Η εξιλέωση της Νορβηγίας για το σαμποτάζ στο Nord Stream

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ομάδας Επαφής Άμυνας της Ουκρανίας του Πενταγώνου με το Format «Ramstein» στις Βρυξέλλες στις 14 Ιανουαρίου απέτυχε να κάνει καμία σημαντική ανακοίνωση σχετικά με την προμήθεια επιθετικών όπλων στο Κίεβο.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται στην Πολωνία στις αρχές της εβδομάδας και ενδέχεται να έχει άλλη μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ο Μπάιντεν πιθανότατα σκοπεύει να κάνει θραύση πριν δηλώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να ωθήσει τη Γερμανία στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά η συνάντηση στις Βρυξέλλες δεν κατέληξε. Αργότερα, η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε έναν αέρα χωρίς περιεχόμενο.

Σε αυτό το θολό σκηνικό, το μόνο που θα έλεγε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν πως συζητείται η προμήθεια στρατιωτικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν είναι επείγον πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα σύγκρουση είναι ένας «αγώνας επιμελητείας» και πυρομαχικών, επομένως η συμμαχία δεν χρειάζεται τόσο να παράσχει στην Ουκρανία νέα όπλα, όσο να διασφαλίσει ότι όλα όσα έχουν ήδη παραδοθεί λειτουργούν. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις σχετικά με τα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού Marder, το αμερικανικό Bradley, καθώς και τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2.

Η μεγαλύτερη ανακοίνωση από το Όστιν την Τρίτη αφορούσε μια απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης ότι θα παράσχει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική και πολιτική βοήθεια στην Ουκρανία τα επόμενα πέντε χρόνια. Το χαρακτήρισε «μια πολύ σημαντική δέσμευση».

Ο Όστιν προσποιήθηκε πως δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό γιατί η Νορβηγία κάνει μια τόσο μεγάλη χειρονομία, η οποία στην πραγματικότητα είναι μια αξιολύπητη πράξη εξιλέωσης για την καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream. Εκεί βρίσκεται ένα παραμύθι.

Φυσικά, στη συνάντηση Ramstein δεν συζητήθηκε η έκθεση-βόμβα του Seymour Hersh, ενός ερευνητή δημοσιογράφου με ιστορικό σημαντικών ιστοριών, σχετικά με το πώς οι ΗΠΑ μετέτρεψαν τους γερμανικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream σε «ένα κομμάτι μετάλλου στο βυθό της θάλασσας" — για να δανειστώ τα αθάνατα λόγια της Victoria Nuland, υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ — καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία μαινόταν.

Σύμφωνα με την πηγή του Hersh, η απόφαση να σαμποτάρει τον αγωγό προήλθε απευθείας από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και η επακόλουθη άκρως απόρρητη συζήτηση εντός της αμερικανικής κυβέρνησης που διήρκεσε περίπου 9 μήνες αφορούσε το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος χωρίς να πιαστεί στα πράσα.

Η έκθεση του Hersh που αποκαλύφθηκε στις 8 Φεβρουαρίου έγραφε ότι ήταν το νορβηγικό ναυτικό που βρήκε τελικά τη βέλτιστη τοποθεσία για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream 1 και 2. Έτσι, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ένα αεροπλάνο παρακολούθησης P8 του Νορβηγικού Ναυτικού έριξε μια σημαδούρα σόναρ σε μια φαινομενικά συνηθισμένη πτήση, πυροδοτώντας εκρηκτικά C4 υψηλής ισχύος που είχαν τοποθετηθεί στους αγωγούς.

Ο Χερς από τότε εξήγησε στη γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung ότι η Νορβηγία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επιτυχή εκτέλεση του σχεδίου κατά των αγωγών Nord Stream.

Σύμφωνα με τα λόγια του, «η Νορβηγία ενδιαφέρθηκε για την αύξηση του εισοδήματος και ως εκ τούτου για την αύξηση του όγκου των ενεργειακών της προμηθειών στην ΕΕ, στην ίδια Γερμανία. Και τι βλέπουμε μετά την αποστολή; Η Νορβηγία τα κατάφερε. Οι εξαγωγές της (ενέργειας) αυξήθηκαν στο πλαίσιο της σημαντικής εχθρότητας προς τη Ρωσία».

Η Νορβηγία προσελκύθηκε από το σχέδιο δολιοφθοράς του Μπάιντεν σαν μια μύγα στο βάζο με το μέλι, καθώς επρόκειτο να κερδίσει εκπληκτικά οικονομικά οφέλη εάν βοηθούσε τον αμερικανικό στρατό να καταστρέψει τους αγωγούς Nord Stream κοντά στα ύδατα της Δανίας και να αντικαταστήσει τη Ρωσία ως την κύρια πηγή φυσικού αερίου της Γερμανίας.

Σίγουρα, η Νορβηγία έχει κάνει ένα φόνο. Τα λάφυρα εκτιμάται ότι έχουν αξία πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής! Η Νορβηγία προμήθευσε το 33% των αναγκών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο το 2022, καθιστώντας την το μεγαλύτερο προμηθευτή της χώρας.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως «η θέση της Νορβηγίας ως βασικού παρόχου ενέργειας στη Γερμανία πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, μεταξύ άλλων από νέα πεδία της Αρκτικής που έρχονται σε λειτουργία και νέες ανακαλύψεις πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο… Πιο εκτενής παραγωγή πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, που φθάνει από το πεδίο Irpa 340 χλμ δυτικά του Bodø που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2026, καθώς και οι νέες ανακαλύψεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς, συμπεριλαμβανομένης μιας που έγινε το 2022 δίπλα στο Goliat, θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της μέγιστης παραγωγής.

«Με τη Γερμανία να έχει αποσυνδεθεί σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο του ρωσικού αγωγού, η πόρτα για τη Νορβηγία να επεκτείνει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς της και να καθιερωθεί ως ο κύριος προμηθευτής αερίου της χώρας παραμένει ανοιχτή».

Κατά ειρωνικό τρόπο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς τον Αύγουστο του 2022, ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre ισχυρίστηκε πως «η Νορβηγία παραδίδει όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο στη Γερμανία». Φυσικά, αυτό που δεν είπε στον Scholz ήταν ότι η Νορβηγία επρόκειτο να εκτελέσει ένα έργο για να μετατρέψει τη Γερμανία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, σε δέσμια αγορά για αυτήν πολύ σύντομα. Στην πραγματικότητα, η Νορβηγία ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream μόλις ένα μήνα αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η Νορβηγία φωτίζει τώρα την εικόνα της ως μια πλούσια χώρα ικανή για το γάλα της ανθρώπινης καλοσύνης, η οποία μοιράζεται γενναιόδωρα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα απροσδόκητα κέρδη των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα γερμανικά λάφυρα) με την Ουκρανία. Και ο Όστιν το ανακοινώνει ως μια μεγάλη χειρονομία για να αποτρέψει τη ρωσική «επιθετικότητα»!

Αυτή η άθλια παντομίμα προκαλεί έναν απίστευτο αναπνευστικό. Δεν μπορεί παρά να λυπηθεί κανείς το γερμανικό έθνος που έχει βαλθεί σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς με μια μέτρια κυβέρνηση άπειρων, αμφίβολων πολιτικών που δεν τολμούν να υπερασπιστούν τα βασικά συμφέροντα της χώρας τους ενάντια στον αμερικανικό εκφοβισμό.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήταν επίκαιρος όταν μίλησε εκτενώς για πρώτη φορά για τους αγωγούς Nord Stream και το άρθρο του Seymour Hersh σε μια συνάντηση εργασίας στις 15 Φεβρουαρίου με επικεφαλής ξένων γραφείων μέσων ενημέρωσης διαπιστευμένα στη Ρωσία:

«Ο κύριος στόχος ήταν να αποτραπεί η Γερμανία από το να αισθάνεται άνετα στον ενεργειακό τομέα και να λαμβάνει φυσικό αέριο μέσω αυτών των δύο αγωγών, οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες στη Ρωσία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία... Η Γερμανία δεν έχει απλώς ταπεινωθεί, έχει τοποθετηθεί στη θέση του ως δορυφόρος των Ηνωμένων Πολιτειών…»

Η Νορβηγία δε διστάζει να χαρίσει ένα μικρό μέρος της λείας της από τη Γερμανία, έναν εταίρο του ΝΑΤΟ τη Γερμανία. Ίσως, να επιδίδεται σε μια πράξη εξιλέωσης για ένα διαβολικό έγκλημα που διαπράχθηκε σε ένα γείτονα και σύμμαχο. Ίσως, η ομάδα Μπάιντεν παρότρυνε τη Νορβηγία να ξεχωρίσει τα διαπιστευτήριά της ως Καλός Σαμαρείτης. Και ο Οστιν το χαιρέτισε ως σταθερό αποτέλεσμα της συνάντησης Ramstein στις Βρυξέλλες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail