Η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα... τέσσερα Leopard 2 στην Ουκρανία

pixabay / SABIRAB
Freepen.gr - Στις 24 Φεβρουαρίου, η Πολωνία παρέδωσε την πρώτη παρτίδα γερμανικής κατασκευής κύριων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία καθώς ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki επισκέφθηκε το Κίεβο.

Η παράδοση έγινε στην επέτειο ενός έτους από τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε για την «αποναζοποίηση» και την «αποστρατιωτικοποίηση» του καθεστώτος του Κιέβου.

Σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στη Βαρσοβία, ο Πρόεδρος Andrzej Duda είπε: «Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να είναι εδώ, πήγε στο Κίεβο για να μεταφέρει άρματα μάχης Leopard που είναι η πρώτη παρτίδα που παραδόθηκε στην Ουκρανία».

Μετά από συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky στο Κίεβο, ο Morawiecki αποκάλυψε ότι η πρώτη παρτίδα που παραδόθηκε στην Ουκρανία αποτελείτο από τέσσερα τανκς.

Τον Ιανουάριο, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 14 άρματα μάχης Leopard 2A6 για τις δυνάμεις του Κιέβου και θα εξουσιοδοτήσει τους Ευρωπαίους εταίρους να επανεξάγουν τα άρματα μάχης τους στην Ουκρανία. Η Πολωνία ήταν η πρώτη που εκμεταλλεύτηκε τη γερμανική απόφαση. Η χώρα δεσμεύτηκε να προμηθεύσει 14 Leopard 2A4 στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία πρόκειται να πάρει άλλα τέσσερα Leopard 2A6 από την Πορτογαλία και συνολικά 22 επιπλέον άρματα μάχης 2A4, τέσσερα από τον Καναδά, οκτώ από τη Νορβηγία και δέκα από την Ισπανία. Η Φινλανδία θα παράσχει επίσης τρία βαρέα οχήματα διάρρηξης ναρκών Leopard 2R.

Επιπλέον, πρόσφατες αναφορές αποκάλυψαν πως η Σουηδία θα μπορούσε να προμηθεύσει έως και δέκα από τα άρματα μάχης Strv 121, τα οποία βασίζονται στο Leopard 2A5.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail