Ποιος πόλεμος; Η Πολωνία εξακολουθεί να έχει 4,7 δις ευρώ σε συναλλαγές με τη Ρωσία και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της στην Ευρώπη

pixabay / PaliGraficas
Freepen.gr - Η Πολωνία επικρίνει εδώ και καιρό την Ουγγαρία για την ουδετερότητά της στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εκκλήσεις της να τερματίσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά παρά την σκληρή ρητορική της πολωνικής κυβέρνησης, δισεκατομμύρια σε εξαγωγές συνεχίζουν να ρέουν από την Πολωνία στη Ρωσία

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι πολωνικές εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν απότομα το πρώτο εξάμηνο του 2022, για να αρχίσουν να αυξάνονται ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η Πολωνία εξήγαγε αγαθά αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Ρωσία. Αν και αυτό αντιπροσώπευε πτώση 44 τοις εκατό σε σχέση με το 2021, ήταν μια αξιοσημείωτη βελτίωση το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με το πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Forsal.

Αφού αρχικά μειώθηκαν στα 300 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και στα 200 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, οι εξαγωγές στη Ρωσία ανακάμπτουν και πλέον ξεπερνούν τακτικά τα 300 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Η συνολική αξία των πολωνικών εξαγωγών στη Ρωσία για το 2022 ήταν 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η Πολωνία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ στη Ρωσία. Μόνο η Γερμανία και η Ιταλία εξήγαγαν περισσότερα.

Στις εξαγωγές της Πολωνίας προς τη Ρωσία κυριαρχούν τα βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία αντιπροσώπευαν σχεδόν 830 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεισφέρων ήταν οι συνθετικές ίνες (371 εκατ. ευρώ) και στην τρίτη θέση ήρθαν τα φαρμακευτικά προϊόντα με πωλήσεις αξίας 353 εκατ. ευρώ, μια πραγματική αύξηση 18 τοις εκατό σε σχέση με το 2021. Τα υποδήματα σημείωσαν επίσης άνοδο στις εξαγωγές στη Ρωσία.

Υπήρξαν, ωστόσο, μεγάλες μειώσεις σε τομείς όπως η πώληση οχημάτων (69 τοις εκατό) και ηλεκτρικών ειδών (51 τοις εκατό). Όπως ήταν αναμενόμενο, η εξαγωγή εκρηκτικών και πυρομαχικών ουσιαστικά σταμάτησε.

Η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία, από την άλλη πλευρά, μειώθηκε σημαντικά, σημειώνοντας πτώση 61 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021, όταν η ενέργεια αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών. Η πτώση ήρθε παρά την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η Πολωνία έπεσε στην έβδομη από τη δεύτερη θέση στην ΕΕ όσον αφορά τον όγκο των εισαγωγών από τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail