Οι ΗΠΑ και η ΕΕ σπέρνουν σοβαρή πολιτική διχόνοια στη Σερβία

Public domain
Αυτό το άρθρο βασίζεται στο άρθρο και σε ένα συμπληρωματικό βίντεο του διάσημου Σέρβου δημοσιογράφου Nikola Vrzic για το RT Balkans. Με το παρόν μεταφράζεται και προσαρμόζεται ελάχιστα για την κατάλληλη μετάφραση πολιτιστικών αναφορών.

Tatiana Obrenovic - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Πριν χλωμιάσει σε ασημαντότητα, η Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν αυτό που είναι σήμερα ο Τζόζεφ Μπορέλ. Εξέφραζε την αισιοδοξία της με τον ίδιο τρόπο που κάνει τώρα ο Τζόζεφ Μπορέλ, και το ίδιο είναι και οι πληρωτές τους, ότι το επίσημο Βελιγράδι και η Πρίστινα πρόκειται σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία που απαιτείται από αυτούς τους (διεφθαρμένους) πληρωτές τους. Έχει να κάνει με τη συμφωνία, την οποία ανακοινώνει συνεχώς η Μογκερίνι, η οποία υποτίθεται πως θα έλυνε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης του Κοσόβου. Το χρονοδιάγραμμα είναι μάλλον φιλόδοξο – σημείωσε με την ευκαιρία αυτή η γερμανική πύλη εφημερίδας Deutsche Welle, επειδή η Federica Mogherini ήλπιζε ούτως ή άλλως για επιτυχία τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους.

Στο πνεύμα του ίδιου ενθουσιασμού, ο Χασίμ Θάτσι, ο οποίος τότε οδηγούσε το Κοσσυφοπέδιο με τον ίδιο τρόπο που κάνει τώρα ο Αλμπίν Κούρτι, έστελνε ένα μήνυμα ότι η κατάλληλη στιγμή για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι η κατάλληλη τώρα, και τότε που ο κύριος στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν (είναι) η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και η ένταξη του στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Η προαναφερθείσα προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους έληξε στο τέλος εκείνου του έτους 2019 (για να μην ξεχνάμε), ο Χασίμ Θάτσι είναι τώρα στη φυλακή. Η Φεντερίκα Μογκερίνι δεν είναι ακόμη στη φυλακή, αλλά υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εμπλέκεται έντονα στη διαφθορά στο σκάνδαλο του Κατάρ, που εδώ και μήνες ταράζει το κλουβί των Βρυξελλών. Μένει να δούμε τι θα βγει από αυτό.

Και η συμφωνία που επανειλημμένα ανακοίνωναν οι δυο τους με αυτόν τον ενθουσιασμό τους, δεν υπεγράφη. Εκείνη τη χρονιά του 2019 βιάζονταν, το Βελιγράδι και η Πρίστινα να καταλήξουν σε συμφωνία γιατί τα επόμενα χρόνια, οι εκλογές πλησίαζαν γρήγορα: οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και αυτές στην Ευρώπη ήταν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι ήξεραν ότι θα απορροφούνταν με τα δικά τους ζητήματα και όχι με τα δικά μας. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν προγραμματιστεί για το 2024 και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Βιάζονται και πάλι στο ισχυρό Βελιγράδι για να συμφωνήσουν με την Πρίστινα. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συμφωνήσουμε όπως θέλουν να συμφωνήσουμε, ώστε το αυτοαποκαλούμενο κράτος του Κοσσυφοπεδίου να γίνει μέλος του ΟΗΕ, το οποίο χωρίς τη συγκατάθεση της Σερβίας, δεν μπορεί να το πετύχει αυτό.

Με αυτόν τον στόχο κατά νου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου 2023) μεταξύ του Αλεξάντερ Βούτσιτς (προέδρου της Σερβίας) και του Αλμπίν Κούρτι από τον Τζόζεφ Μπορέλ. Οι προσδοκίες τους ήταν υψηλές όπως και η επιθυμία τους να μας πιέσουν επιτέλους σε συνθηκολόγηση στον πόλεμο που κήρυξαν ακόμη και την εποχή που ο Richard Holbrook διακήρυξε ότι οι τρομοκράτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου ήταν/δεν είναι καθόλου τρομοκράτες. Ο «δημόσιος» υπάλληλος τους, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος, σύμφωνα με τα καθήκοντά του, εκτέλεσε τις εντολές για (εντελώς πολιτική) διάσπαση της τότε ένωσης των κρατών Σερβίας και Μαυροβουνίου και τώρα είναι καθήκον του (χασάπης) να κόψει και τη Σερβία, ώστε να συγκληθεί αυτή στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με αυτόν τον στόχο, όπου ήταν και ευθύς και αλαζονικός, όταν είπε «Είμαστε σίγουροι πως η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή. Πιστεύουμε ότι είναι σαφές σε όλους πως δεν μπορεί κανείς να πει ένα ηχηρό Όχι στην ΕΕ και τις ΗΠΑ». Αυτό το σχέδιο της ΕΕ και των ΗΠΑ στο οποίο δεν πρέπει να πει κανείς «όχι», τόνισε επίσης ο Λάιτσακ την ουσία του θέματος, αντιπροσωπεύει μια de facto αναγνώριση του αυτοαποκαλούμενου κράτους του Κοσσυφοπεδίου και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο σημείο αυτό και οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατύπωση της συμφωνίας δε θα επιτρέπονται.

Νωρίτερα ακόμη και το ΝΑΤΟ απείλησε ότι περίμεναν από τον Κούρτι και τον Βούτσιτς να πραγματοποιήσουν αυτό το σχέδιο στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Το αμερικανικό Radio Free Europe είχε ανακοινώσει νωρίτερα τη Δευτέρα πως επρόκειτο να είναι η D-Day για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Είναι γνωστό ότι αυτό το ειδησεογραφικό κανάλι ιδρύθηκε από τη CIA για να ενημερώσει «αντικειμενικά» το ευρύ κοινό. Για να λέμε την αλήθεια, ο πρώην διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, παραδέχτηκε λέγοντας το περίφημο: «Είπαμε ψέματα, εξαπατήσαμε, κλέψαμε». Διεξάγαμε πλήρη εκπαιδευτικά μαθήματα για αυτό, είπε ο Πομπέο. Επομένως, αυτή η περίσταση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για την εξαγωγή περαιτέρω συμπερασμάτων. Αλίμονο, προς ανακούφισή μας, τουλάχιστον προσωρινή, εκείνη η D-day αποδείχθηκε «άλλη μια Δευτέρα» (όπως κάθε άλλη) και ότι στη συνέχεια, μια μάλλον συνηθισμένη Τρίτη ξημέρωσε την επόμενη μέρα, κατά την οποία το ψήφισμα 1244 συνέχισε να ισχύει σαν να μην είχε συμβεί τίποτα με το TANJUG να αναφέρει ότι μια ακόμη εγγραφή του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην Ιντερπόλ απορρίφθηκε.

Εκείνη την ημέρα, έξι Αμερικανοί γερουσιαστές δημοσίευσαν ένα μάλλον μπερδεμένο δελτίο τύπου στο οποίο δήλωσαν πως οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσαν μια προσωρινή συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων και την επίλυση του ζητήματος σχετικά με τη χρήση των επίσημων πινακίδων αυτοκινήτων της σερβικής εθνικής μειονότητας. Είναι απολύτως ασαφές πώς γίνεται τώρα να μιλάνε για τις πινακίδες των αυτοκινήτων; Ξαφνικά συγχαίρουν και τις δύο κυβερνήσεις στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα για την επίτευξη προσωρινών συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεών τους και μας υπενθυμίζουν ότι τελικά οι δύο ηγέτες πρέπει να ευθυγραμμιστούν με όλα αυτά και να καταλήξουν σε συμφωνία για το παράρτημα για την εφαρμογή, το οποίο θα είναι «ένας οδικός χάρτης» για την εν λόγω εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Και τα ΜΜΕ στη σερβική γλώσσα, των οποίων οι κουκλογράφοι εδρεύουν στο εξωτερικό, τα οποία αναγνώρισαν την ψευδο-ανεξαρτησία της νότιας επαρχίας της Σερβίας, η οποία στις δομές εκτελεστικής διαχείρισης έχει τον πρώην διευθυντή αυτής της CIA «με τα μαθήματα εκπαίδευσης για ψέματα and cheating», δημοσίευσε ορισμένους ισχυρισμούς που έκτοτε έσπειραν σοβαρή σύγχυση. Δηλαδή πως ο Πρόεδρος Βούτσιτς φέρεται να υπέγραψε το ευρωπαϊκό σχέδιο με το οποίο η Σερβία de facto αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της δικής της νότιας επαρχίας και ουσιαστικά της αυτόνομης επαρχίας, με τη διευκρίνιση ότι μια τέτοια συμφωνία δεν χρειάζεται να υπογραφεί, δηλαδή πως η αποδοχή της διατύπωσης του κειμένου είναι ίσο με την επικύρωσή του.

Αλίμονο, τι πραγματικά συνέβη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες; Αυτό το θέμα (είναι ένα πιο πιεστικό ζήτημα υψίστης σημασίας για τη χώρα μας τελικά) είναι πολύ σοβαρό για να μείνει άλυτο. Πολύ περισσότερο γιατί μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, περιγράφοντας το αποτέλεσμά της, ο Τζόζεφ Μπορέλ είπε ότι ο Πρόεδρος Βούτσιτς και ο Κούρτι συμφώνησαν πως δεν απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την πρόταση της ΕΕ για τη συμφωνία για την πορεία προς την ομαλοποίηση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Αυτή είναι η ίδια συμφωνία, για να μην ξεχνάμε, για την οποία ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, ακόμη και πριν από τη συνάντηση είπε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη και δε θα επιτραπεί οποιαδήποτε αλλαγή στη διατύπωσή της, επομένως το θέμα είναι για το ποια συμφωνία για εκείνες τις περαιτέρω συζητήσεις που δε χρειάζονταν, μιλούσε ο Μπορέλ, αν ακριβώς αυτές οι συζητήσεις που ανέφερε ήταν απαγορευμένες ακόμη και πριν από τη συνάντηση;

Για να το θέσω πιο απλά, γιατί ο Βούτσιτς και ο Κούρτι θα άρχιζαν καν να διαπραγματεύονται «αυτό το χαρτί», αν τους είχαν πει ότι δεν τους επιτρεπόταν να μιλήσουν γι' αυτό. Αυτό το δίλημμα και το βασικό ζήτημα του εάν η Σερβία, Θεός φυλάξοι, τη Δευτέρα με οποιονδήποτε τρόπο δεσμεύτηκε νομικά σε οποιαδήποτε αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην Πρίστινα, ο Αλμπίν Κούρτι, φώτισε με έλεος. Στην τριμερή συνάντηση είπε ο Kurti, αναφέρει η KOHA, συνέστησα την επίσημη υπογραφή του πρωθυπουργού στην ΕΕ βάσει της συμφωνίας, η οποία έπρεπε (πρέπει) να υπογραφεί από τον ύπατο εκπρόσωπο Borell και τον Σέρβο πρόεδρο Aleksandar Vucic. Ο Κούρτι επιβεβαίωσε «Ο Βούτσιτς απέρριψε την πρότασή μου αμέσως και κατηγορηματικά και η θέση του Μπορέλ ήταν πως αυτό το έγγραφο δεν θα συζητηθεί άλλο.

Ως εκ τούτου, το κείμενο οριστικοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΕ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε αυτό το θέμα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως αποδέχθηκαν επίσημα τη συμφωνία. Η συμφωνία γίνεται αποδεκτή με την υπογραφή των υπογραφόντων όλων των (συμβατικών) μερών. Η Σερβία δε συμφωνεί με αυτό. Αυτό λέει ο Kurti. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στην πρώτη Συμφωνία των Βρυξελλών το 2013, και τα δύο (συμβατικά) μέρη έπρεπε να γράψουν με μολύβι τις υπογραφές τους και η Κάθριν Άστον μαζί τους εκ μέρους της ΕΕ (εφόσον τη θυμάται κανείς πια;… και νομίζαμε εκείνη τη στιγμή πως ήταν πολύ σημαντική, ε; Παρόλο που έκανε μόνο τη δουλειά της).

Τέλος πάντων, αν η υπογραφή δεν είναι υποχρεωτική, γιατί απαιτούν να υπογραφεί το χαρτί; Το ίδιο ισχύει όταν θέλουν να μας ξεριζώσουν το Κοσσυφοπέδιο γιατί είναι δικό μας και όχι δικό τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, αν και ξαφνικά, τώρα ισχυρίζεται ότι είναι προφανές πως η υπογραφή δεν μπήκε ποτέ και ότι αυτό το ανυπόγραφο έγγραφο είναι πλέον μια συμφωνία και ο «οδικός χάρτης προς την εξομάλυνση των σχέσεων…….Πώς είναι δυνατόν να είναι εντελώς άσχετο;

Και πάλι, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη της ΕΕ να εξωραΐσει αυτού που πραγματικά συνέβη στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Η ανάγκη γίνεται κάπως μεγαλύτερη αν δε συνέβαιναν καθόλου αυτά που είχαν ανακοινωθεί πριν από αυτό. Ακριβώς αυτή είναι η ερμηνεία του Daniel Server, του Αμερικανού διπλωμάτη και φιλοαλβανικού λόμπι, ο οποίος, δεδομένου ότι είναι ο φιλοαλβανός λομπίστας, ανακηρύχθηκε ειδικός για την περιοχή των Βαλκανίων (5). Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς τη συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων. Αυτό θεωρείται ως αποτυχία, ιδιαίτερα μετά από υψηλές προσδοκίες για μήνες. Γι' αυτό, γράφει ο Server στο blog του, η ΕΕ αποφάσισε απλώς να συνεχίσει το διάλογο με βάση ένα ανυπόγραφο έγγραφο. Αυτό είναι το καλύτερο που θα μπορούσαν να βρουν.

Το επόμενο βήμα θα είναι το σχέδιο υλοποίησης. Αυτό φαίνεται μάλλον παράλογο, θα πρέπει να πει κανείς, αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα, επειδή ο Κούρτι στην Πρίστινα την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι το σχέδιο εφαρμογής θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ως προς αυτό. Σχετικά με αυτό, ο Server προβλέπει ότι δεν θα είναι καθόλου απλό να πειστεί ο Vucic να εγκαταλείψει το ZSO (δηλαδή τον Σύνδεσμο των Σερβικών δήμων) ή να εφαρμόσει οποιαδήποτε οδηγία που είναι ευνοϊκή για την υπόθεση του Albin Kurti. Με αυτόν τον τρόπο, δεν επαινεί τον Πρόεδρο της Σερβίας, αλλά ζητά από τις αρμόδιες αρχές «να του αρπάξουν όλα τα παροιμιώδη καρότα» και να στραφούν στην προσέγγιση μόνο με μαστίγια (6), δηλαδή να συνεχίσουν να δέρνουν τον Βούτσιτς με όποιον τρόπο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η πύλη Albanian Post, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι έχει μάλλον αξιοπρεπείς πηγές πληροφόρησης, όταν λίγους μήνες νωρίτερα δημοσίευσε αυτή την ευρωπαϊκή πρόταση, αναφέρει ότι τώρα «εγκρίνεται» μετο να μην εγκριθεί, μετά την έγκρισή της που δεν εγκρίθηκε (7), ενώ επικαλείται διεθνή πηγή που προειδοποιεί πως ο Βούτσιτς και ο Κούρτι έχουν προθεσμία έως τις 18 Μαρτίου για να ευθυγραμμίσουν τις δικές τους παρεξηγήσεις και να υπογράψουν τη συμφωνία. Ωστόσο, ο Βούτσιτς, μετά από αυτό το βράδυ της Τρίτης στο RTS (Εθνική τηλεόραση της Σερβίας) είπε ότι οι διαπραγματεύσεις, οι συνομιλίες και στη συνέχεια η εφαρμογή του ZSO πρόκειται να ακολουθήσουν και στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των τελωνειακών σφραγίδων, των πανεπιστημιακών πτυχίων, της περιφερειακής εκπροσώπησης, των πινακίδων αυτοκινήτων και ούτω καθεξής. Ανέφερε την αγορά χρόνου ως διαπραγματευτική τακτική, την οποία δεν πρέπει να καταγγείλει κανείς καθόλου.

Όσον αφορά τον παράγοντα χρόνο, ο Ρώσος πρέσβης στη Σερβία, Alexander Bocan-Kharchenko, δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο BETA ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου θα επιλυθεί σε μια άλλη σειρά γεωπολιτικών συνθηκών, που θα δημιουργηθούν μετά το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ της Συλλογικής Δύσης και Ρωσίας. «Στη σύγκρουση μεταξύ της Συλλογικής Δύσης και της Ρωσίας, η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει», είπε ο Ρώσος Πρέσβης. Μόνο τότε θα εδραιωθεί ο νέος πολυπολικός κόσμος, στον οποίο η Συλλογική Δύση δε θα έχει κρίσιμο ρόλο. Συνολικά, για λόγους ακρίβειας, όσοι αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο δεν φαίνεται να βιάζονται. Όσοι δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο δεν φαίνεται να βιάζονται ούτε, είπε ο Ναφ.

Στο τέλος της ημέρας, βιάστηκαν και το 2019 επίσης και υποτίθεται ότι θα κάνουμε το ίδιο όπως κάναμε με την ίδια προσφορά το 2007 και το 2013. Και κάνοντας αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δε βιάζονται επειδή δυναμώνουν κάθε μέρα, αλλά γιατί ξέρουν πως θα αδυνατίζουν με το πέρασμα του χρόνου, ξεκινώντας από εκείνη την 18η Μαρτίου 2023, μέσω της οποίας απειλούμαστε με τον ίδιο τρόπο που η Συλλογική Δύση και ο Κούρτι μας χτύπησαν απειλητικά το γυμνό στήθος τους στις 27 Φεβρουαρίου 2023.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail