αυστραλίας δε θα αλλάξει τη μακροχρόνια απαγόρευση εισόδου πυρηνικά πλοίων στα ύδατα της Νέας Ζηλανδίας. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας υπενθύμισε επίσης στην Αυστραλία μια συνθήκη της δεκαετίας του 1980 που υπέγραψε για τη δημιουργία ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα στον Νότιο Ειρηνικό.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, τα υποβρύχια «δε θα έχουν κανένα πυρηνικό όπλο από οποιοδήποτε είδος τους».

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να είναι πλήρως αξιόπιστο, καθώς η Ουάσιγκτον έχει μακρά και διακεκριμένη ιστορία παραβίασης συμφωνιών, όπως η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, μια βασική υπόσχεση που αθετήθηκε και οδήγησε τελικά στην τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η συνεργασία της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο με τη μορφή του AUKUS ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2021. Σύμφωνα με την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία του AUKUS, τα υποβρύχια κλάσης Virginia θα είναι έτοιμα στη δεκαετία του 2030, πράγμα που σημαίνει ότι τα υποβρύχια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα εδρεύουν στην Αυστραλία σε εκ περιτροπής βάση μέχρι τότε.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία AUKUS έγινε μυστικά και οδήγησε στην ακύρωση του 2021 μιας σύμβασης 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα γαλλικής κατασκευής στόλο συμβατικών υποβρυχίων. Η ακύρωση πυροδότησε διπλωματική διαμάχη εντός της δυτικής συμμαχίας και επέβαλε εκ νέου την αγγλική κυριαρχία στην Ευρώπη, όπως καταδεικνύουν οι αυτοκαταστροφικές πολιτικές της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η συμφωνία του AUKUS παραβιάζει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και λέει ότι η μεταφορά υλικών πυρηνικών όπλων από κράτος με πυρηνικά όπλα σε κράτος που δε διαθέτει πυρηνικά όπλα αποτελεί «κατάφωρη» παραβίαση του πνεύματος του συμφώνου.

Τώρα που έχει εκφραστεί η οργή, το ερώτημα είναι πώς επιλέγει να απαντήσει το Πεκίνο, επειδή η Αυστραλία σίγουρα δε θα υποχωρήσει από τη συμφωνία του AUKUS όπως έκανε με τη γαλλική. Η Κίνα κάποτε θα θεωρούσε την Αυστραλία ως μια μεσαία χώρα που θεωρούσε τα οικονομικά της συμφέροντα ως προτεραιότητα. Ωστόσο, οι συνεπείς ενέργειες της Καμπέρα αποδεικνύουν ότι είναι πλήρως ενσωματωμένη στην Αγγλική συμμαχία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail