Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Λιβύη για να «προστατεύσει τους αμάχους» πριν 12 χρόνια. Αυτό οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους και μια χώρα σε ερείπια

pixabay / aymen-juha
Η δυτική πολεμική μηχανή εξυπηρετούσε μόνο τα δικά της συμφέροντα καταστρέφοντας ένα έθνος που θα μπορούσε να απελευθερώσει την Αφρική

Στις 19 Μαρτίου 2011, το μπλοκ του ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια βίαιη στρατιωτική επίθεση διάρκειας 8 μηνών στη Λιβύη, ένα κυρίαρχο ιδρυτικό κράτος μέλος της Αφρικανικής Ένωσης, το οποίο είχε απολαύσει τέσσερις δεκαετίες σταθερότητας, ευημερίας και μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) σε όλη την Αφρική.
 
Μούσα Ιμπραήμ, εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης και Υπουργός Μέσων Ενημέρωσης, 2011 - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αιτιολόγηση του ΝΑΤΟ για την επιθετική και αιματηρή επίθεση ήταν το περιβόητο πλέον δόγμα «προστασίας των αμάχων», που επισημοποιήθηκε με το Διάταγμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπ' αρ. 1973. Η γαλλική Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο, είχε ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη επιδρομή σε σταθερές μονάδες του Λιβυκού Στρατού. Είχαν ήδη αποσυρθεί από την πόλη της Βεγγάζης, μια εστία διαμαρτυρίας, σε μια επίδειξη καλής θέλησης και ειρηνικής πρόθεσης. Περισσότεροι από 400 αναπαυμένοι Λίβυοι αξιωματικοί, στρατιώτες, ιατρικό και προσωπικό μέσων μαζικής ενημέρωσης σφαγιάστηκαν χωρίς την ευκαιρία να αντισταθούν σε μια αδικαιολόγητη και αδήλωτη ξένη αεροπορική επίθεση.

Δεκάδες χιλιάδες άλλοι Λίβυοι θα χαθούν αργότερα κάτω από περισσότερες από 26.000 αεροπορικές επιδρομές, 100 επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και ένα ναυτικό αποκλεισμό που διεξήγαγε ο 30μελής συνασπισμός του ΝΑΤΟ. Ανάμεσα στα θύματα ήταν ένας τρομακτικός αριθμός πολιτών από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που σκοτώθηκαν ήταν ιδιαίτερα υψηλός, καθώς αναζήτησαν καταφύγιο σε πολιτικά κτίρια που στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα από το πανίσχυρο ΝΑΤΟ: συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, πολυκατοικιών, σχολείων και κοινοτικών κέντρων. Όπως είδαμε ξανά και ξανά στο Ιράκ, τη Σερβία, το Αφγανιστάν και τη Συρία, το ΝΑΤΟ δικαιολόγησε αυτές τις επιθέσεις ισχυριζόμενο πως αναζητούσαν μαχητές και όπλα που στεγάζονταν σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στοιχεία.

Τις εβδομάδες που οδήγησαν σε αυτήν την επίθεση, μίλησα επίσημα εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης σε αμέτρητες διεθνείς συνεντεύξεις τύπου, εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης και διπλωματικές εκκλήσεις. Ενώπιον εκατοντάδων διεθνών μέσων ενημέρωσης, εξέφρασα ένα μόνο αίτημα: να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες υπό την άμεση επίβλεψη του ΟΗΕ και να εγκαταστήσει η Αφρικανική Ένωση μια διεθνή διερευνητική αποστολή για να καθορίσει ποιος διέπραξε ποια πράξη, ανοίγοντας το δρόμο για μια εθνική διάσκεψη όλων των λιβυκών μερών στη σύγκρουση. Αυτή η πιο ισχυρή και σοβαρή έκκληση απορρίφθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη στα δυτικά κέντρα ηγεμονίας και γελοιοποιήθηκε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Οι μόνες λύσεις που επικυρώθηκαν και επαινέθηκαν ήταν περισσότεροι πύραυλοι, βόμβες και ο συνεχής εξοπλισμός ισλαμιστικών και φυλετικών τρομοκρατικών ομάδων στο έδαφος.

Στα χρόνια μετά, οι κατηγορίες για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» εναντίον της επαναστατικής κυβέρνησης της Λιβύης είτε δεν αποδείχθηκαν ποτέ είτε αποδείχθηκαν ψευδείς. Στην πραγματικότητα, δεδομένων των 12 ετών απόλυτου ελέγχου της στη Λιβύη (γη, πόροι, ιδρύματα και αρχεία), η Δύση δεν μπόρεσε να δείξει τα υποτιθέμενα 8.000 θύματα βιασμού από τον λιβυκό στρατό, ούτε τους 10.000 «δολοφονημένους» πολίτες, ούτε γειτονιές της Τρίπολης που φέρεται να καταστράφηκαν από την αεροπορία του Μουαμάρ Καντάφι, ούτε τους Αφρικανούς μισθοφόρους που υποτίθεται ότι εισήγαγε η κυβέρνηση Καντάφι την πρώτη εβδομάδα της «Λιβυικής Άνοιξης» (15-22 Φεβρουαρίου 2011).

Τα πραγματικά «εγκλήματα» της επαναστατικής κυβέρνησης της Λιβύης, ωστόσο, ήταν πραγματικά και συνεπακόλουθα: η Λιβύη του Καντάφι αναδιαμόρφωσε το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό πλαίσιο της αφρικανικής ηπείρου με ριζοσπαστικούς και ανεξάρτητους τρόπους που δεν είχαμε δει από την ονομαστική αποαποικιοποίηση των χωρών της Αφρικής τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1999, υπό την ηγεσία του Καντάφι, ανακοινώθηκε η ίδρυση της Αφρικανικής Ένωσης στη γενέτειρά του, την παραλιακή πόλη της Σύρτης (την ίδια την πόλη στην οποία θα έδινε την τελευταία του μάχη ενάντια στο ΝΑΤΟ το 2011). Ο Καντάφι ανακοίνωσε τότε την έναρξη ενός μεγάλου επαναστατικού σχεδίου για τη λεηλατημένη και εκμεταλλευόμενη ήπειρο: την οικοδόμηση παναφρικανικών οικονομικών θεσμών, θεσμών ασφάλειας και επικοινωνίας με στόχο την απόκτηση πλήρους και πραγματικής ανεξαρτησίας από τον έλεγχο της Δύσης. Τα πιο συνεπακόλουθα από αυτά τα ιδρύματα ήταν η Αφρικανική Κεντρική Τράπεζα (ACB), το Αφρικανικό Χρυσό Δηνάριο, το Αφρικανικό Χρυσό Αποθεματικό, το Αφρικανικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ASC), ο Ενιαίος Αφρικανικός Στρατός (UAA), το Αφρικανικό Κοινοβούλιο, ο Αφρικανικός Οργανισμός Φυσικών Πόρων (AONR), το Αφρικανικό Δίκτυο Επικοινωνιών (ACN) και η Αφρικανική Κοινή Αγορά.

Πράγματι, ο Καντάφι οδήγησε στην ίδρυση ορισμένων από αυτά τα ιδρύματα, ξεκίνησε τη δημιουργία του λιβυκού αποθέματος χρυσού και βρισκόταν στο κατώφλι της έκδοσης του Αφρικανικού Χρυσού Δηναρίου, το οποίο σκέφτηκε να ονομάσει Afro.

Αυτά τα πραγματικά επιτόπια έργα θα είχαν απελευθερώσει την ήπειρο από την κυριαρχία των δυτικών κέντρων εξουσίας και μονοπωλίου, μεταμορφώνοντας τις παγκόσμιες οικονομικές δομές και εμπνέοντας άλλες περιοχές στον Παγκόσμιο Νότο να «ενωθούν, να οργανωθούν και να πολεμήσουν».

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί όντως προειδοποίησαν τον Καντάφι για την «ανέμειξή» του στην Αφρική. Οι ΗΠΑ, υπό τον Αφροαμερικανό πρόεδρο, έσπευσαν να δημιουργήσουν την AfriCom, την αμερικανική παναφρικανική στρατιωτική δύναμη, το 2008. Οι Γάλλοι ακολούθησαν το παράδειγμά τους με την ανάπτυξη μιας «αντιτρομοκρατικής» ειδικής ομάδας στο Σαχέλ. Επιπλέον, αυξήθηκε η ένταση με την οποία κλάπηκαν τα πλούτη της ηπείρου (κυρίως ο χρυσός), ενώ η ανάμειξη Βρετανών, Γάλλων και Αμερικανών διπλωματών στις υποθέσεις της Αφρικανικής Ένωσης και του Αφρικανικού Κοινοβουλίου αυξήθηκε επίσης με γεωμετρική πρόοδο.

Η εστίαση των δυτικών mainstream ΜΜΕ τη δεκαετία του 2000 σε ένα «νέο και συνεργατικό» πνεύμα στις οικονομικές σχέσεις με την Αφρική δεν ήταν επομένως τυχαία – ήταν όλα όπως είχαν προγραμματιστεί και σε αρμονία με τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική ατζέντα στα δυτικά κέντρα εξουσίας.

Στη συνέχεια, το 2011, χρησιμοποιώντας την πολιτική αναταραχή στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η Δύση ενθάρρυνε και διέταξε τους πράκτορες της στο έδαφος στη Λιβύη να υποδαυλίσουν μια ψεύτικη επανάσταση σε μικρούς θύλακες μέσα στη χώρα. Σε αυτό πρωτοστάτησε η Libyan Islam Fighting Group (LIFG), μια διαβόητη αφγανολιβυκή τρομοκρατική οργάνωση με εκπαίδευση και οπλισμό από τον αμερικανικό στρατό και «διοικητές πεδίου μάχης» που εκπαιδεύτηκαν και εξυψώθηκαν από το κορυφαίο «εκπαιδευτικό» προσωπικό του ΝΑΤΟ στα σπήλαια του Αφγανιστάν στο Δεκαετία 1980 και αρχές δεκαετίας 1990.

Η Δύση υποσχέθηκε στον κόσμο δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και ευημερία για τη Λιβύη και ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ και της Σαχάρας στην Αφρική. Αντίθετα, μέχρι τη 12η επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ, η ίδια η Λιβύη είχε γίνει ένα διαβόητο σκλαβοπάζαρο για παράνομα «εισαγόμενους» Αφρικανούς μετανάστες και πεδίο μάχης για τις φυλετικές συγκρούσεις στο Αφρικανικό Σαχέλ που ενορχηστρώθηκαν από τη Γαλλία (στο Τσαντ, τον Νίγηρα, το Μάλι).

Η χώρα που κάποτε καθοδηγούσε το σχέδιο απελευθέρωσης της Αφρικής βρίσκεται τώρα σε ερείπια, με 10 στρατιωτικές βάσεις που ελέγχονται από ξένες διασκορπισμένες δυνάμεις στην επικράτειά της, που φιλοξενούν περισσότερους από 20.000 ξένους στρατιώτες και μισθοφόρους και έχει οικονομικές απώλειες 576 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη της επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Πάνω από 60.000 επιπλέον Λίβυοι έχουν σκοτωθεί στη συνεχιζόμενη εμφύλια σύγκρουση, η οποία τροφοδοτείται και συντηρείται από δυνάμεις κυρίως ξένες και υποστηριζόμενες από τη Δύση που μάχονται για τα συμφέροντά τους και την κυριαρχία τους στο μέτωπο της Λιβύης. Όλοι οι τομείς της λιβυκής οικονομίας και κοινωνίας (εκπαίδευση, υγεία, στέγαση, απασχόληση και βιοτικό επίπεδο) έχουν καταστραφεί, διαλυθεί και ερημωθεί από 12 χρόνια συγκρούσεων και πολιτικών αναταραχών που χρηματοδοτούνται από τη Δύση.

Όσο για την Αφρική στο σύνολό της, η μεγάλη Αφρικανική Ένωση έχει χάσει το πλεονέκτημά της μετά από ένα ολοκληρωτικό πάγωμα των περισσότερων από τα προαναφερθέντα «έργων απελευθέρωσης», από το Αφρικανικό Χρυσό Δηνάριο μέχρι τον Ενιαίο Αφρικανικό Στρατό. Στην πραγματικότητα, η εκμεταλλευτική οικονομική, πολιτική και στρατιωτική παρουσία της Δύσης στην Αφρική έχει μόνο αυξηθεί μετά τη δολοφονία του Καντάφι, μια αληθινή μαρτυρία για τον ίδιο το λόγο που δολοφονήθηκε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διόρισε τον 8ο Ειδικό Αντιπρόσωπο στη Λιβύη από το 2011, τον κ. Abdoulaye Bathily. Ο κ. Bathily πραγματοποιεί τις ίδιες επισκέψεις ρουτίνας στους πολέμαρχους και τις πολιτοφυλακές τους στη Λιβύη, πραγματοποιεί τις ίδιες πολιτικές και συνεντεύξεις τύπου ρουτίνας και επαναλαμβάνει τον ίδιο παλιό λόγο του Συμβουλίου Ασφαλείας: είμαστε εδώ για να φέρουμε δημοκρατία και ευημερία σε όλους τους Λίβυους, και εμείς υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και προστατεύουμε τους αμάχους. Όσοι αντιτίθενται σε αυτήν την πολιτική διαδικασία θα οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο κ. Bathily μιλάει σαν να είναι η πρώτη μέρα του πρώτου έτους της λιβυκής τραγωδίας. Δεν μπαίνει στον κόπο να αναφέρει πως είναι αντίθετα η 12η επέτειος της καταστροφής ενός ανεπτυγμένου, ευημερούντος και σταθερού αφρικανικού έθνους. Επιπλέον, δεν μπαίνει στον κόπο να τονίσει το απλό γεγονός ότι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και μισθοφόροι είναι παρούσες και δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, κάτι που τουλάχιστον αναγνώρισε η προκάτοχός του, Stephanie Williams.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα ελπίδα για τη μεγάλη μαύρη ήπειρο. Η κληρονομιά των μεγάλων ηγετών και των μαρτύρων της από τον Γκαμάλ Νάσερ μέχρι τον Πατρίς Λουμούμπα, τον Κουάμε Νκρουμάχ μέχρι τον Νέλσον Μαντέλα συνεχίζει να εμπνέει την αφρικανική συνείδηση, τον αγώνα και την αντίσταση. Τους τελευταίους μήνες, για παράδειγμα, ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα έχει δημιουργηθεί στη Δυτική Αφρική για να τερματίσει κάθε δυτική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Σαχέλ, με τις κυβερνήσεις να αρχίζουν να δέχονται αργά αλλά σταθερά αυτές τις εκκλήσεις για απελευθέρωση και κυριαρχία. Όπου κι αν πάτε στην Αφρική στις μέρες μας, μπορείτε να ακούσετε τις κυριολεκτικές λέξεις και τις βιώσιμες ιδέες του Καντάφι να εμφανίζονται σε συζητήσεις για την αφρικανική ελευθερία, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.

Στη δουλειά μου με την Πράσινη Αντίσταση της Λιβύης και τα αφρικανικά λαϊκά κινήματα, βρίσκομαι πάντα αντιμέτωπος με αυτό το ερώτημα που τίθεται από χιλιάδες Αφρικανούς μαχητές της ελευθερίας: τι να κάνουμε; Η απάντησή μου είναι πάντα ευθεία και απλή σε όλους τους Αφρικανούς συντρόφους μου: ενωθείτε, οργανωθείτε και πολεμήστε!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail