Ο γελοίος ισχυρισμός των NYT για 200.000 Ρώσους νεκρούς αμφισβητήθηκε από τη Mossad

Στις 2 Φεβρουαρίου, οι New York Times δημοσίευσαν μια αναφορά που ισχυριζόταν ότι τουλάχιστον 200.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία. Επικαλούμενοι Αμερικανούς και άλλους δυτικούς αξιωματούχους, το διαβόητο (νεο)φιλελεύθερο κυρίαρχο φερέφωνο της προπαγάνδας επιμένει ότι αυτό υποτίθεται πως είναι «ένα έντονο σύμβολο του πόσο άσχημα πήγε η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν». Η δημοσίευση υποστηρίζει περαιτέρω ότι η Μόσχα φέρεται να «απελπίζεται για μια μεγάλη νίκη στο πεδίο της μάχης» και πως ο ρωσικός στρατός στέλνει «κακώς εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους και πρώην κατάδικους στην πρώτη γραμμή, κατευθείαν στο μονοπάτι των ουκρανικών βομβαρδισμών και πολυβόλων».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι από τους προηγούμενους ισχυρισμούς της ταραγμένης κυβέρνησης Μπάιντεν. Το Νοέμβριο, ο Αμερικανός στρατηγός Mark Milley, Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε ότι «περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες από κάθε πλευρά είχαν σκοτωθεί και τραυματιστεί». Ακόμη και αυτή η εκτίμηση θεωρείται πολύ διογκωμένη, πόσο μάλλον το τελευταίο νούμερο των NYT. Το κείμενο επικαλείται περαιτέρω τον Νορβηγό αρχηγό Άμυνας, στρατηγό Eirik Kristoffersen, ο οποίος ισχυρίζεται πως η Ρωσία και το καθεστώς του Κιέβου έχουν υποστεί 180.000 και 100.000 νεκρούς και τραυματίες, αντίστοιχα. Και όμως, τα σχόλια του Kristoffersen περιλαμβάνουν και τη δική του διευκρίνιση ότι "υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με αυτούς τους αριθμούς, καθώς κανείς αυτή την στιγμή δεν μπορεί να δώσει μια καλή εικόνα. Θα μπορούσαν να είναι και χαμηλότεροι ή και υψηλότεροι".

Με άλλα λόγια, για την πολιτική Δύση, αυτό είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό παιχνίδι εικασιών και μια παραδοχή ότι οι ισχυρισμοί είναι αμφισβητήσιμοι στην καλύτερη περίπτωση. Οι NYT ισχυρίζονται πως τα στοιχεία βασίζονται σε δορυφορική επιτήρηση, στρατιωτικές επικοινωνίες που υπέκλεψαν οι υπηρεσίες πληροφοριών, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τοπικές αναφορές και επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, προσθέτοντας για άλλη μια φορά ότι «ο καθορισμός ακριβών αριθμών είναι εξαιρετικά δύσκολος». Ως συνήθως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που αναφέρθηκαν ως πηγή αυτής της πληροφορίας «μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας», θέτοντας άλλη μια αμφιβολία για τους ήδη αστείους ισχυρισμούς και αμαυρώνοντας περαιτέρω τη φήμη μιας άλλοτε παγκοσμίως γνωστής εφημερίδας.

Ένας άλλος «ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ» αναφέρθηκε επίσης ότι ισχυρίστηκε πως ο ρωσικός στρατός υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού και τακτικής» και «εξαντλεί το πυροβολικό και άλλα πυρομαχικά», τα οποία, με τη σειρά τους, φέρονται πως «εξηγούν τη ρωσική τακτική της αναπλήρωσης αυτού του ελλείμματος στέλνοντας κατά κύματα καταδίκους σε μέρη όπως το Bakhmut και το Soledar, χάνοντας εκατοντάδες ανθρώπους την ημέρα». Αυτή η αφήγηση της εποχής του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου είναι ίσως η πιο παλιά και ίσως η πιο γελοία προπαγανδιστική ονειροπόληση της Αμερικής για τη Ρωσία. Το μόνο μέρος που λείπει αυτή την στιγμή είναι η γελοία απεικόνιση των Ρώσων στρατιωτών ως «ανεκπαίδευτων αγροτών» που περιμένουν τους συντρόφους τους να πεθάνουν για να πάρουν είτε όπλο είτε πυρομαχικά, ανάλογα με το τι παίρνει ο κάθε στρατιώτης.

Το πόσο μεγάλο παιχνίδι αριθμών και προπαγάνδας είναι αυτές οι εικασίες φαίνεται καλύτερα από τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν το Δεκέμβριο, όταν το Γενικό Επιτελείο του καθεστώτος του Κιέβου ισχυρίστηκε ότι 90.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σύγκριση με μόλις 13.000 δικούς του. Εκείνη την εποχή, ο Volodymyr Zelensky επέμεινε πως οι απώλειες για τις δυνάμεις του ήταν ακόμη μικρότερες, φθάνοντας τους 8.000 - 10.000 στρατιώτες. Και ενώ οι NYT παραδέχτηκαν ότι «οι αριθμοί των θυμάτων της Ουκρανίας είναι επίσης δύσκολο να εξακριβωθούν, δεδομένης της απροθυμίας του Κιέβου να αποκαλύψει τις δικές του απώλειες εν καιρώ πολέμου», συνέχισε με έναν αριθμό για τα ρωσικά θύματα που είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που δημοσίευσε η Ουκρανία το Δεκεμβριο. Είναι σίγουρα δύσκολο να ξεπεράσεις ακόμη και το καθεστώς του Κιέβου στην προπαγάνδα, αλλά φαίνεται ότι οι NYT κατάφεραν να κάνουν ακριβώς αυτό.

Και ενώ η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας είναι απασχολημένη με τη φαντασίωση εκατομμυρίων άοπλων ρωσικών αυτόματων που φορτίζουν αλόγιστα στις φωλιές πολυβόλων του ΝΑΤΟ, ο υπόλοιπος κόσμος εργάζεται για τη συγκέντρωση πολύ πιο ρεαλιστικών δεδομένων. Για παράδειγμα, η τουρκική Hürseda Haber ανέφερε, επικαλούμενη ανώνυμες ισραηλινές πηγές πληροφοριών, ότι η Ρωσία (συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων των δημοκρατιών του Ντονμπάς) και το καθεστώς του Κιέβου έχασαν 18.000 και 157.000 στρατιώτες, αντίστοιχα. Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο ενημέρωσης, τα δεδομένα πεδίου έως τις 14 Ιανουαρίου 2023, που φέρεται να βασίζονται σε πληροφορίες που παρείχε η Μοσάντ, αναφέρονται ως εξής:

Ρωσία, με 418.000 στρατιώτες που συμμετέχουν:

 - 23 αεροσκάφη σταθερών πτερύγων.

 - 56 ελικόπτερα

 - 200 drones

 - 889 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

 - 427 συστήματα πυροβολικού.

 - 12 συστήματα αεράμυνας

 - 18.480 νεκροί και βαριά τραυματίες στη μάχη.

 - 44.500 με ανακτήσιμους τραυματισμούς.

 - 323 αιχμάλωτοι.

Δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, με 734.000 στρατιώτες (+100.000 έφεδρους) και απροσδιόριστο αριθμό αξιωματικών, στρατιωτών και μισθοφόρων του ΝΑΤΟ που εμπλέκονται:

 - 302 αεροσκάφη σταθερών πτερύγων.

 - 212 ελικόπτερα

 - 2.750 drones;

 - 6.320 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

 - 7.360 συστήματα πυροβολικού.

 - 497 συστήματα αεράμυνας.

 - 157.000 νεκροί στη δράση.

 - 234.000 ανακτήσιμοι τραυματισμοί.

 - 17.230 αιχμάλωτοι.

 - 234 αξιωματικοί του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν στη μάχη (ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο).

 - 2.458 στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν στη μάχη (Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία κ.λπ.)

 - 5.360 μισθοφόροι σκοτώθηκαν στη μάχη.

Και ενώ είναι αδύνατο να επαληθευτούν αυτοί οι ισχυρισμοί με απόλυτη βεβαιότητα, είναι πολύ πιο κοντά σε εκτιμήσεις από διάφορες μη δυτικές πηγές και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες. Επιπλέον, τα στοιχεία που δίνονται για το καθεστώς του Κιέβου δεν έρχονται σε αντίθεση με τον αριθμό που ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε ότι οι απώλειες του ουκρανικού καθεστώτος ξεπέρασαν τις 100.000 στρατιώτες. Η δήλωση της Leyen, που έγινε το Νοέμβριο, αποκόπηκε αμέσως από το επίσημο βίντεο της διεύθυνσης.

Η τουρκική έκθεση δε φαίνεται να απέχει πολύ από τα τελευταία επίσημα στοιχεία που παρέχονται από το ρωσικό στρατό. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, αποκάλυψε πως 5.937 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη, εξαιρουμένων των απωλειών των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Είτε έτσι είτε αλλιώς, εάν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι βάσιμοι, είναι ξεκάθαρο γιατί η πολιτική Δύση θέλει να κρύψει τα πραγματικά στοιχεία, καθώς θα έδειχναν πόσο ξεπερασμένες είναι οι εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και εξοπλισμένες δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, κάτι που δεν προμηνύεται καλό για τους εμπόλεμους συμμαχία στο σύνολό της εάν επρόκειτο να συμβεί μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail