Η Ρωσία θα παρέχει όπλα στο Σουδάν, καταλήγει σε συμφωνία για τη βάση της Ερυθράς Θάλασσας

Μια εικόνα αρχείου του 2021 δείχνει μια φρεγάτα του ρωσικού ναυτικού RFS Admiral Grigorovich (494), αγκυροβολημένη στο Πορτ Σουδάν. (ΑFΡ)
Freepen.gr - Το στρατιωτικό καθεστώς του Σουδάν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση της συμφωνίας με τη Ρωσία για την κατασκευή μιας ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα στην αφρικανική χώρα, δήλωσαν στο AP το Σάββατο δύο Σουδανοί αξιωματούχοι.

Είπαν ότι η συμφωνία περιμένει τον σχηματισμό μιας πολιτικής κυβέρνησης και ενός νομοθετικού σώματος που θα επικυρωθεί πριν τεθεί σε ισχύ, αναφέρει το thearabweekly.com. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Μόσχα ανταποκρίθηκε στις πιο πρόσφατες απαιτήσεις του Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερων όπλων και εξοπλισμού.

«Μας ξεκαθάρισαν όλες τις ανησυχίες μας. Η συμφωνία είναι εντάξει από στρατιωτική πλευρά», είπε ένας αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις. Εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμφωνία χρειάζεται επικύρωση από το νομοθετικό σώμα του Σουδάν που δεν έχει ακόμη σχηματιστεί.

Η συμφωνία, η οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021, αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να αποκαταστήσει την τακτική ναυτική παρουσία σε διάφορα μέρη του πλανήτη κι ήρθε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μπασίρ.

Η συμφωνία επιτρέπει στη Ρωσία να δημιουργήσει μια ναυτική βάση με έως και 300 Ρώσους στρατιώτες και να διατηρεί ταυτόχρονα έως και τέσσερα πλοία του πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών, στο στρατηγικό λιμάνι του Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η βάση θα διασφάλιζε την παρουσία του ρωσικού ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό και θα απαλλάξει από τα πλοία της την ανάγκη για μεγάλα ταξίδια για να φτάσουν στην περιοχή, σύμφωνα με τον Βίκτορ Μποντάρεφ, τον πρώην αρχηγό της ρωσικής αεροπορίας.

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία θα παράσχει στο Σουδάν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Η συμφωνία θα έχει διάρκεια 25 ετών, με αυτόματες παρατάσεις για περιόδους 10 ετών, εάν καμία πλευρά δεν έχει αντίρρηση.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο στρατηγός Mohammed Hamdan Dagalo, διοικητής των ισχυρών παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, είχε συνομιλίες με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα.

Ο Λαβρόφ είπε την Παρασκευή πως οι προσπάθειες της Δύσης να «απομονώσει» τη χώρα του απέτυχαν εντελώς και η Μόσχα οικοδομεί ισχυρότερες σχέσεις με χώρες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία-Ειρηνικό και αλλού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail