Μία συγκεκριμένη κατάρρευση κτιρίου στην Τουρκία μάλλον προκαλεί κι άλλους εφιάλτες

Το Twitter είναι γεμάτο από βίντεο κατάρρευσης κτιρίων στην Τουρκία. Βέβαια μέσα στην αναμπουμπούλα κάποιοι παρουσιάζουν παλαιότερο υλικό ως πρόσφατο από την Τουρκία, συνεπώς χρειάζεται ένα προσεκτικό φιλτράρισμα. Σε κάθε όμως περίπτωση διαπιστώνεται πως ένα παλάτι στην άμμο μπορεί να αποδειχθεί πιο γερό από μια τουρκική οικοδομή.

Του Στρατή Μαζίδη

Εντελώς συμπτωματικά, κοιτούσα πριν λίγες ημέρες πόσο κοστίζουν τα σπίτια στην Αττάλεια, την πόλη που γεννήθηκε ο παππούς μου και πρόλαβε να περάσει τα πρώτα του χρόνια. Η αγορά κατοικίας στην Τουρκία έχει ανέβει αρκετά. Καμία σχέση με άλλες χρονιές. Αναρωτήθηκε ωστόσο, επειδή ακριβώς είχα στο νου μου τους σεισμούς, αν μαζί με τις τιμές και την οπτική εικόνα των διαμερισμάτων / κτιρίων, έχουν ανέβει και οι κατασκευαστικές προδιαγραφές.

Στη Freepen.gr τα τελευταία χρόνια διαβάσατε αρκετές προειδοποιήσεις ειδικών που προέβλεπαν καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, αν και οι πιο πολλοί εστίαζαν στην Κωνσταντινούπολη. Εντούτοις φαίνεται πως όχι μόνο δεν έγινε ένας σαρωτικός έλεγχος των κτιρίων, αλλά ακόμη και καινούριες οικοδομές κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα.

Το παρακάτω βίντεο είναι από το Ντιγιάρμπακιρ. Αν κατέρρευσε το κτίριο που βλέπετε στο συγκεκριμένο μπλοκ, γιατί να μην ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα αφού είναι προφανώς των ίδιων προδιαγραφών;

Κυριολεκτικά κανείς δεν μπορεί πλέον να μένει στο σπίτι του στην ευρύτερη περιοχή που έπληξε ο σεισμός. Τα κτίρια που στέκονται ακόμη όρθια, μπορεί να καταρρεύσουν το επόμενο λεπτό. Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερο εφιάλτη είναι η κατάρρευση του παραπάνω κτιρίου και όσων άλλων σχετικά καινούριων έπεσαν καθώς αποδεικνύει πως η δόμηση στην Τουρκία είναι κατώτερων προδιαγραφών κι αγνοεί τους αντισεισμικούς κανόνες.

Για φανταστείτε να βλέπατε την πόλη σας σα να έχει βομβαρδιστεί όπως η Δρέσδη, και το σπίτι σας να στέκεται ακόμη όρθιο ενώ ξαφνικά διάφορα κτίρια καταρρέουν, θα μπαίνατε μέσα;

Πιθανότατα έρχονται πολλές ακόμη καταρρεύσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο, αντί να βλέπει προς τα μέσα και να δει πως θα παράσχει στους πολίτες του μια καλύτερη ζωή, ασχολείται μόνο με τους εξωτερικούς του αντιπάλους που επιβουλεύεται. Ιδού τα αποτελέσματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail