Ενεργειακοί πόλεμοι: Αναζητώντας τους σαμποτέρ του Nord Stream

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα νέα σχετικά με τις εκρήξεις που υπέστησαν οι αγωγοί Nord Stream, γνωστοί συλλογικά ως Nord Stream 1 και Nord Stream 2, κινητοποιήθηκε ένας στρατός ανθρώπων που άρχισαν τις εικασίες. Η κατηγορία ότι η Ρωσία το είχε κάνει φαινόταν αντιφατική, δεδομένου πως η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom είναι πλειοψηφικός μέτοχος του Nord Stream 1 και αποκλειστικός ιδιοκτήτης του Nord Stream 2. Αλλά αυτό το λιγότερο από βολικό γεγονός δεν αποθάρρυνε εκείνους από τη σχολή σκέψης πως η Μόσχας είναι πίσω από όλα. «Είναι αρκετά προβλέψιμο και προβλέψιμα ανόητο να εκφράζονται τέτοιες εκδοχές», γρύλισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Dr. Binoy Kampmark - globalresearch.ca / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι πρώτες αναφορές σημείωσαν τρεις διαρροές στα συστήματα αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε και μια τέταρτη. Στη συνέχεια ήρθε η είδηση ​​ότι η πρώτη έκρηξη είχε σημειωθεί σε ένα ρωσικό τμήμα του αγωγού.  Το Der Spiegel συνόψισε τις διάφορες ερωτήσεις. Ήταν η Μόσχα πίσω από αυτό; Ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ήταν ανέκαθεν αμείλικτα αντίθετες με το έργο; Και τι γίνεται με την Ουκρανία ή ίσως τους «απατεώνες» πράκτορες; Για όσους επιθυμούσαν μια πιο αλμυρή σάλτσα, ακουγόταν πως η Μοσάντ μπορεί να ήταν πίσω από αυτό.

Οι δηλώσεις εκδόθηκαν σε αριθμό, μερικές πιο διφορούμενες από άλλες ως προς την απόδοση ευθυνών. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποσχόμενο μια «σθεναρή και ενιαία απάντηση» στα περιστατικά, δήλωσε ότι «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν πως αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης πράξης».

Ο Γκέρχαρντ Σίντλερ, πρώην επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, επέμεινε ότι η ζημιά, που προκλήθηκε σε βάθος 80 μέτρων στη Βαλτική Θάλασσα, απαιτούσε «προηγμένες τεχνικές και οργανωτικές ικανότητες που δείχνουν ξεκάθαρα έναν κρατικό παράγοντα». Η Ρωσία, συνέχισε, ήταν η μόνη δύναμη που θα μπορούσε να ληφθεί σοβαρά υπόψη «ειδικά επειδή πρόκειται να κερδίσει τα περισσότερα από αυτή την πράξη δολιοφθοράς».

Στον ασπρόμαυρο κόσμο των περισσότερων Ουκρανών αξιωματούχων, η ζημιά έπρεπε να είχε προκληθεί από τη Μόσχα. Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Mykhailo Polodyak, χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική επίθεση που σχεδιάστηκε από τη Ρωσία και πράξη επιθετικότητας εναντίον [ΕΕ]».

Σε αυτή την έκρηξη, ήταν εντυπωσιακό να σημειωθεί η απουσία εναλλακτικών λύσεων. Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, η Ουάσιγκτον είχε εκδώσει μια έντονη προειδοποίηση σε αρκετούς από τους Ευρωπαίους συμμάχους της πως οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 θα αποτελέσουν αντικείμενο απειλής, ακόμη και πιθανής επίθεσης. Η φύση τέτοιων προειδοποιήσεων, με βάση τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ήταν ασαφής. Η εχθρότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν ήταν.

Στο σχέδιο των πραγμάτων, η ανάδειξη του ρόλου των ΗΠΑ σε αυτή την υπόθεση από τον ανεκτή αντίθετο του κατεστημένου δεν προκαλεί έκπληξη και είναι κάθε άλλο παρά εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τον Seymour Hersh, οι ένοχοι ήταν καλά εκπαιδευμένοι δύτες βαθέων υδάτων που είχαν περάσει από το Κέντρο Καταδύσεων και Διάσωσης του Ναυτικού των ΗΠΑ. Κάτω από την κάλυψη μιας άσκησης του ΝΑΤΟ με το όνομα BALTOPS 22, οι δύτες τοποθέτησαν συσκευές που θα ενεργοποιούνταν εξ αποστάσεως τρεις μήνες αργότερα.

Οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν στο άρθρο απορρίφθηκαν ψύχραιμα από διάφορους αξιωματούχους. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον απάντησε με μια κουβέντα. «Αυτό είναι ψεύτικο και πλήρες μυθιστόρημα». Το ίδιο και η εκπρόσωπος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Tammy Thorp: «Αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς ψευδής». Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία πως «εξάγει παραπληροφόρηση και ψέματα».

Όμως, όπως γράφει ο Hersh, η απόφαση να σαμποτάρει τους αγωγούς είχε λίγους αντιπάλους στην κοινότητα εθνικής ασφάλειας της Ουάσιγκτον. Ο απογαλακτισμός της Ευρώπης από την εξάρτησή της από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες ήταν ένας στόχος κοντά και αγαπητός στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ. Το ζήτημα βρισκόταν στον καλύτερο τρόπο εκτέλεσης της ενέργειας χωρίς σαφή απόδοση.

Για να κρατηθεί σταθερά ο μανδύας της μυστικότητας, καταφεύγουν δύτες του αμερικανικού ναυτικού και όχι μονάδες από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Στην περίπτωση της τελευταίας, οι μυστικές επιχειρήσεις πρέπει να αναφέρονται στο Κογκρέσο. Η Συμμορία των Οκτώ, που περιλαμβάνει την ηγεσία της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ, πρέπει επίσης να ενημερωθεί. Δεν υπάρχουν τέτοια πρωτόκολλα στο πλαίσιο του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακόμα και τώρα οι διαψεύσεις συνεχίζονται. Στις 19 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι απέρριψε κατηγορηματικά την άποψη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πίσω από τις εκρήξεις. «Είναι μια εντελώς ψεύτικη ιστορία. Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε αυτό, Shannon», είπε στην οικοδέσποινα Shannon Bream στο Fox News Sunday. «Ούτε ένα κομμάτι από αυτό. Δεν είναι αλήθεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, και κανένας πληρεξούσιος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είχαν καμία σχέση με αυτό, τίποτα».

Όταν πιέστηκε από τον Bream για το εάν υπήρχε υποχρέωση ενημέρωσης του Κογκρέσου για μια τέτοια επιχείρηση, ο Kirby απάντησε ότι «κρατάμε το Κογκρέσο ενήμερο κατάλληλα για πράγματα τόσο απόρρητα όσο και μη. Αλλά μπορώ να σας πω τώρα, ανεξάρτητα από τη διαδικασία κοινοποίησης, δεν υπήρξε καμία ανάμειξη των ΗΠΑ σε αυτό».

Ο υπεύθυνος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Andrea Masini, επέλεξε τη γραμμή ότι οι αποκαλύψεις από έναν ερευνητή δημοσιογράφο είναι λιγότερο αξιόπιστες από τις επίσημες έρευνες.

«Δεν σχολιάζουμε εικασίες για τους δράστες της δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream. Η μόνη βάση για οποιαδήποτε πιθανή απάντηση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επίσημης έρευνας. Οι έρευνες αυτές αποτελούν ευθύνη των αρμόδιων αρχών των ενδιαφερόμενων κρατών μελών».

Οι αποκαλύψεις του Χερς, προερχόμενες από μια πηγή με βαθιά γνώση των επιχειρήσεων δολιοφθοράς, και η καταιγιστική εχθρότητα που έχει επιδείξει η Ουάσιγκτον απέναντι στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και το δεσμό του με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, φαίνονται κάθε άλλο παρά κερδοσκοπικές. Οι δολοπλόκοι έχουν ξεφύγει, και τι άδοξο μάτσο φαίνονται.

* Ο Δρ Binoy Kampmark ήταν υπότροφος της Κοινοπολιτείας στο Selwyn College του Cambridge. Αυτή τη στιγμή δίνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο RMIT. Συνεισφέρει τακτικά στην Παγκόσμια Έρευνα και στην Έρευνα Ασίας-Ειρηνικού. Email: bkampmark@gmail.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail