Πώς η Δύση έχει προγραμματίσει εδώ και καιρό να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία για τον proxy πόλεμο με τη Ρωσία

RIA Novosti / Sputnik

Η χρήση του Κιέβου για να αναλάβει τη Μόσχα ήταν μια σχολαστικά σχεδιασμένη στρατηγική, πολύ καιρό στα σκαριά.
 
Από την αρχή της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας, σχεδόν πριν από ένα χρόνο, η Ουκρανία έχει λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τη Δύση. Αυτά τα κεφάλαια ευθύνονται άμεσα για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των αμάχων στα ανατολικά της Ουκρανίας. Κυρίως επικεντρωμένες στα δικά τους συμφέροντα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους γνωρίζουν πλήρως πως ο πόλεμος θα είχε τελειώσει εδώ και πολύ καιρό, χωρίς τη γενναιοδωρία τους.

Της Olga Sukharevskaya, πρώην Ουκρανή διπλωμάτης - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δισεκατομμύρια που δαπανώνται για δολοφονίες

Η διαδικασία άντλησης της Ουκρανίας με χρήματα και όπλα δεν ξεκίνησε το 2022. Ξεκίνησε οκτώ χρόνια νωρίτερα, μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν στο Κίεβο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, κατά την περίοδο από το 2014 έως το 2017, μόνο οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία τεχνική βοήθεια ύψους 658 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι τον Μάρτιο του 2022, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία είχε ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από την στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, οι προμήθειες όπλων στο Κίεβο χαρακτηρίστηκαν ψευδώς ως "αμυντικές" και "μη θανατηφόρες". Το 2016, για παράδειγμα, η Λιθουανία έδωσε στην Ουκρανία περίπου 150 τόνους πυρομαχικών (κυρίως φυσίγγια 5,45 × 39 mm), 60 KPV και 86 βαριά πολυβόλα DShK. Το 2017, το Βίλνιους προμήθευσε όπλα αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ: 7.000 τουφέκια Καλάσνικοφ με φυσίγγια, 80 πολυβόλα, αρκετές δεκάδες όλμους και αντιαρματικά πυροβόλα. Από το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύουν την Ουκρανία με πυραύλους Javelin AAWS-M.

Αλλά το πραγματικό δοχείο χρυσού προσγειώθηκε στα χέρια της Ουκρανίας πέρυσι. Στις αρχές Οκτωβρίου 2022, οι δεσμεύσεις της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ανήλθαν σε 126 δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκριτικά, το επίσημο ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας ήταν 130 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, οι άμεσες στρατιωτικές προμήθειες και η οικονομική βοήθεια που προορίζονταν να καλύψουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ουκρανίας λόγω των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών ανήλθαν σε περίπου 93 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τρία τέταρτα της "Βοήθειας" της Δύσης προς την Ουκρανία πηγαίνουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ ανέλαβαν τη μεγαλύτερη δέσμευση να στηρίξουν την Ουκρανία από τον Οκτώβριο του 2022. Αυτό ανήλθε σε 45%, ή 55 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα δύο τρίτα να αποτελούνται από στρατιωτική βοήθεια. Στη συνέχεια ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση με 48 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αντιπροσώπευαν 19,2 δισεκατομμύρια δολάρια και τα υπόλοιπα παρασχέθηκαν από μεμονωμένα κράτη. Η Πολωνία έχει δαπανήσει το μεγαλύτερο ποσό – 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο (7,4 δισεκατομμύρια δολάρια), η Γερμανία (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια), ο Καναδάς (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια), η Τσεχική Δημοκρατία (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Νορβηγία (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια). Τέλος, άλλα 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν από διεθνείς οργανισμούς (το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα). Οι πιο δραστήριοι "φίλοι" του Κιέβου είναι η Εσθονία, της οποίας η βοήθεια ανήλθε στο 1,51% του ΑΕΠ της, η Λετονία (1,29%), η Πολωνία (1,28%), η Λιθουανία (0,83%) και η Τσεχική Δημοκρατία (0,74%). Συνολικά, η ΕΕ έχει διαθέσει το 0,28% του ΑΕΠ της και οι ΗΠΑ – 0,26%.

Ταχύτερη, μεγαλύτερη, περισσότερη

Φτάνοντας στην Ουκρανία, τα τεράστια κεφάλαια (ακόμη και από τα δυτικά πρότυπα), μετατρέπονται σε μάζες όπλων που χρησιμοποιούνται για να επιτεθούν σε κατοικημένες γειτονιές στο Donbass. Σύμφωνα με το Bloomberg, από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, οι δυτικές χώρες έχουν δώσει στο Κίεβο πάνω από 4.000 μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων, άρματα μάχης, αεροπλάνα, ελικόπτερα και drones, όπλα πυροβολικού, αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι περιόδευσε πρόσφατα στη Δυτική Ευρώπη αναζητώντας περισσότερα όπλα. Η Γερμανία ενέδωσε τελικά στα αιτήματά του και υποσχέθηκε να στείλει 143-145 άρματα μάχης μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Αυτά περιλαμβάνουν συνολικά : 17 Leopard 2a6s, 24 Leopard 2a4s, 30 Leopard 1a5s, 14 Challenger 2s, 30 PT-91s και 30 T-72ms.

Η δωρεά 31 δεξαμενών M1 Abrams των ΗΠΑ αναβλήθηκε για το τέλος του 2023 ή στις αρχές του 2024. Προς το τέλος του καλοκαιριού, η Γερμανία αναμένει να παραγγείλει 20-25 Leopard 1A5/A5DK και τα περισσότερα άρματα μάχης Leopard 1 (124 μονάδες) θα παραδοθούν επίσης το 2024. Συνολικά 249 οχήματα.

Υπάρχουν επίσης ενεργές συζητήσεις σχετικά με τον εφοδιασμό του Κιέβου με πυραύλους με βεληνεκές έως 550 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τους Times, αυτά θα μπορούσαν να είναι αντι-πλοϊκοί πύραυλοι Harpoon με βεληνεκές 240 χιλιομέτρων και κρουζ Storm Shadow που μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση άνω των 550 χιλιομέτρων. Επιπλέον, το Κίεβο ήταν πρόθυμο να πάρει στα χέρια του τους βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS της Ουάσιγκτον με εμβέλεια βολής έως 310 χλμ. και μη επανδρωμένα αεροσκάφη mq-1C Gray Eagle που μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους AGM-114 Hellfire.

Στρατιωτικά αεροσκάφη είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη. Τόσο η Ολλανδία όσο και η Πολωνία δήλωσαν πως θα μεταφέρουν μαχητικά F-16 Block 70/72 Viper στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ζελένσκι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ζήτησε από τον Υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας να μάθει ποια αεροσκάφη του Λονδίνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να παραδώσουν στην Ουκρανία και εξέφρασε την ετοιμότητά του να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους. Στη συνέχεια, ο βρετανικός στρατός πρότεινε άλλα μέσα φύλαξης του ουκρανικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ σχολίασε ότι "δεν είναι μια συζήτηση που κάνουμε."Ωστόσο, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο το Βερολίνο αρχικά αντέκρουσε και τις προμήθειες τανκς, αυτές οι λέξεις δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες.

Οι μηχανές σφαγής ως δώρο από το ΝΑΤΟ

Η δυτική "βοήθεια" σκοτώνει τους Ουκρανούς κατά χιλιάδες. Το Νοέμβριο του 2022, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκτίμησε πωςι το Κίεβο είχε χάσει τουλάχιστον 100.000 στρατιωτικούς, προτού διαγράψει τα σχόλιά της μετά από σάλο από υποστηρικτές της Ουκρανίας. Έχουν περάσει άλλοι τρεις μήνες από τότε.

Μεγάλες επεκτάσεις σε νεκροταφεία έχουν φυτρώσει σε όλη την Ουκρανία. Προσπαθώντας να αντισταθμίσουν τις απώλειες, οι αρχές διέταξαν περισσότερη επιστράτευση. Η διαδικασία αυτή έχει μετατραπεί σε κυνήγι, με τους άνδρες να παρασύρονται στον πόλεμο δια της βίας, όπως δείχνουν δεκάδες βίντεο ελεύθερα διαθέσιμα στο Διαδίκτυο.

Δεδομένων των απωλειών εξοπλισμού, είναι πιθανό οι επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς, του Ζαπορόζιε και του Χέρσον, καθώς και των παραμεθόριων περιοχών της Ρωσίας, να πραγματοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη χρήση δυτικών όπλων.

Στοιχεία για αυτό φαίνονται από βίντεο με κατεστραμμένες πολιτικές υποδομές στο Ντονμπάς. Αμερικανικά "δώρα" με τη μορφή HIMARS χτυπούν κατοικημένες περιοχές στο Ντόνετσκ και στο βαθύ πίσω μέρος της πόλης Schastye του Λούγκανσκ. Το νοσοκομείο Καλίνιν στο Ντόνετσκ και ένα νοσοκομείο στο Νοβοαϊντάρ του Λούγκανσκ, καταστράφηκαν και τα δύο από τα όπλα του ΝΑΤΟ. Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της σφαγής που διαπράττεται από το Κίεβο, χρησιμοποιώντας δυτικές προμήθειες.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού Ιζούμι Νακαμίτσου, τουλάχιστον 7.100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων από το Φεβρουάριο του 2022. "Οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτεροι", δήλωσε ο Νακαμίτσου. Ο Νορβηγός αρχηγός Άμυνας Eirik Kristoffersen εκτιμά τις απώλειες αμάχων σε 30.000 άτομα.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως ορισμένοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που επί του παρόντος βρίσκονται υπό δημόσια συζήτηση έχουν ήδη παρασχεθεί στο Κίεβο. Ο επικεφαλής της διοίκησης του ρωσική τμήμα της περιοχής Ζαπορόζιε, Βλαντιμίρ Ρογκόφ, ανέφερε ότι ουκρανικοί πύραυλοι χτύπησε το ξενοδοχειακό συγκρότημα "Hunter's Camp" στη Μελιτόπολη, με αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων. Ωστόσο, η πόλη βρίσκεται πάνω από 100 χλμ.

Πολεμώντας τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό

Οι ζωές του ουκρανικού λαού θυσιάστηκαν προς το συμφέρον μιας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης που σχεδίασε η Δύση. Σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 24 Ιανουαρίου, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock είπε: "Εμείς (η ΕΕ) διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, όχι εναντίον του άλλου". Στη συνέχεια αναγκάστηκε να πάρει πίσω τα λόγια της, αλλά άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει το ίδιο πράγμα, έστω και με λιγότερο απλούς τρόπους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε: "αν επικρατήσει ο Πούτιν, αυτό θα σημαίνει ήττα όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για όλους μας". Όσο για τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, έφτασε στο σημείο να αποκαλεί την ήττα της Ρωσίας "το πολωνικό και Ευρωπαϊκό νόημα της ζωής".

Οι πολιτικοί λένε γενικά την αλήθεια μόνο μετά την παραίτησή τους. Οι δηλώσεις της πρώην Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του πρώην Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ αποκάλυψαν ότι οι συμφωνίες του Μινσκ (ειρήνη) του 2014 και του 2015 υπογράφηκαν μόνο για να εξοπλίσουν την Ουκρανία και να κερδίσουν χρόνο πριν από μια πλήρη στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Με άλλα λόγια, η διεξαγωγή πολέμου με τη Ρωσία μέσω πληρεξουσίου μέσω της Ουκρανίας ήταν μια σχολαστικά σχεδιασμένη στρατηγική, πολύ καιρό στα σκαριά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail