Ο χρόνος της επίθεσης στους αγωγούς Nord Stream

Τοποθεσία επίθεσης Nord Stream 2. (Υπουργείο Άμυνας της Δανίας)
Ο χρόνος της επίθεσης των ΗΠΑ στους αγωγούς Nord Stream τον περασμένο Σεπτέμβριο μπορεί να υπαγορεύτηκε από τα γεγονότα στον πόλεμο εκείνη την εποχή, ανέφερε ο Joe Lauria στις 28 Σεπτεμβρίου 2022.

Ως ο μόνος πιθανός ύποπτος ήταν σαφές σε πολλούς παρατηρητές τη στιγμή της έκρηξης ποιος ήταν ο ένοχος. Σε αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις, ο συντάκτης του CN διερεύνησε τους λόγους πίσω από τον χρόνο της επίθεσης. Ο Seymour Hersh, στην έκθεσή του για τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ το πραγματοποίησαν, λέει ότι ένας άλλος λόγος ήταν πως ερχόταν ο χειμώνας και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ανησυχούσαν για ένα θυμωμένο κοινό που θα μπορούσε να μην αντέξει οικονομικά τη θέρμανση του σπιτιού του.

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη αναγκάσει τη Γερμανία να κλείσει το Nord Stream 2, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία θα το είχε ξαναβάλει στο διαδίκτυο, γράφει ο Joe Lauria.
- - - -

Από τον Joe Lauria - Consortium News (Σεπτέμβριος 2022)

Παρουσίαση Freepen.gr

Ο κάτοικος της Δημοκρατίας Τζο Μπάιντεν, με το Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο πλευρό του, υποσχέθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο στις αρχές Φεβρουαρίου ότι οι ΗΠΑ ήταν «σε θέση» να κλείσουν τον γερμανο-ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Μπάιντεν: «Αλλά πώς θα το κάνετε αυτό ακριβώς, αφού…το έργο είναι υπό τον έλεγχο της Γερμανίας;» Ο Μπάιντεν είπε: «Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

Όταν η Ρωσία εισέβαλε πράγματι στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ουάσιγκτον μπόρεσε να πείσει το Βερολίνο να αναστείλει το έργο του αγωγού που επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία, παρόλο που δεν ήταν προς το συμφέρον της Γερμανίας.

Ο αγωγός παραμένει έκτοτε κλειστός. Γιατί τότε κάποιος επιτέθηκε στον αγωγό τη Δευτέρα, απελευθερώνοντας το αέριο που περιείχε στη Βαλτική Θάλασσα; Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, οι ΗΠΑ έχουν αυτό που θέλουν σχετικά με τον αγωγό.

Προφανώς, ο φόβος στην Ουάσιγκτον είναι ότι ο πόλεμος μπορεί να μην συνεχιστεί για όσο καιρό θέλει. Υποστήριξα στις 4 Φεβρουαρίου, είκοσι μέρες πριν από την εισβολή, πως οι ΗΠΑ έστηναν μια παγίδα στη Ρωσία και την χρειάζονταν για να εισβάλει στην Ουκρανία για να εξαπολύσουν έναν πόλεμο πληροφοριών, οικονομικό και πληρεξούσιο με απώτερο σκοπό την αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα . Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Έκτοτε, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τον πόλεμο και τις οικονομικές κυρώσεις σε ισχύ. Αλλά αυτές οι κυρώσεις στη Ρωσία καταστρέφουν την ευρωπαϊκή οικονομία, ανεβάζουν τις τιμές της ενέργειας και κλείνουν τις επιχειρήσεις. Οι απλοί Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν έναν χειμώνα κατά τον οποίο μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους.

Αυτό οδήγησε σε αυξανόμενες λαϊκές αναταραχές και πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τερματίσουν τον πόλεμο, να άρουν τις κυρώσεις και να σώσουν τις οικονομίες τους. Ο τερματισμός του πολέμου και η άρση της κύρωσης θα οδηγούσαν στην επαναλειτουργία του Nord Stream 2 (και στην επισκευή του στροβίλου του Nord Stream 1, ο οποίος επίσης δέχτηκε επίθεση).


Προσφορά για Συνέχιση Αποστολών

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Σαμαρκάνδη ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Γερμανία εάν η Γερμανία άρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Πούτιν είπε:

«Σε τελική ανάλυση, εάν χρειάζονται [αέριο] επειγόντως, αν τα πράγματα είναι τόσο άσχημα, απλώς προχωρήστε και αίρετε τις κυρώσεις κατά του Nord Stream 2, με τα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως – το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πατήσουν το κουμπί και θα το πάρουν. Αλλά επέλεξαν να το κλείσουν μόνοι τους. Δεν μπορούν να επισκευάσουν έναν αγωγό και επέβαλαν κυρώσεις κατά του νέου Nord Stream 2 και δε θα τον ανοίξουν. Εμείς φταίμε για αυτό; Ας σκεφτούν καλά ποιος φταίει και κανένας δε θα μας κατηγορεί για τα δικά του λάθη. Η Gazprom και η Ρωσία εκπλήρωναν πάντα και θα εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες και τις συμβάσεις μας, χωρίς ποτέ αποτυχίες».

Επομένως, υπάρχει η προσφορά για επιστροφή κανονικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν αρθούν οι κυρώσεις. Καθώς ο πόλεμος έχει περάσει στην πιο επικίνδυνη φάση του, υπάρχει μια αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για μια ειρηνευτική διαδικασία υπό τη Σαουδική Αραβία κατά την οποία η Ουκρανία θα παραχωρούσε εδάφη στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ειρήνη.

Εάν αυξηθεί η δυναμική για μια ειρηνευτική συμφωνία οποιουδήποτε είδους, θα κατέστρεφε τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Ουάσιγκτον να αποδυναμώσει τη Ρωσία. Αυτό θα σήμαινε ότι ο Nord Stream 2 θα άνοιγε ξανά, κάτι που θα βοηθούσε τη Γερμανία και τη Ρωσία, αλλά θα συνέτριβε τους στόχους των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος καθιστώντας παράλληλα την Ευρώπη εξαρτημένη από την ενέργεια των ΗΠΑ.

«Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε» να κλείσουμε τον Nord Stream 2, υποσχέθηκε ο Μπάιντεν. Αλλά πώς θα το έκαναν οι ΗΠΑ αν η Γερμανία ήταν έτοιμη να το ανοίξει ξανά;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail