Το Κρεμλίνο αντιδρά στον ισχυρισμό για σαμποτάζ του Nord Stream από τις ΗΠΑ

Σουηδική ακτοφυλακή
Freepen.gr - Η Ρωσία ανησυχεί για τις προσπάθειες να τερματιστεί σιωπηλά η έρευνα για τις εκρήξεις του περασμένου έτους στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Μια έκθεση του διάσημου Αμερικανού ερευνητή δημοσιογράφου Seymour Hersh, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για το σαμποτάζ, θα πρέπει να ωθήσει τις προσπάθειες να μάθουμε τι συνέβη, τόνισε.

Άρθρα όπως αυτό του Χερς δείχνουν "την ανάγκη για μια ανοιχτή διεθνή έρευνα σχετικά με αυτή την άνευ προηγουμένου επίθεση σε αυτή την κρίσιμη υποδομή", δήλωσε ο Πεσκόφ στα μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη. "Είναι αδύνατο να το αφήσουμε αυτό χωρίς να βρούμε τους δράστες και να τους τιμωρήσουμε", συμπλήρωσε.

Η Ρωσία έχει ήδη μιλήσει για δεδομένα που "δείχνουν την εμπλοκή των Αγγλοσαξόνων [ΗΠΑ και ΗΒ] σε αυτό το περιστατικό, και υπάρχει κάποια αλληλεπικάλυψη μεταξύ αυτών των πληροφοριών και της έκθεσης του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ υποστήριξε πως αν και η δημοσιογραφική έρευνα του Χερς δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αρχικό υλικό, "είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, το οποίο... πρέπει να προκαλέσει την επιτάχυνση της διεθνούς έρευνας. Αλλά εμείς, αντίθετα, είμαστε μάρτυρες προσπάθειας να τερματίσουν σιωπηλά μια τέτοια διεθνή έρευνα".

Η έκθεση βόμβα, η οποία βγήκε την Τετάρτη, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream. Μια ενημερωμένη πηγή είπε στον Χερς πως τοποθετήθηκαν εκρηκτικά στους αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα τον Ιούνιο του 2022 από δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με το πρόσχημα μιας άσκησης του ΝΑΤΟ και πυροδοτήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail