Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ουκρανία ψεύτικες ελπίδες ότι μπορεί να ανακαταλάβει την Κριμαία

Δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία, η υφυπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland επιβεβαιώνει αναμφίβολα πως η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Κιέβου και την κλιμάκωση του πολέμου. Ωστόσο, μια πιθανή επίθεση στην Κριμαία όχι μόνο θα αποτύχει επειδή η χερσόνησος προστατεύεται καλά, αλλά θα οδηγήσει σε πιο καταστροφικά αντίποινα από τη Ρωσία εναντίον του κυβερνώντος καθεστώτος στο Κίεβο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Δεν πρόκειται να προδικάσω πού επιλέγουν να πολεμήσουν οι Ουκρανοί ή πώς επιλέγουν να αντιμετωπίσουν την Κριμαία βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Αναγνωρίζουμε την Κριμαία ως Ουκρανία», είπε η Νούλαντ κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Carnegie Endowment στις 16 Φεβρουαρίου.

«Αυτές [οι ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία] είναι νόμιμοι στόχοι, η Ουκρανία τις χτυπά και εμείς το υποστηρίζουμε», συνέχισε, προσθέτοντας πως η Ουκρανία δε θα είναι ασφαλής εάν η Κριμαία δεν αποστρατιωτικοποιηθεί τουλάχιστον.

Η Nuland ουσιαστικά υποκινεί το Κίεβο σε μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης, παρόλο που θα φέρει περισσότερα δεινά στους απλούς Ουκρανούς. Παρόλα αυτά, επειδή η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, έχει φέρει μεγάλο όφελος στις ΗΠΑ, καθώς ο απώτερος στόχος τους είναι να αποδυναμώσουν τον Ευρασιατικό Γίγαντα. Δίνοντας στο Κίεβο την ψευδή πεποίθηση πως μπορεί να κατακτήσει την Κριμαία, η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει ουσιαστικά τον ουκρανικό στρατό να συνεχίσει τη μάταιη πολεμική του προσπάθεια.

Οι ΗΠΑ παραβλέπουν ότι η Κριμαία έγινε μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα. Οι Κριμαίοι με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισαν υπέρ της εγκατάλειψης της Ουκρανίας και της ένταξης στη Ρωσία, και αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα που η Δύση αρνείται να αναγνωρίσει.

Η άρνηση αυτής της πραγματικότητας φαίνεται με το γεγονός πως η Nuland ενθαρρύνει την Ουκρανία να φέρει τον τρόμο στην Κριμαία. Ουσιαστικά, όχι μόνο υποστηρίζει την παραβίαση του κυρίαρχου εδάφους της Ρωσίας, αλλά δεδομένης της θέσης της και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει άρνηση ή απόρριψη από τους ανωτέρους της, εκφράζει την επίσημη άποψη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν παρέχει μόνο ρητορική ενθάρρυνση για την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ουκρανικό στρατό και Αμερικανοί εκπαιδευτές εκπαιδεύουν νέους στρατιώτες και δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μάχης. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μόνο θα κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση.

Η Νούλαντ έχει πλήρη επίγνωση ότι αν γινόταν επίθεση στην Κριμαία, θα υπήρχαν ισχυρά πλήγματα στις εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Εκτός από αυτό το γεγονός, η Κριμαία προστατεύεται καλά και είναι ουσιαστικά ένα φρούριο με άφθονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, συστήματα πλοίων, μαχητικά αεροσκάφη και πολλά στρατεύματα. Στην πραγματικότητα, ο κύριος όγκος των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι συγκεντρωμένος στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Να σημειωθεί ότι στη δήλωση της Νούλαντ απάντησε και η Ρωσική Πρεσβεία στις ΗΠΑ. Η πρεσβεία τόνισε ότι η δήλωση της Νούλαντ απλώς επιβεβαιώνει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση.

«Θα πρέπει επιτέλους να γίνει προφανές σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πραγματικός υποκινητής της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει τους Ουκρανούς για να μας επιφέρουν μια στρατηγική ήττα είναι καταδικασμένες. Κανείς δεν μπορεί να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η Ρωσία θα προστατεύσει τους πολίτες και το έδαφός της», προειδοποιεί η πρεσβεία.

Αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του αναμφίβολα προκαλούν περαιτέρω πόλεμο στην Ουκρανία, δεν είναι όλοι μέσα στο κόμμα του πεπεισμένοι για την στρατηγική. Ο Άνταμ Σμιθ, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται πως η Ουκρανία δεν θα ανακαταλάβει ποτέ την Κριμαία.

«Νομίζω ότι υπάρχει περισσότερη συναίνεση εκεί έξω αφού οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να ανακαταλάβει στρατιωτικά την Κριμαία», είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, προσθέτοντας ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα τέλος του πολέμου κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται πως αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής σε απόρρητη ενημέρωση τον Ιανουάριο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι απίθανο να καταφέρουν να ανακαταλάβουν την Κριμαία από τα ρωσικά στρατεύματα στο εγγύς μέλλον. Αυτή είναι φυσικά μια πραγματικότητα που θα συμπεράνει κάθε λογικός άνθρωπος, αλλά η επιμονή της Νούλαντ ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακαταλάβει την Κριμαία, βασικό στόχο του πολέμου του Κιέβου με τη Ρωσία, χρησιμεύει μόνο στην παράταση της σύγκρουσης και των δεινών στη χώρα.

Όπως τόνισε το Politico, τα σχόλια του Smith «αντανακλούν αυτό που φαίνεται να είναι μια αυξανόμενη άποψη στην Ουάσιγκτον πως μετά από ένα χρόνο σκληρών μαχών, θα πρέπει να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος».

Ωστόσο, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μετά από σχεδόν ένα χρόνο της σύγκρουσης, ειδικά εάν η Ουκρανία θέλει να πετύχει γρήγορα μια οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, τα σχόλια της Νούλαντ καταδεικνύουν πως, αν και η Ουάσιγκτον αποδέχεται απρόθυμα ότι η Μόσχα θα κερδίσει τον πόλεμο, είναι έτοιμη να εξαντλήσει πλήρως την Ουκρανία με την ελπίδα να αποδυναμώσει τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail