12 Rafale και 6 Viper στη «φαρέτρα» της Πολεμικής Αεροπορίας - H επόμενη ημέρα με το βλέμμα και στα F-35

Έως τα τέλη του 2023 ο αριθμός των Viperθα πολλαπλασιαστεί έτσι ώστε η πρώτη Μοίρα Viper να είναι πλέον πλήρης και οι καινούργιες «οχιές» να ενισχύουν σταδιακά  την έτερη Πολεμική Μοίρα της Κρήτης την 340 «Αλεπού»

Από: newpost.gr / Γράφει ο Κώστας Σαρικάς 
 
Ένας μήνας συμπληρώνεται μεθαύριο έπειτα από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία που μεταφράζεται σε πλήρη αποκλιμάκωση πάνω από το Αιγαίο. Με τις παραβιάσεις να έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, τα Τουρκικά μαχητικά να παραμένουν μακριά από το Ελληνικό FIRκαι την Πολεμική Αεροπορία να βρίσκει χρόνο για «ανάσες», ανασυγκρότηση δυνάμεων, στροφή στην ποιοτική εκπαίδευση εντός και εκτός συνόρων και φυσικά για να σχεδιάσει την επόμενη μέρα.

Τα δύο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα για τα «μπλε φτερά» προχωρούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και ήδη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν ήδη προστεθεί έντεκα Γαλλικά μαχητικά Rafale-το ενδέκατο προσγειώθηκε χθες στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα-ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό στις 16 Μαρτίουαναμένεται να τροχοδρομήσει στη νέα της «φωλιά» και η δωδέκατη «ριπή» συμπληρώνοντας ήδη τη μισή δύναμη των υπό απόκτηση Γαλλικών μαχητικών.

Την ίδια ώρα από την Τανάγρα και τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας απογειώθηκε με προορισμό την Σούδα και την 115 Μάχης το έκτο αναβαθμισμενο F-16 Viper για να προστεθεί στις υπόλοιπες πέντε «οχιές» οι οποίες ήδη βρίσκονται στη δύναμη της 343 Πολεμικής Μοίρας «Αστέρι» και πετούν συνεχώς προκειμένου οι «Κρητικοί» ιπτάμενοι να εκπαιδευτούν και να μυηθούν στα μυστικά τους.

Έως τα τέλη του 2023 ο αριθμός των Viper θα πολλαπλασιαστεί έτσι ώστε η πρώτη Μοίρα Viperνα είναι πλέον πλήρης και οι καινούργιες «οχιές» να ενισχύουν σταδιακά  την έτερη Πολεμική Μοίρα της Κρήτης την 340 «Αλεπού». Ταυτόχρονα στη Τανάγρα έως το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχουν προσγειωθεί ακόμη έξι Rafaleκαι θα απομένουν ακόμη έξι μέχρι να ολοκληρωθεί η απόκτηση του συνόλου των εικοσιτεσσάρων Γαλλικών υπερσύγχρονων μαχητικών.

Την ίδια ώρα πάντως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και την εκτίναξη στις διαθεσιμότητες των έτερων «Δελταπτέρυγων» της Τανάγρας καθώς μήνα με το μήνα και έπειτα από τη συνεχή ροή ανταλλακτικών πετούν όλο και περισσότερα Mirage 2000-5. Ουσιαστικά η Πολεμική Αεροπορία αποκτά μια ακόμη πανίσχυρη Μοίρα να αναλογιστούμε ότι μόλις πριν από δύο χρόνια οι διαθεσιμότητες των «Dash 5» είχαν μειωθεί στο ναδίρ. Πλέον τα Mirage 2000-5;σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα εκτελούν υπηρεσίες readinessενώ συμμετέχουν στο σύνολο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας τόσο στην Ελλάδα όσο και  στο εξωτερικό.

Η μεγάλη αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» η οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του ερχόμενου Απριλίου με επίκεντρο την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα αναμένεται να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή για τα «μπλε φτερά» της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς αναμένεται να συμμετέχουν εκτεταμένα και σε όλα τα σενάρια της άσκησης  τα Rafale της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι», τα Viper αλλά και όλοι οι υπόλοιποι τύποι μαχητικών της HAFMε τα καινούργια αλλά και τα αναβαθμισμένα μαχητικά να εκπαιδεύονται σε νέους ρόλους σύμφωνα με τις πολύ υψηλές επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Μαζί με τους Συμμάχους οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέες τακτικές προσαρμοσμένες στο αναβαθμισμένο οπλοστάσιο που θα διαθέτουν. Ενώ την ίδια περίοδο θα αναμένεται-αν δεν έχει ήδη φτάσει από τις ΗΠΑ-η θετική απάντηση των Αμερικανών για την πώληση στην Ελλάδα και στην HAF 20 συν 20 μαχητικών stealth 5ης γενιάς F-35.

 

 

 

 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail