Η «στροφή προς την Ανατολή» του Ιράν χτίστηκε γύρω από τα σούπερ drones του για τη Ρωσία και την Κίνα

Freepen.gr - Το Ιράν έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί την προηγμένη τεχνολογία οπλισμένων UAV για να ανοίξει τις πόρτες της Κίνας και της Ρωσίας ως συμμάχων, αναφέρουν ειδικοί των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Αυτή η νέα πολιτική «πίσω στην Ανατολή» αναπτύχθηκε μέσα στον στενό κύκλο των συμβούλων του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί. Η Τεχεράνη έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τη Μόσχα για τη συμπαραγωγή 6.000 UAV υψηλής τεχνολογίας – και όχι μόνο για τη χρήση των ρωσικών δυνάμεων στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το Ιράν ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια δυνητικά πλησιέστερη στρατιωτική επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του πυρηνικού του προγράμματος.

Αυτή είναι η άποψη της Τεχεράνης για τις συχνές επισκέψεις που ανταλλάσσονται τελευταία μεταξύ ανώτατων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων που αγκαλιάζουν επίσης περιφερειακές δυνάμεις. Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι πραγματοποίησε ένα ταξίδι στο Μπαχρέιν με κάλυψη μυστικότητας την περασμένη εβδομάδα για να συνομιλήσει με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της περιοχής. Τον περασμένο μήνα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ακολουθούμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκονταν στο Ισραήλ. Ενώ εξέφρασαν την αποδοκιμασία του σχεδίου δικαστικής αναθεώρησης της κυβέρνησης Νετανιάχου, βρίσκονταν στην Ιερουσαλήμ κυρίως για να συζητήσουν τα μέσα για να σταματήσει η προέλαση του Ιράν προς ένα πυρηνικό όπλο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως το Ισραήλ θεωρείται «φίλος» παρά τις δεξιές πολιτικές του.

Το Ιράν βρήκε πρόθυμο πελάτη στη Μόσχα, η οποία προωθεί βιαστικά σχέδια για μια αποφασιστική εαρινή επίθεση στην Ουκρανία. Στις 5 Ιανουαρίου, οι Ιρανοί αξιωματούχοι και οι Ρώσοι οικοδεσπότες τους εγκαταστάθηκαν σε ένα κοινό έργο, ένα νέο εργοστάσιο για την παραγωγή 6.000 προηγμένων drones καμικάζι στη ρωσική πόλη Yelabuga, 960 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Το γεγονός ότι η συμφωνία υπογράφηκε και σφραγίστηκε σε μια μέρα υποδήλωνε μήνες σχολαστικής προετοιμασίας, τη στιγμή που η Τεχεράνη επίσης φοβάται μια επικείμενη επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ.

Η Ρωσία βρίσκεται σε κορυφαία προετοιμασία για την εαρινή της επίθεση στην Ουκρανία. Μόλις λιώσουν τα χιόνια, 300.000 νεοσύλλεκτοι στρατιώτες και 1.000 τανκς θα εκτοξευθούν στη δράση. Ως εκ τούτου, η Μόσχα χρειάζεται επειγόντως μεγάλο αριθμό νέων σούπερ drones του Ιράν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Πεκίνο είναι εξίσου πρόθυμο για μια παρόμοια συμφωνία με την Τεχεράνη για τη συμπαραγωγή νέων ιρανικών UAV για να ενισχύσει τα σχέδια εισβολής στην Ταϊβάν.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων, της Ρωσίας και της Κίνας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν χτυπήσει στο ναδίρ εν μέσω έξαρσης των στρατιωτικών εντάσεων. Το Ιράν βρίσκεται στο ίδιο σκάφος και βλέπει στην «στροφή του προς την Ανατολή» μια καλή ευκαιρία να κερδίσει δύο ισχυρούς συμμάχους καθώς και χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των πιο προηγμένων όπλων του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail