Η Τουρκία απελευθέρωσε τα δύο τρίτα των κρατουμένων του ISIS, έστειλε πάνω από 1.000 τζιχαντιστές στην Ευρώπη

Freepen.gr - Νέα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού σχετικά με υπόπτους του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) υποδεικνύουν ότι η επιείκεια που επέδειξε η τουρκική δικαιοσύνη έναντι των τζιχαντιστών στο παρελθόν συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αναφέρει σε άρθρο του στο nordicmonitor.com ο Abdullah Bozkurt.

Σύμφωνα με δήλωση του Σοϊλού στις 2 Φεβρουαρίου, οι τουρκικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου διεξήγαγαν 1.042 επιχειρήσεις πέρυσι, συλλαμβάνοντας 1.981 άτομα ως ύποπτα για διασυνδέσεις με το ISIS. Πάνω από 600 από αυτούς συνελήφθησαν επίσημα ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι, είπε, πράγμα που σημαίνει πως δύο από τους τρεις υπόπτους του ISIS αφέθηκαν ελεύθεροι από την αστυνομία, τους εισαγγελείς ή τα δικαστήρια μετά από σύντομες κρατήσεις.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν πραγματοποιηθεί 60 επιχειρήσεις κατά του ISIS, με αποτέλεσμα την προσαγωγή 95 ατόμων. Δεν έδωσε στοιχεία για το πόσοι από αυτούς συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Ο Σοϊλού αποκάλυψε επίσης πως η κυβέρνηση έχει στείλει 1.126 μαχητές του ISIS ευρωπαϊκής καταγωγής πίσω στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι αριθμοί για τις κρατήσεις και τις συλλήψεις λένε μόνο μια μερική ιστορία στην εκστρατεία της Τουρκίας κατά του ISIS, καθώς η ισλαμιστική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ακολουθήσει συχνά μια επιεική γραμμή όταν πρόκειται για την καταστολή βίαιων τζιχαντιστικών ομάδων.

Οι τουρκικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου περισυλλέγουν περιοδικά τους υπόπτους του ISIS, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αφήνονται ελεύθεροι, είτε κατά την προσφυγή είτε κατά τη διάρκεια της δίκης, με ελάχιστους να καταδικάζονται. Ακόμη και πολλοί από αυτούς που καταδικάστηκαν από ποινικά δικαστήρια, αθωώθηκαν όταν οι αποφάσεις ανατράπηκαν από τα εφετεία.

Η συστηματική αποτυχία του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης να πατάξει το δίκτυο του ISIS πιστεύεται ότι είναι μέρος μιας κυβερνητικής πολιτικής που καθοδηγεί τα μέλη του δικαστικού σώματος να είναι επιεικείς με τους υπόπτους του ISIS και να χρησιμοποιούν κάθε διαδικαστικό ελάττωμα για να υπονομεύσουν υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων. Τα ζητήματα που περιπλέκουν περαιτέρω είναι η έλλειψη εστίασης από το δικαστικό σώμα σε τέτοιες υποθέσεις, καθώς επικεντρώνεται στην καταστολή της διαφωνίας και στην τιμωρία των επικριτών και των αντιπάλων της κυβέρνησης Ερντογάν μέσω κατάχρησης της ποινικής διαδικασίας.

Η τελευταία φορά που το τουρκικό κοινό ενημερώθηκε για τον αριθμό των μαχητών του ISIS στη φυλακή, που καταδικάστηκαν ή εξακολουθούν να δικάζονται ως ύποπτοι, ήταν στις 21 Ιουλίου 2020, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Abdülhamit Gül δήλωσε πως υπήρχαν 1.195 συλληφθέντες και κατάδικοι του ISIS στη φυλακή από τις 16 Δεκεμβρίου 2019. Από αυτούς οι 791 ήταν αλλοδαποί υπήκοοι, πρόσθεσε.

Δεν είπε πόσοι εξέτιαν ποινές μετά από επιτυχείς καταδίκες του ISIS, καθώς πολλοί ύποπτοι για το ISIS αθωώθηκαν ή οι καταδίκες τους ανατράπηκαν από το Ανώτατο Εφετείο.

Έκτοτε, η κυβέρνηση δε μοιράστηκε στοιχεία για τους μαχητές του ISIS στη φυλακή και υιοθέτησε μια νέα πολιτική να μην απαντά ούτε σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που υποβάλλονται από νομοθέτες της αντιπολίτευσης σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία ούτε σε πολίτες που ασκούν τα δικαιώματά τους βάσει του νόμου για το δικαίωμα στην ενημέρωση. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση μιας ερευνητικής επιτροπής για τη διερεύνηση του δικτύου του ISIS στην Τουρκία καταψηφίστηκαν με την πλειοψηφία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και των συμμάχων του.

Το Μάιο του 2022, μια αναφορά πολιτών που ζητούσε στατιστικά στοιχεία του ISIS που κατατέθηκε στο Προεδρικό Κέντρο Επικοινωνιών (CİMER) βάσει του νόμου για το δικαίωμα στην ενημέρωση, απέτυχε να λάβει την επιθυμητή απάντηση από την κυβέρνηση, η οποία ανέφερε εξαιρέσεις στον νόμο σχετικά με την εθνική ασφάλεια. Η αναφορά παραπέμφθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (Emniyet), η οποία παρακολουθεί πυρήνες του ISIS στην Τουρκία. Αλλά το γραφείο αρνήθηκε να κοινοποιήσει οποιαδήποτε δεδομένα σχετικά με τρομοκράτες του ISIS στη φυλακή, λέγοντας ουσιαστικά ότι το θέμα έχει σημασία εθνικής ασφάλειας και πως το κοινό δεν έχει δικαίωμα να γνωρίζει για τους φυλακισμένους μαχητές του ISIS.

Πίσω από αυτό το σάβανο μυστικότητας κρύβεται το κίνητρο για να κρυφτεί η πολιτική της περιστρεφόμενης πόρτας της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία εφαρμόζεται αθόρυβα από το 2014 σε όλο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Οι εισαγγελείς και οι δικαστές παίρνουν τις οδηγίες τους από το γραφείο του Ερντογάν για το πώς να χειραγωγήσουν τις ριζοσπαστικές ομάδες που αποτελούν μέρος της σκληροπυρηνικής βάσης του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση αυτής της πολιτικής της περιστρεφόμενης πόρτας είναι ο προσωπικός δικηγόρος του Ερντογάν, Mustafa Doğan İnal, ο οποίος στο παρελθόν εκπροσωπούσε διαβόητους υπόπτους της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου του Yasin al-Qadi, ο οποίος είχε καθορισθεί κάποτε από τον ΟΗΕ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Με την πολιτική υποστήριξη του Ερντογάν, ο Ινάλ, ένας ριζοσπαστικός ισλαμιστής ο ίδιος, ενορχήστρωσε επίσης την αθώωση και των 52 υπόπτων στην υπόθεση της Tahşiyeciler, μιας τρομοκρατικής ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στην Τουρκία, υπό την ηγεσία του ριζοσπαστικού κληρικού Μεχμέτ Ντογάν (γνωστός και ως Μουλάς Μουχάμεντ), ο οποίος δήλωσε ανοιχτά το θαυμασμό του για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και κάλεσε για ένοπλη τζιχάντ στην Τουρκία.

Η έρευνα αποκάλυψε πως η τρομοκρατική ομάδα είχε στείλει σχεδόν 100 άτομα στο Αφγανιστάν για εκπαίδευση όπλων. Στις κατασχεθείσες ηχογραφήσεις, ο Doğan ακούστηκε να καλεί για βίαιη τζιχάντ, λέγοντας: «Σου λέω να πάρεις τα όπλα σου και να τα σκοτώσεις». Ζήτησε επίσης από τους οπαδούς του να κατασκευάσουν βόμβες και όλμους στα σπίτια τους, προέτρεψε τον αποκεφαλισμό των Αμερικανών, υποστηρίζοντας ότι η θρησκεία επιτρέπει τέτοιες πρακτικές. «Αν δε χρησιμοποιηθεί το σπαθί, τότε αυτό δεν είναι Ισλάμ», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Doğan, όλοι οι μουσουλμάνοι ήταν υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στην ένοπλη μάχη του τότε ηγέτη της Αλ Κάιντα Μπιν Λάντεν.

Προκειμένου να εκτρέψει τη διεθνή κριτική για την έλλειψη συγκεκριμένης δράσης για την καταστολή των τζιχαντιστικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του ISIS, η κυβέρνηση Ερντογάν καταφεύγει σε μια τακτική διόγκωσης των αριθμών αστυνομικών κρατουμένων, που δεν μεταφράζονται σε επιτυχείς καταδίκες και συχνά καταλήγουν σε γρήγορες απελευθερώσεις. Γι' αυτό τα στοιχεία για τις καταδίκες υπόπτων του ISIS αντιμετωπίζονται ως κρατικό μυστικό στην Τουρκία.

Ορισμένοι από τους πυρήνες του ISIS στην Τουρκία και τη Συρία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, η οποία χρηματοδοτήθηκε, εξοπλίστηκε και κατευθύνθηκε για να διεξάγει επιχειρήσεις που προωθούν τους στόχους πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Σε μια έκθεση πληροφοριών που δημοσιεύθηκε νωρίτερα από το Nordic Monitor, αποκαλύφθηκε ότι ο İlhami Balı, ο εγκέφαλος πίσω από μια σειρά θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015 που αποδόθηκαν στο ISIS, εργαζόταν στην πραγματικότητα για τη MIT. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις βοήθησαν τον Ερντογάν να διατηρήσει το καθεστώς του και να ανακτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που είχε χάσει για λίγο στις εκλογές του καλοκαιριού του 2015.

Το 2015 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την Τουρκία όσον αφορά τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις που πλήγωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις υπό την απειλή. Στις 20 Ιουλίου 2015, 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην περιοχή Suruç της επαρχίας Σανλιούρφα. Στις 10 Οκτωβρίου 2015, 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση σε πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας. Και για τις δύο κατηγορήθηκε το ISIS, αν και η τρομοκρατική ομάδα δεν ανέλαβε ποτέ επίσημα την ευθύνη για καμία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail