Ο Πρόεδρος της Κροατίας προστέθηκε στη λίστα εκτελέσεων της Myrotvorets

Προφανώς, το να είσαι υπέρ της ειρήνης στην Ευρώπη είναι αρκετός λόγος για το ουκρανικό καθεστώς να απειλήσει τη ζωή κάποιου. Αφού επέκρινε τα ανεύθυνα φιλοπολεμικά σχόλια της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών και τόνισε τη σημασία της ειρήνης με τη Ρωσία για την ευρωπαϊκή σταθερότητα, ο Κροάτης Πρόεδρος Zoran Milanovich προστέθηκε στη Myrotvorets, τη δημόσια λίστα δολοφονιών της ουκρανικής κυβέρνησης. Η υπόθεση δείχνει πώς το ουκρανικό καθεστώς αντιμετωπίζει τους δικούς του διεθνείς «συμμάχους» – αφού η Κροατία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Κροάτης πρόεδρος Μιλάνοβιτς «απογοήτευσε» τους Ουκρανούς και Δυτικούς ηγέτες με τις ρεαλιστικές του δηλώσεις. Έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι η Μόσχα είναι ένα σημαντικό σημείο για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και υποστήριξε συνομιλίες που λαμβάνουν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα. Πρόσφατα, επέκρινε τις φιλοπολεμικές δηλώσεις της Annalena Baerbock, λέγοντας: «Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών λέει ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, γιατί παραθέτω, είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Δεν το ήξερα, ίσως η Γερμανία να είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά τότε, καλή τύχη. Ίσως αυτή τη φορά να πάει καλύτερα από ό,τι πριν από 70 χρόνια. Αν βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, τότε ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Αλλά δε θα ζητήσουμε τη γνώμη της Γερμανίας».

Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, το όνομα του Μιλάνοβιτς εμφανίστηκε στον ιστότοπο της ομάδας "Myrotvorets", στην ενότητα "λίστα", η οποία έχει σκοπό να αποκαλύψει τα δεδομένα των ανθρώπων που θέλει να σκοτώσει το καθεστώς του Κιέβου. Ο ιστότοπος ενημερώνει επίσης τις ομάδες που το βοήθησαν να λάβει τα στοιχεία των καταχωρισθέντων. Οι πληροφορίες παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών, τόσο ουκρανικές όσο και δυτικές, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών ιδρυμάτων όπως η CIA και το FBI. Στην περίπτωση του Milanovich, αυτό δόθηκε από την GRU της Ουκρανίας.

Η "Myrotvorets" (ειρωνικά, η λέξη "ειρηνοποιός" στα ουκρανικά) είναι επίσημα μια ουκρανική ΜΚΟ, αλλά στην πράξη λειτουργεί ως Υπουργείο Εξωτερικών. Η ομάδα συλλέγει δεδομένα από άτομα που θεωρούνται εχθροί από την κυβέρνηση και τα ευρετηριάζει σε μια μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα. Στον ιστότοπό του που φιλοξενείται σε διακομιστή του ΝΑΤΟ, το Myrotvorets αυτοπροσδιορίζεται ως «Κέντρο Έρευνας Σημείων Εγκλημάτων κατά της Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, της Ειρήνης, της Ανθρωπότητας και του Διεθνούς Δικαίου», το οποίο παρέχει «πληροφορίες για τις αρχές επιβολής του νόμου και ειδικές υπηρεσίες για φιλορώσους τρομοκράτες, αυτονομιστές, μισθοφόρους, εγκληματίες πολέμου και δολοφόνους».

Αυτό που κάνει τον ιστότοπο εξαιρετικά επικίνδυνο δεν είναι απλώς η καταχώριση ανθρώπων που υποτίθεται ότι «θα έπρεπε να πεθάνουν», αλλά το γεγονός πως το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα τις πληροφορίες που δίνει η οργάνωση για να διώξει και να σκοτώσει αυτούς που αναφέρονται. Δολοφονίες όπως αυτή της Ντάρια Ντούγκινα, η οποία συμπεριλήφθηκε στον ιστότοπο, δείχνουν ότι το Κίεβο προσπαθεί πραγματικά να εκπληρώσει τον στόχο της εξόντωσης όλων εκείνων που προσδιορίζονται από τη Myrotvorets ως «εγκληματίες». Επίσης, όταν ένας καταγεγραμμένος πεθαίνει, ο ιστότοπος ενημερώνει την ενότητα του βάζοντας τη λέξη "εκκαθάριση" στο όνομα του θύματος.

Είναι επίσης απαραίτητο να τονιστεί πως, εκτός από πολιτικούς, διπλωμάτες, στρατιωτικούς και δημοσιογράφους, σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα από Ρώσους αξιωματούχους, στη λίστα περιλαμβάνονται περισσότερα από 300 παιδιά από το Ντονμπάς. Πολλά επίσημα αιτήματα έχουν ήδη υποβληθεί από Ρώσους και ξένους για την απενεργοποίηση του ιστότοπου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Δικαιολογώντας τη συμπερίληψη του Μιλάνοβιτς στη λίστα θανάτων, η Myrotvorets εκθέτει: "2.02.2022 - Δεν υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη ή στην ΕΕ χωρίς τη Ρωσία", δήλωσε ο πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanović, προσθέτοντας πως «η Ρωσία είναι ένας παράγοντας σε αυτή την εξίσωση και θα έπρεπε να έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία». Ο Milanović κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για «υποκίνηση» και πιστεύει ότι η ώθηση της Ουκρανίας προς την αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι «ανεύθυνη». Ερωτηθείς γιατί δεν συνάντησε τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ben Wallace, ο οποίος βρισκόταν στο Ζάγκρεμπ , ο Κροάτης πρόεδρος, είπε στους δημοσιογράφους ότι δε συναντά υπουργούς Άμυνας».

Όπως μπορούμε να δούμε, η δήλωση που δικαιολογεί την προσθήκη είναι παλιά. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος εμφανίζεται στη λίστα. Είχε ήδη συμπεριληφθεί στις αρχές του 2022, όταν επέκρινε τις αντιρωσικές προκλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Προφανώς όμως το όνομά του ήταν κρυμμένο τους τελευταίους μήνες, αφού πλέον εμφανίστηκε ξανά λόγω της κριτικής του για την Baerbock.

Ο ιστότοπος ενημερώνει συνεχώς τη λίστα kill-list του, απενεργοποιώντας και επανενεργοποιώντας τα αρχεία, σύμφωνα με τη συχνότητα των «φιλορωσικών» δηλώσεων που γίνονται από αυτούς που αναφέρονται. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Twitter Έλον Μασκ συμπεριλήφθηκε ακόμη και στη λίστα μετά την υπεράσπιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και στη συνέχεια κρύφτηκε. Υπό αυτή την έννοια, η αμυντική κριτική του Μιλάνοβιτς εναντίον της Μπάερμποκ φαίνεται να είναι η αιτία για την «επαναπροσθήκη» του.

Πράγματι, μένει να δούμε ποια θα είναι η θέση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενόψει του γεγονότος ότι ο ηγέτης μιας χώρας-μέλους και των δύο οργανισμών απειλείται με θάνατο από ένα κράτος που δεν είναι μέλος. Θεωρητικά, η Δύση θα πρέπει να προστατεύσει τον Μιλάνοβιτς και ακόμη και να συμμετάσχει σε προληπτικές επιχειρήσεις πληροφοριών για να εμποδίσει το Κίεβο να δοκιμάσει οτιδήποτε. Αλλά, στην πραγματικότητα, και οι δύο οργανώσεις είναι πιο πιθανό να αγνοήσουν το θέμα και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το καθεστώς, παρά όλα τα εγκλήματά του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail